• Redefinisanje automobilske izvrsnosti u doba elektromobilnosti
  • Maksimalni luksuz i udobnost pozadi
  • Prvi model u Mercedes-Benz porodici sa održivo obrađenom kožom
  • Izvanredno iskustvo vožnje sa MAYBACH programom vožnje i maksimalni komfor buke

Šangaj/Štutgart. Sa modelom Mercedes-Maybach EQS 680 SUV (provizione cifre: kombinovana potrošnja: 24,4-22,5 kWh/100 km; emisije CO2: 0 g/km), legendarni brend predstavlja svoj prvi električni serijski model. Zasnovan je na tehnologiji modela EQS SUV od brenda Mercedes-EQ i kombinuje je sa ekskluzivnošću Maybacha – u skladu sa maksimom Karla Majbaha: „Ono što je dobro mora biti i lepo“. Specijalni eksterijer sa uspravnom Mercedes zvezdom na haubi i upadljivom crnom prednjom stranom koja nosi specifična Maybach rešetka hladnjaka u doba elektromobilnosti, osigurava nepogrešiv izgled. Opciona dvobojna farba je takođe tipična za brend. Zahvaljujući izvrsnim materijalima, savršenoj izradi i ekskluzivnim detaljima, prostrana unutrašnjost nudi holističko iskustvo udobnosti i mira. Sa svojom doslednom interpretacijom sofisticiranog luksuza, Mercedes-Maybach EQS SUV postavlja novi etalon u potpuno električnom vrhunskom luksuznom SUV segmentu.

„Kupci brenda Mercedes-Maybach očekuju izvanredno, a mi težimo da nadmašimo njihova visoka očekivanja. Mercedes-Maybach EQS SUV objedinjuje našu ambiciju da vodimo u digitalnom i električnom razvoju sa našim fokusom na luksuzni segment. Prvo potpuno električno vozilo marke Mercedes-Maybach upotpunjuje najbolje tehnologije iz Mercedes-Benz sa dodatnom udobnošću i pojedinačnim detaljima koji su dostupni samo kod  brenda Mercedes-Maybach.” , kaže Ola Kallenius, predsednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG (naslovna fotografija)

Svetska premijera u Kini

„Mercedes-Maybach EQS SUV je naš prvi potpuno električni, veliki, luksuzni SUV. Kada je reč o brendu Mercedes-Maybach, uvek težimo da lepom dodamo sjaj izvanrednog. Unutrašnjost je emotivna i stilska izjava. Lounge karakter obećava luksuzno putovanje na najvišem nivou. Zajedno sa inovativnim, progresivnim SUV proporcijama,  mi u potpunosti redefinišemo SUV luksuz budućnosti.”, objašnjava Gorden Vagener, glavni dizajner Mercedes-Benz Group AG

„Mercedes-Maybach EQS SUV je prekretnica u istoriji našeg brenda. Za nas, to oličava ništa manje od redefinisanje automobilske izvrsnosti u doba elektromobilnosti. Naši kupci mogu da se raduju apsolutnom vrhunskom iskustvo električne vožnje – sa aurom izvanrednog tipičnog za Maybach.”, smatra Daniel Lescov, šef Mercedes-Maybach, Mercedes-Benz Group AG

Spoljašnji dizajn: prednji kraj tipičan za brend, hromirani detalji i amblem brenda kao element dizajna

Mercedes-Maybach obogaćuje dinamičnu namenu dizajna EQS SUV-a iz Mercedes-EQ ekskluzivim elementima koji mu daju sopstveni karakter. Zvezda Mercedesa sedi ustoličena na haubi, definišući status. Prednji deo karakteriše crna ploča tipična za brend sa vertikalnim, hromiranim ukrasnim trakama koje daju trodimenzionalni izgled dubine. Veliki crni panel je po prvi put glatko zatvoren. Element visoke tehnologije za radarske senzore je potpuno integrisan i više nije vidljiv. Mogu se naći i hromirane, filigranske letvice na usisniku vazduha branika. Klasična slova MAYBACH diskretno su ugrađena u hromiranu dekorativnu traku, koja čini celinu sa kontinuiranom svetlosnom trakom standardnog DIGITAL LIGHT farova. Dezen Maybach sa nekoliko malih amblema brenda takođe se može naći u ukrasnim delovima sa strane branika. DIGITAL LIGHT dočekuje i oprašta se od vozača specijalnom svetlosnom predstavom. Kao još jedan znak pozdrava, animirana projekcija Maybach šare sija na sva četiri vrata.

