Tekst i foto: Ljubomir Ivanović

Vredni članovi Fejsbuk (Facebook) grupe „Bio jednom jedan Beograd“ postavljaju na grupu veliki broj zaista izuzetno dragocenih fotografija, istorijski pre svega, ali i sentimentalno, na kojima su članovi njihovih porodica, nepoznati ljudi, njihove kuće, delovi Beograda, zgrade, mostovi,…nastalih pre 6. aprila 1941.


Članovi su proširili svoje aktivnosti, organizuju izložbe na otvorenom, u prigodnim prostorima, muzejima, počeli su da izdaju knjige, aktivnosti za svaku pohvalu.


Čini se da bi i drugo gradovi trebali da se ugledaju na ovu grupu.
Ispred kapije Kuće Kralja Petra na Senjaku stajao je parkiran jedan oldtajmer, Austin 1300, izrađen u IMV-u iz Novog Mesta, vlasništvo Dalibora Ružića, predsednika Srpskog saveza za istoriska vozila. I pored još motorcikl BMW 1200 GS vlasništvo Mihaila Ruvidića, jednog od (naj)aktivnijih članova grupe, koji poseduje veliku kolakciju istorijski vrednih porodičnih fotografija.


Povod je izložba „Beograd u pokretu“, izložba koja uz pomoć velikih panoa sa fotografijama, haljina i šešira iz epohe, malih modela automobila, automobilskih artefakata pokušava da dočara razvoj indivindualnog i javnog prevoza u Beogradu u Kraljevini Jugoslaviji.
A ceo istorijski kompelks Kuće kralja Petra je idealan za takvu izložbu, veliko lepo dvorište, izuzetna prostrana lepa kuća ,…


Izložbu su otvorili Dalibor Ružić, predsednik Srpskog saveza za istorijska vozila, i Nebojša Đorđević, pisac nekoliko knjiga iz istorije motorizacije kod nas, koji su brojne posetioce upoznali sa razvojom automobilskog saobraćaja u svetu i kod nas.


Deo izloženih predmeta je vlasništvo Nebojše Đorđevića i Tehničkog muzeja „Perišić“ iz Obrenovca.
Lepu repliku Auburn 851 Boattail Speedster (1935) iz Muzeja automobila dovezao je i parkirao u centar dvorišta Dalibor Ružić.
Izložbu je pomogao Sekretarijat za kulturu grada Beograda.


Lepa izložba koju bi trebalo pogledati.