Er Srbija, naslednica prve nacionalne avio-kompanija Aeroput, obeležava 95 godina od prvog leta te kompanije, obavljenog 15. februara 1928. godine između Beograda i Zagreba. Dvokrilni avion „Potez-29“ s motorom od 450 KS i maksimalnom brzinom od 175 km/h, poleteo je tog dana u 9:00 časova ujutru sa aerodroma u Zemunu i posle dva sata leta stigao u Zagreb. U avionu nazvanom „Beograd“ pored pilota nalazilo se petoro novinara i foto-reportera koji su dokumentovali događaj.

Prvom letu Aeroputa prethodile su dve godine planiranja, priprema i prikupljanja sredstava kako bi se ta hrabra ideja uspešno realizovala.

„Aeroput i Tadija Sondermajer ispisali su istoriju pre 95 godina. Nije bilo lako pokrenuti i razvijati civilnu avijaciju u trenutku kada postoji strah od aviona i brojne predrasude u vezi sa tim vidom prevoza. Njihova vizija je i danas vredna divljenja. Kao ponosna naslednica prve nacionalne avio-kompanije, trudimo se da na temelju tradicije gradimo budućnost. Rastemo i razvijamo se, nastojeći da putnicima ponudimo još udobnije putovanje i bolje veze. Samo u toku 2023. godine pokrenućemo više od 20 novih destinacija do kojih nismo leteli prethodne godine. Nadamo se da ćemo svojim radom ispisati neku novu istoriju,“ kaže Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.

Er Srbija je tokom 2022. godine prevezla ukupno 2,76 miliona putnika u redovnom i čarter saobraćaju, realizovala ukupno 31.420 letova sa tri međunarodna aerodroma u Srbiji – matičnog beogradskog, kao i niškog i kraljevačkog, uvećala svoju mrežu za 15 destinacija, a flotu osnažila sa sedam novih aviona.

Kompanija već sedam meseci uzastopno, od jula 2022. godine, nastavlja da beleži rekordne mesečne rezultate u broju prevezenih putnika.

Više informacija o aktivnostima srpskog nacionalnog avio-prevoznika možete pronaći na stranici Medija centra Er Srbije.