Kada se posmatraju sa strane, specifične karakteristike uključuju podebljane hromirane okvire na bočnim prozorima i hromirani ukrasi B stubova. Ovaj dekorativni element je sastavni deo Mercedes-Maybach potpisa

i ističe dužinu zadnjeg prostora za sedenje. Amblem Maybacha na D stubu naglašava kvalitet. Slova EQS suptilno su integrisana u trougao prednjeg prozora. Izraženi lukovi točkova sa oblogama u crnoj boji visokog sjaja naglašavaju snagu i emocionalno prisustvo SUV-a. Prikladno, Mercedes-Mybach EQS SUV se kreće na ekskluzivnim aluminijumskim i kovanim felnama od 21 ili 22 inča. Slova MAYBACH mogu se naći na integrisanim, izvrsno dizajniranim poklopcima felni. Još jedan standard koji privlači poglede jesu pragovi, koje su osvetljeni u mraku. Gazišta su napravljena od eloksiranog aluminijuma. Amblem brenda Maybacha je takođe ovde elegantno integrisan.

Pozadi, zadnja svetla naglašavaju ekskluzivni karakter kao neprekidna svetlosna traka sa dvodelnom spiralom.

Svetla su animirana po celoj širini. Tu su i hromirani ukrasni elementi na vratima prtljažnika, na zadnjem braniku i spojleru, kao i natpis MAYBACH.

Specijalni izgled Mercedes-Maybach EQS SUV-a takođe uključuje tipično za brend dvobojnu farbu sa filigranskom prugom. Nanosi se ručno po najvišim kriterijumima kvaliteta i dostupna je u pet kombinacija boja: visokotehnološka srebrna/opsidijan crna, visokotehnološka srebrna/nautičko plava, opsidijan crna/selenit siva, opsidijan crna/kalahari zlato i somot braon/oniks crna.

Dizajn enterijera: spoj tradicije i avangarde

Dizajn enterijera takođe dosledno prati Maybach kredo „Ono što je dobro mora biti i lepo“. Vrhunac za putnike je standardni MBUX Hyperscreen sa „nultim slojem“ i animacije pokretanja specifične za Mercedes-Maybach na sva tri displeja. Ukupan vizuelni izgled je specijalno dizajniran za Mercedes-Maybach EQS SUV u elegantnoj tamno plavoj boji. Brojne ekskluzivne karakteristike uključuju animirani prikaz instrument table u „MAYBACH“ režimu. Pokazivači su dizajnirani kao svileni šal koji se elegantno kreće na vetru u skladu sa brzinom i stilom vožnje. U isto vreme, cifre menjaju svoju veličinu i dinamički postepeno blede i prikazuju se. Okruženje za kružne instrumenti su u rose gold boji, što je tipično za brend. Alternativni oblik prikaza je sportski „Pure EV“ stil.

Centralni ekran počinje sa poznatim početnim ekranom i takozvanim „nultim slojem“. U ovom osnovnom podešavanju, dominira navigaciona karta. Vozač može direktno da izvrši 80% najčešćih interakcija bez promene aplikacije. Sistem reaguje situaciono i personalizovan je sa inteligentnim sugestije i ponude koje gledaju u budućnost.

Funkcionalni sadržaj i radna struktura sva tri displeja odgovaraju onima iz EQS SUV modela od brenda Mercedes-EQ. Izgled se može prilagoditi sa tri stila prikaza (diskretni, sportski, MAYBACH) i tri režima (navigacija, pomoć, servis). U diskretnom stilu sadržaj je sveden što je više moguće i harmonično usklađen sa promenom boje odabranog ambijentalnog osvetljenja.

Putnici pozadi doživljavaju isti širok spektar infotejnment i komfornih funkcija sa dva 11,6-inčni displeja na naslonima prednjih sedišta. Sa standardnim MBUX High-End Rear Seat Entertainment paketom, sadržaj se može brzo i lako deliti na različitim ekranima. Takođe je moguće odabrati i izmeniti odredišta za navigaciju sa zadnjih sedišta. Standardna oprema takođe uključuje MBUX zadnji tablet, koji se može koristiti i van vozila, kao i MBUX Interior Assist. Uz pomoć kamera, može prepoznati operativne zahteve putnika iz pokreta tela i ruku i prema njima izvršiti odgovarajuće funkcije – na primer uključivanje svetla za čitanje.

Prirodni materijali napravljeni savršenim umećem stvaraju moderan kontrast visokotehnološkom izgledu. Model Mercedes-Maybach EQS SUV standardno dolazi sa Maybach Exclusive Nappa kožom u toplim bojama espresso braon/balao braon biser. Macchiato bež/bronzano braon biser je opciono dostupan. Za još sofisticiraniji izgled, Maybach MANUFAKTUR Maybach Exclusive Nappa Nappa koža je dostupna kao opcija u kristalno beloj/srebrno sivoj bisernoj. Koža u svim bojama enterijera dolazi od održive obrade. Prirodno drvo je dostupno kao ukrasni deo: MANUFAKTUR smeđe brezovo drvo sa otvorenim porama i smeđe sa otvorenim porama MANUFAKTUR orahovo drvo, kao i MANUFAKTUR klavirski lak crne tečne linije.

Maybah amblem, koji je integrisan na različitim mestima kao element dizajna, naglašava visok kvalitet i izgled koji je tipičan za brend. On krasi sistem pedala od nerđajućeg čelika, jastuke na naslonu za glavu, naslone prednjih sedišta i, kao projekciju na prostoru za noge pozadi. U kombinaciji sa zadnjim delom prve klase, može se naći i na drvenim oblogama između zadnjih sedišta. Kada je prtljažnik otvoren, takođe može može se videti na unutrašnjoj oblogi vrata prtljažnika.

Luksuz koji štedi resurse: Mercedes-Maybach predstavlja biljno štavljenu Nappa kožu

Mercedes-Maybach EQS SUV je prvi model kompanije Mercedes-Benz AG koji je opremljen kožom biljnog porekla. Ljuske zrna kafe se koriste kao sredstva za štavljenje. Voda koja se koristi za štavljenje se sprovodi u zatvorenom ciklusu i teče nazad u prirodne vodene površine nakon reciklaže. Sredstva za dobijanje masti koja se koriste u štavljenju su takođe isključivo na biljnoj bazi. Održivo obrađena koža se ne čuva solju. Ovo štedi oko 45 kilograma soli po vozilu sa kožnim sedištima. Novi proizvodi za ponovno korišćenje kao npr. saksije za cveće koje se mogu kompostirati, izolacione pene ili daske za podove nastaju od „nusproizvoda“ štavljenja. Zbog toga održivo obrađena koža štedi resurse. Uzgajivači kafe takođe imaju koristi od toga dobiti drugi prihod od prodaje ljuski kafe u zrnu.

Mercedes-Benz je definisao obavezujuće kriterijume za održivo prerađenu pravu kožu.  Zahtev za dobavljače je da lanac snabdevanja kožom mora biti oslobođen bilo kakvog oblika nelegalne seče šuma. Pašnjaci ne smeju doprineti ugrožavanju ili gubitku prirodnih šuma. U ovom kontekstu, partneri moraju otkriti svoj ceo lanac snabdevanja od regiona farme do krajnjeg proizvoda. Kože mogu da potiču samo od životinja koje se drže na način koji odgovara vrsti. Samo povrće ili alternativni, održivi agensi za štavljenje koji su potpuno bez hroma se mogu koristiti. Za prefinjenu kožu, Mercedes-Benz zahteva od svojih partnera da sprovedu ekološku ravnotežu u svim fazama procesa dodavanja vrednosti (Procena životnog ciklusa).

