Za Lamborghini, godina koja je upravo završena bila je puna prekretnica i priznanja koja obeležavaju stabilan rast kompanije.a.

Lamborghini nastavlja da potvrđuje pozitivne trendove nakon neizbežnog uticaja pandemije koja je pogodila skoro svaku industriju. Tokom protekle dve godine kompanija je nastavila sa impresivnim rastom ne samo u smislu prodaje, već i dobijenih nagrada i sertifikata, koji pokazuju posvećenost Lamborghinija različitim kontekstima u kojima posluje, od održivosti do ljudskih resursa.

Automobili Lamborghini je 2022. zabeležio najbolje prodajne brojke ikada. Kompanija je isporučila 9.233 automobila širom sveta, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Naš trend rasta i razvoja se nastavlja, a to pokazuje da je naš pravac dobar i da su naši izbori na pravom mestu. Ovo je proizvod dobro definisanih kolektivnih procena koje mogu proizvesti dosledne i konkretne rezultate. Bili smo u mogućnosti da pažljivo i pedantno upravljamo izvanrednim prijemom porudžbina, prateći jasnu strategiju sa primarnim ciljem održavanja kontrolisanog rasta kako bismo zaštitili ekskluzivnost našeg brenda. 2023. će biti godina izazova i promena sa kojima smo spremni da se suočimo tako što ćemo se uvek gurati dalje. Sada imamo priliku da se fokusiramo na naše sledeće ciljeve i zahvaljujući listi čekanja od 18 meseci, koja nam omogućava da sa poverenjem gledamo u budućnost i predstojeće ciljeve.” – kaže Stephan Vinkelmann, predsednik i izvršni direktor Automobili Lamborghini.

Stephan Vinkelmann, predsednik i izvršni direktor Automobili Lamborghini.

U svim makro-regionima znak je bio jasno pozitivan, održavajući homogenu i konzistentnu distribuciju, sa Azijom koja je registrovala +14%, praćenom Amerikom sa +10% i konačno EMEA sa +7% u poređenju sa 2021. Prodaja, na skoro svim ključnim tržištima , oborio sve rekorde. Ovo je takođe zahvaljujući visokoj reputaciji koju brend uživa na međunarodnom nivou, sa brojem dilera koji se povećao sa 173 na 180 u samo jednoj godini i sa prisustvom u 53 različite zemlje.

Sjedinjene Države ostaju na prvom mestu (2.721 isporučen automobil, 10% više u odnosu na prethodnu godinu), a zatim slede Kina, Hong Kong i Makao (1.018 isporučenih automobila, 9% više u odnosu na prethodnu godinu), Nemačka (808 isporučenih automobila , više od 14% u odnosu na prethodnu godinu), Ujedinjeno Kraljevstvo (650 isporučenih automobila, 15% više u odnosu na prethodnu godinu) i Japan (546 isporučenih automobila, više od 22% u odnosu na prethodnu godinu).

Što se tiče modela, uspeh Urus Super SUV-a je potvrđen (5.367 isporučenih jedinica, 7% više u odnosu na 2021.), praćen impresivnim povećanjem Huracana (3.113 isporučenih jedinica, 20% više u odnosu na 2021.) i Aventadora sa 753 isporučene jedinice,iako je proizvodnja prestala u septembru 2022