Hemomicin, amoksicilin, panklav… Velika je verovatnoća da ste, ukoliko vam je lekar u poslednjih nekoliko meseci propisao neki od ovih antibiotika, imali poteškoća da iste pronađete u apotekama. Novi talas respiratornih infekcija i virusa uslovio je nestašicu velikog broja antibiotika, ali i lekova bez recepta, poput brufena i paracetamola.

Srećom, razvoj tehnologije omogućio je da proces kupovine lekova postane mnogo jednostavniji i brži, uz uštedu vremena. Više nije potrebno obilaziti apoteke, zahvaljujući APOTEKA.RS sajtu i mobilnoj aplikaciji. Ovapotpuno besplatna platforma omogućava korisnicima proveru stanja lekova i drugih farmaceutskih proizvoda u apotekama širom Srbije, kao i njihovu rezervaciju i preuzimanje, uz stručne savete farmaceuta.

Online centar apotekarstva

Po principu „pretraži – rezerviši – preuzmi“, sajt i aplikacija apoteka.rs dostupni su 24/7 za rezervaciju lekova, medicinskih sredstava, dijetetskih suplemenata i kozmetike. Pretraga funkcioniše po principu geolokacije – izlistavaju se apoteke sa dostupnim proizvodima po principu od najbliže ka najudaljenijoj. Pored toga, dostupne su informacije o količini traženog leka na stanju, zatim adresi, kontaktu i radnom vremenu svake apoteke, kao i o njenoj tačnoj udaljenosti od navedene lokacije. 

Trenutno se u apoteka.rs mreži nalazi više od 700 apoteka, u kojima se može proveriti dostupnost lekova i ostalih proizvoda, dok se isti za sada mogu rezervisati i preuzeti u više od 90 apoteka. Međutim, ova mreža apoteka raste iz dana u dan, na teritoriji cele zemlje.

Privatnost i diskrecija

Sigurno vam se nekada desilo da vam je bio potreban određeni lek, ali vam je bilo neprijatno da ga tražite pred drugim ljudima u apoteci ili da se posavetujete sa farmaceutom, pa ste na kraju odustali od kupovine. Niste jedini. Štaviše, istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji otkrila su da je čak 36 odsto odrasle populacije „ostalo“ bez leka zbog neprijatnosti prilikom kupovine, dok je petina ispitanika slala drugu osobu u apoteku umesto njih. Međutim, zahvaljujući opciji rezervacije preko sajta ili aplikacije apoteka.rs, korisnike prilikom preuzimanja očekuje već upakovan lek ili drugi odabrani proizvod – dovoljno je samo da se navede broj porudžbine. Na ovaj način se garantuje stoprocentna diskrecija, gde ostali prisutni u apoteci neće znati šta je predmet kupovine.

Savet farmaceuta bez odlaska u apoteku

Pre nego što kupimo lek, često nam je potreban stručni savet ili drugo mišljenje, aplatforma apoteka.rs pruža upravo ovu uslugu svim registrovanim korisnicima, u formi besplatnih konsultacija sa diplomiranim farmaceutima putem online poziva.