Mercedes-Maybach želi da kombinuje luksuz sa održivošću. U modelu Mercedes-Maybach EQS SUV, brojni delovi i komponente su napravljeni od materijala koji štede resurse. Sekundarni čelik i reciklirani aluminijum su takođe uključeni. Upotreba recikliranih materijala je važna mera na putu do dekarbonizacija. Ovome se dodaje i karbon-neutralna proizvodnja modela Mercedes-Maybach EQS SUV i njegovih baterija u Mercedes-Benz fabrikama u Alabami, SAD. Cilj Mercedes-Benza je da barem prepolovi CO2 emisije po putničkom automobilu u novom voznom parku tokom celog životnog ciklusa do kraja ove decenije u poređenju sa nivoima iz 2020. godine. Od 2039. godine, nova flota automobila i kombija bi trebalo da bude karbon-neutralna tokom svog veka trajanja i duž celog lanca vrednosti.

Zadnji deo: Ekskluzivni launch sa holističkim iskustvom udobnosti za sva čula

U zadnjem delu modela Mercedes-Maybach EQS SUV, kombinacija izuzetnih materijala, savršene izrade i ekskluzivnih detalja stvaraju atmosferu dobrog osećaja za sva čula – tzv. efekat čahure (ccocooning effect). Kao i prednja sedišta, standardna Executive sedišta su opremljena ventilacijom, masažom i grejanjem vrata i ramena. Dostupan je i Chauffeur Package (paket za vozača). Čim desni putnik pozadi bira ležeći položaj, sedište suvozača se automatski pomera napred na mesto šofera. Programi masaže su takođe dostupni u okviru ENERGIZING COMFORT paketa.

Sa opremom First-Class Rear, prednja centralna konzola se nastavlja kao plutajuća traka na zadnja sedišta. Redizajnirana je za potpuno električni Mercedes-Maybach EQS SUV. Drveni ukrasi krase zadnji deo za odlaganje po prvi put. Dopunjuje drvene ukrase na naslonima prednjih sedišta i između zadnjih sedišta, vizuelno pojačavajući atmosferu dobrog osećaja. Nov je i projector u središnjoj konzoli koji diskretno projektuje Maybach amblem na pod. Kao u modelu Mercedes-Maybach S-Klase, dodatna oprema uključuje dva termo držača za čaše i policu za standardni MBUX zadnji tablet. Četiri USB-C porta za brzo punjenje i dva HDMI interfejsa takođe obezbeđuju da putnici mogu lako da koriste svoje digitalne uređaje. Na zahtev, centralna konzola može da ima dva sklopiva stola, odeljak za hlađenje i posrebreni pehar za šampanjac.

Raznovrsne mogućnosti za individualna svetlosna raspoloženja

Dizajnerska lampa je integrisana u svaki od C-stubova. Adaptivno zadnje osvetljenje nudi dodatno svetlo za čitanje u rukohvatima i svetlosne trake u oblozi. I osvetljenost i veličina i položaj svetlosne tačke se mogu podesiti. Istovremeno, širok raspon između preciznog rada i opuštenog dnevnog svetla je moguća. Podešavanje svetle boje automatski prati ljudski dnevni ritam, ali takođe može biti ručno podešen. Ovome se dodaje i ambijentalno osvetljenje, koje prolazi kroz celo vozilo, sve do krovne obloge i iza zadnjih sedišta. Pored toga, Mercedes-Maybach EQS SUV sadrži Active Ambient Osvetljenje sa 253 individualno kontrolisane LED diode i 64 individualno birane boje. Ovo uključuje šeme boja koje su specifične za Maybach. Različite, inividualne opcije za svetlosna raspoloženja takođe naglašavaju efekat čahure. Prezentacija „Dobrodošli“ tipična za brend pozdravlja putnike sa posebnom igrom svetla: svetlosni tepih prolazi kroz vozilo i posebno postavlja scenu za zadnja vrata.

