Kada je reč o učinku Er Srbije u prvih šest meseci 2023. godine, postignuti su rekordni rezultati za više parametara. 

Samo u prva dva kvartala tekuće godine, srpska nacionalna avio-kompanija je prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu. U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina. Samo u junu, tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.  

U pomenutom periodu, Er Srbija je obavila ukupno 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Kao efekat dobrog operativnog poslovanja, zabeležen je i rekordan finansijski rezultat. Srpska nacionalna avio-kompanija je, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine zabeležila profit od 22.4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu. 

Imajući u vidu dobar finansijski rezultat, Er Srbija je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije. Er Srbija se i ovim putem zahvaljuje Vladi Republike Srbije na podršci i ističe da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze preuzete Ugovorom o dokapitalizaciji.

Podsećamo,  Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije  u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Covid 19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine.