Foto: Promo

Богат августовски програм Музеја афричке уметности за све узрасте

Од креативних радионица до вођења кроз актуелну изложбу „Здравко Печар – (Ауто)портрети”

Музеј афричке уметности припремио је разноврстан програм за август који ће обухватити неколико догађаја за све узрасте који промовишу афричку културу и уметност. 

Током летњег распуста биће одржан бесплатан програм за средњошколце под називом „Боје Африке – креативне радионице и изложба радова”. Програмом су предвиђене две теме и две ликовне технике уз помоћ којих ће средњошколци креирати самосталне ликовне радове. Заинтересовани ученици се могу определити да похађају курс у једном од два термина – група 1: радионице керамике – од 19. до 23. августа, 10-14 часова и група 2: радионице графике – од 26. до 30. августа, 10-14 часова.

У оквиру сваког од два петодневна мини-курса учесници ће се на уводном предавању кустоса упознати са темама које ће потом обрађивати на радионицама. Завршни део програма одржаће се 31. августа када ће полазници обе групе, уз помоћ кустоса, креирати изложбу својих радова. Свечано отварање изложбе, додела потврда и награда за најуспешније радове одржаће се 1. септембра у 14 часова. Радионице воде Милица Јосимов, вајар/конзерватор, Марија Милош, виши кустос, и Милица Наумов, кустос.

Традиционални програм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 12.30 часова и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година.

Током августа биће организована ауторска и стручна вођења за одрасле посетиоце кроз актуелну изложбу „Здравко Печар – (Ауто)портрети”, док ће за децу  узраста од 6 до 12 година бити приређена креативна радионица за децу „Пишем ти писмо“.

Поред чувања, обраде и излагања предмета афричких култура и уметности, Музеј афричке уметности поседује и драгоцену архиву – белешке, писма, разгледнице, фотографије и друге видове документарне грађе, која је настала током путовања оснивача музеја Веде Загорац и Здравка Печара у Африку. На радионици „Пишем ти писмо” која је инспирисана актуелном изложбом деца ће имати задатак да напишу писмо, које, у складу са садржајем може бити и украшено, а током програма упознаће се са структуром писања писма, правилним начином адресовања коверте и слања поштом. Комбиновањем текста, цртежа, колажа и исечака из новина, циљ радионице је да деца напишу два писма: једно писмо, које ће убацити у поштанско сандуче Музеја, и друго писмо, које ће поклонити, или послати некој драгој особи. Радионице воде: Александра Гачић, кустоскиња, и Бојана Маричић, сарадница МАУ.

Пријављивање на програме музеја је обавезно и врши се слањем мејла на kontakt@mau.rs.

Више о програмима може се видети на сајту музеја: https://www.mau.rs/cp/