Kvalitet vazduha: Zagađivači ostaju napolju

ENERGIZING AIR CONTROL Plus sa HEPA filterom (High Efficiency Particulate Air) obezbeđuje dobar kvalitet vazduha kao deo standardne opreme. Senzor kvaliteta vazduha podržava prekidač za recirkulaciju svežeg vazduha. Klimatizovani cirkulišući vazduh se filtrira nekoliko puta u režimu cirkulacije vazduha. HEPA filter efikasno čisti dolazni spoljašnji vazduh od fine prašine, vrlo malih čestica i polena. Poseban aktivni ugalj u HEPA filteru i u kabinskom filteru takođe filtrira sumpor-dioksid i azotne okside, kao i mirise. Ispiranje svežim vazduhom se vrši u regularnim intervalima. Predklimatizacija omogućava čišćenje unutrašnjeg vazduha pre ulaska u vozilo. Vrednosti čestica izvan i unutar vozila su takođe prikazane u MBUX sistemu. Oni su detaljno navedeni u sopstvenom meniju za kvalitet vazduha. Ako je kvalitet spoljašnjeg vazduha nizak, sistem takođe može dati preporukeda zatvorite bočne prozore ili krovni otvor.

Aktivni miris takođe privlači. To je deo standardnog AIR BALANCE paketa. A poseban miris je kreiran za model Mercedes-Maybach EQS SUV. Br. 12 MOOD Ebony je izvanredan i polarizujući miris. On nema za cilj da zadovolji, već da zavede. Stimulativna sandalovina se kombinuje sa notama začina za stvaranje ekskluzivne kompozicije.

Iskustvo zvuka: Imerzivno uživanje u muzici i specifičan zvuk vožnje Maybacha

Sa standardnim Burmester® 4D surround sistemom, Mercedes-Maybach EQS SUV nudi vrhunsko zvučno iskustvo. Poseduje Dolbi Atmos impresivno audio iskustvo, koje muzici daje više prostora, jasnoće i dubine. Dolbi Atmos omogućava postavljanje diskretnih audio elemenata ili objekata u trodimenzionalno zvučno polje i prilagođavanje svakom okruženju za reprodukciju. Putnici mogu da čuju njihovu muziku sa jasnoćom jednakom umetnikovoj originalnoj studijskoj kompoziciji.

Ozvučenje uključuje 15 zvučnika: dva prednja bas zvučnika u prednjem prostoru za noge, jedan srednjetonski i jedan visokotonci u svim vratima, dva 3D zvučnika u krovnoj oblogi, dva surround zvučnika u prtljažniku poklopac i centralni zvučnik u instrument tabli. Putnici na sedištu suvozača i pozadi takođe mogu primeniti 4D zvuk na audio sadržaj slušalica. Zvuk se može individualno podesiti za svaki MBUX korisnički profil.

Sa različitim svetovima zvuka, zvuk vožnje takođe postaje akustično iskustvo. „Aerial Grace“ je naziv zvuka vožnje koji je specijalno kreiran za potpuno električni model Mercedes-Maybach i može se čuti u unutrašnjosti. Interaktivan je i reaguje na desetak različitih parametara uključujući položaj pedale gasa, brzinu i rekuperaciju.

Udobnost kada je buka u pitanju: SUV sa posebno tihim zadnjim delom

Novi luksuzni SUV se zasniva na odličnoj izolaciji buke i vibracija kao i model EQS SUV-a iz Mercedes-EQ. Ovo uključuje inkapsulaciju električnog pogona na prednjoj i zadnjoj strani, inovativni potporni okvir na prednjoj osovini i pogonskim jedinicama koje su dvostruko odvojene preko gumenih nosača. Specijalne akustične pene u odabranim profilima karoserije i rampi u podvozju su takođe usvojeni. Oni smanjuju buku peska koji se baca u lukove točkova.

