Autor fotografija je privatna arhiva Ekonomskog fakulteta

Profesor Đan Marija Gros Pjetro održao predavanje na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

Beograd, 24.03.2023. – Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu profesor Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro), predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo održao je ekskluzivno predavanje na temu „Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana“.

Na predavanju kome su prisustvovali poslovni partneri, profesori, studenti i predstavnici medija, profesor Gros Pjetro predstavio je svoja viđenja aktuelne situacije na svetskom i evropskom bankarskom tržištu, kao i ekonomske perspektive država Zapadnog Balkana, uz osvrt na važnost daljeg osnaživanja i razvoja regiona, njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

Profesor Gros Pjetro ukazao je da se pored kratkoročnih neizvesnosti, očekuje snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, uz predviđanje da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija.

U bankarskom sektoru regiona, očekuje da će uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste blažim tempom uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

prof. dr Dragan Lončar je uručio zahvalnicu

Profesor Gros Pjetro je bio deo zvanične italijanske delegacije, što potvrđuje snažnu posvećenost Intesa Sanpaolo grupe Srbiji. Poslovno-naučni forum Srbija-Italija, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.