U galeriji Grafički kolektiv svečano su dodeljene nagrade 14. GRIFON  za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Žiri u sastavu: Mane Radmanović grafički dizajner; Isidora Nikolić grafička dizajnerka, Slavica Dragosavac grafička dizajnerka, Relja Bobić suosnivač kreativnog haba Nova iskra i Vladimir Perić vizuelni umetnik su doneli jednoglasnu odluku da se nagrada 14. GRIFON 2023. godinu dodeli Petru Stošiću za rad „Etar Grotesk“.

Obrazloženje žirija:  

„Ovo je prvi put da se nagrada Grifon dodeljuje u kategoriji Tipografsko pismo i zbog toga nam je specijalno drago. Na konkusima Grifona učestvuju različita tipografska reešenja, ali ove godine smo konstatovali da je jedan autorski rad prevazišao sve ostale radove.

To je rad Petra Stošić, Etar Grotesk, za koji smatramo da je najkompleksniji od svih pristiglih radova na ovogodišnjem Grifonu jer ne predstavlja samo jedno tipografsko pismo ili familiju. Reč je o jednom specifičnom, sveobuhvatnom, kontinuiranom procesu kroz koji je autor prošao da bi rezultat bio pre svega svež, ali i dobro promišljen, inovativan, eksperimentalan i krajnje originalan. Pored toga, ova tipografija je nezavisan i samoinicirani projekat autora koji nagrađujemo kako bismo ukazali i na vrednosti koje proizilaze iz samostalnog rada autora koji svoja razmišljanja i dizajnerske ambicije ostvaruje kreirajući nove vrednosti u oblasti tipografije.“

Žiri je pored nagrade Grifon 2023. godine dodelio i priznanja u dve kategorije:

Katarini Popović za rad „Beležnica za miroljubivu koegzistenciju“, u kategoriji Promotivni materijali.

Katarina nas iz Grifona u Grifon fascinira i inspiriše svojim novim radovima koje producira u polju domaće kulturne scene i svakim novim rešenjem pomera granice sve dalje.

Dragani Krtinić za rad „DWNS – Design week Novi Sad” u kategoriji Vizuelni identitet.

Dragana je dizajnerka mlađe generacije koji se izdavaja na sceni svojim projektima po specifičnoj kombinaciji veštog uklapanja tipografskih elemenata i savremene ilustracije. Projekat vizuelnog identiteta za nedelju dizajna u Novom Sadu primer je kvalitetne savremene prakse grafičkog dizajna u kome slike i reči postaju celina koja dobrim ritmom ostvaruje vizuelnu i idejnu homogenost.

Specijalno priznanje dodeljuje se Peter Gregson Studiju za kontinuirani doprinos dizajn sceni ali i kao primer dobre prakse kvalitetne dugogodišnje saradnje i poverenja koje neguju sa klijenitima. Izloženi radovi na ovogodišnjem Grifonu koji to neposredno ilustruju su Edicija knjiga „Srpski crkveni pisci u Dalmaciji u 19. i 20. veku“ i kalendari rađeni za SPC Eparhija Dalmatinska, Hrvatska.

Takođe, ovogodišnji žiri dodeljuje i jednu pohvalu Andriji Čuguroviću za radove u kategoriji Plakati i oglašavanje.

Želeli bismo da pohvalimo mladog autora na jedinstvenom, eksperimentalnom i posvećenom pristupu u grafičkom dizajnu i ilustraciji i ovom pohvalom bismo da skrenemo pažnju i drugim mladim autorima da smelim i kreativnim rešenjima ostvare vidljivost na sceni.

Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 55 autora sa preko 120 radova. U finalu je bilo 38 autora i 66 radova u 7 kategorija: Knjiga i druge publikacije, Vizuelni identitet, Plakati i oglašavanje, Ambalaža, Tipografsko pismo, Promotivni materijal i hartije od vrednosti i Veb-dizajn.

Izložba u galeriji Grafički kolektiv Dragoslava Jovanovića 11 će trajati do 14.jula, a u toku sledeće sedmice će biti stručno vođenje. Za više informacija pratite društvene mreže Grafičkog kolektiva. Radno vreme galerije je od 12h do 20h, subotom do 17h.