VHS Preisverleihung "Zeig was du kannst" mit StR. Christian Oxonitsch

oktobar 2023.

Informativni centar za profesionalnu orijentaciju bečke Privredne komore i bečka Dirkecija za obrazovanje ove godine sprovode deseti put zaredom projekat „Provera talenata“ (Talente Check). Od školske 2013/14 godine ovaj test je do sada prošlo 115.000 bečkih učenika.

Šta je „Talente Check“?

„Talente Check“ je online test koji omogućava osmacima u Beču da testiraju svoje veštine u različitim oblastima. Test se sprovodi direktno u školama na računarima. Nakon učešća, učenici dobijaju lični izveštaj koji pruža važnu orijentaciju za buduću karijeru i odgovara na ključna pitanja:
Gde leže lični kvaliteti i slabosti?
Koje zahteve postavlja privreda pred mlade, na primer, u procesu apliciranja za pripravnika?
Kako izgledaju selekcioni testovi u praksi?

Testiranje traje oko jednog sata i obuhvata zadatke iz različitih oblasti, uključujući matematiku, namački jezik, logiku, koncentraciju i posmatranje, osnovno tehničko razumevanje, organizacione sposobnosti, kao i opšte obrazovanje u oblastima privrede i finansija. U ovoj školskoj godini učenici imaju priliku da učestvuju na projektu provere talenata od 10. oktobra 2023. do 29. marta 2024. godine.

Informativni centar za profesionalnu orijentaciju Bečke privrede (BiWi) nudi raznovrsne, profesionalne informacije o zanimanjima i obrazovanju za sve starosne i ciljne grupe, na primer, kroz razgovore o profesionalnoj orijentaciji, analize potencijala, radionice za đake, informativne događaje, informativne brošure itd.“

In Jugendlichen schlummern viele Talente

„Pored istraživanja ličnih interesovanja, poznavanje vlastitih sposobnosti i talenata je najvažniji preduslov za uspešan izbor zanimanja ili obrazovanja. To je posebno važno za učenike osmog razreda jer stoje pred ključnim odlukama za svoju buduću karijeru. Zahvaljujući saradnji sa Gradskom direkcijom za obrazovanje, već deset godina nudimo ovu vrstu provere svim bečkim školama besplatno“, istakao je predsednik Privredne komore Beča, Valter Ruk.