Opsežnije mere NVH (buka, vibracija, grubost) u modelu Mercedes-Maybach EQS SUV-u su prvenstveno usmereni na pozadinu. Poklopac prtljažnika, presvučen veštačkom kožom ARTICO, je a poprečna pregrada pričvršćena za karoseriju, kao u limuzini. Pričvršćuje se za gornju ivicu naslona zadnjeg sedišta i zatvara prtljažnik do donje ivice zadnjeg stakla. Ovo veoma efikasno suzbija buku. Nova jedinica za isključivanje (DCU) takođe doprinosi tome. U zavisnosti od situacije u vožnji i potrebne snage, automatski odvaja elektromotor na prednjoj osovini kako bi povećao domet. Na malim opterećenjima, DCU se prebacuje na 4×2 režim vožnje. Zatim elektromotor i menjač na prednjoj strani osovina miruju. Pored toga, dodatni izolacioni materijali i akustički efektivna laminirana stakla se koriste u Mercedes-Maybach EQS SUV-u. Razne mere otklona vetra na panoramskom krovu, npr. kao deflektori vetra, poklopci i zaptivke sa poboljšanom geometrijom, obezbeđuju visok nivo udobnosti buke uprkos velikim krovni otvorima.

Sve ove mere zajedno čine novi model Maybach SUV sa maksimalnom udobnošću buke pozadi – najbolji preduslov za čisto uživanje u muzici ili jednostavno opuštajuću tišinu. Zahvaljujući električnom upravljanju roletne na zadnjim bočnim staklima, putnici pozadi mogu sami da odluče koliko okoline žele da sagledaju.

Vešanje: udobno, prilagodljivo i sa posebnim MAYBACH programom vožnje

Najviši standardi važe i za udobnost vožnje. AIRMATIC vazdušno vešanje sa kontinuiranim podesivim prigušenjem ADS+ je deo standardne opreme. Da bi se povećao razmak od tla, nivo vozila se može podići do 35 milimetara. Upravljanje zadnjom osovinom sa uglom upravljanja do 4,5 stepeni je takođe standardno. Alternativno, zadnji točkovi se mogu okrenuti do 10 stepeni. Ovo omogućava krug okretanja od 11,0 umesto 11,9 metara, što odgovara onom kod mnogih kompaktnih modela.

Pored DINAMIC SELECT programa vožnje ECO, SPORT, OFFROAD i INDIVIDUAL, Mercedes-Maybach EQS SUV ima poseban MAYBACH program vožnje. Zamenjuje klasični COMFORT program i u potpunosti je dizajniran za maksimalnu udobnost vožnje za putnike pozadi. On osigurava samo minimalne pokrete ispod zadnjih sedišta. Tu se nalazi oscilacioni čvor, tako da su amplitude najniže. Program vožnje MAYBACH je standardna postavka.

Pregled najvažnijih tehnički podataka

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV ima snagu od 484 kW i domet do 600 kilometara (preliminarne cifre). Standardno ima 4MATIC pogon na sva četiri točka.

EQS 680 SUV
Pogonski sistem i baterija  
Pogon Pogon na sve točkove
E-motoriTipStalno pobuđen sinhroni motori (PSM)
SnagakW484
Obrtni momenatNm950
Radni naponVolts396
Punjač na vozilukW22 (USA: 9,6)
Vreme punjenja na naizmeničnoj struji (3 faze AC) (11/22 kW)h6,15 (USA: 12,45)
Maksimlna snaga punjenja na superbrzim punjačima jednosmerna struja (DC), maksimalnokW200
Vreme punjenja na superbrzom DC punjačumin31
Punjenje na superbrzom DC punjaču: maksimalni domet nakon 15 minuta punjenja  (WLTP)kmDo 220
Ubrzanje 0-100 km/hS4,4
Maksimalna brzinakm/h210
Vozilo  
Dužina/širina/visinaMm5.125/2.034/1.721
Dužina/širina/visina (USA)Mm5.125/2.024/1.725
Međuosovinsko rastojanjeMm3.210
Krug okretanja sa upravljanjem zadnjom osovinom 4.5°/10°M11,9/11,0
Zapremina prtljažnika, VDAL440
Potrošnja energije i domet  
Kombinovana potrošnja energije (provizine cifre)kWh/100 km24,4 – 22,5
Kombinovana CO2 emisija (proviziona)g/km0
Domet (proviziona cifra)kmDo 600