• Početak 41. trke 1000 Miglia, istorijskog takmičenja rezervisanog za klasične automobile proizvedene pre 1957. godine, koji će se trkati na tradicionalnoj ruti od Breše do Rima, i nazad.
  • Od 405 automobila, Alfa Romeo se takmiči sa 47 modela, uključujući tri istaknuta modela brenda: 1900 Sport Spider i 2000 Sportiva, oba iz 1954. godine, i 1900C Super Sprint iz 1956.
  • Zvezda u galaksiji klasičnih automobila, premijerna verzija „100° Anniversario“ ograničene serije modela Giulia Quadrifoglio, proizvedenog u samo 100 ekskluzivnih primeraka po modelu, kojim brend slavi stotu godišnjicu kultnog modela Quadrifoglio.
  • Ova godina označava tri jubileja u istoriji brenda: 10 godina modela Alfa Romeo 4C, 60. godišnjica tima Autodelta, i stogodišnjica neprikosnovenog sportskog paketa, Quadrifoglio Verde.

Sve je spremno za početak 41. tradicionalne trke 1000 Miglia, istorijske trke za klasična vozila koja počinje 13. juna u Breši, gde se i završava 17. juna nakon prolaska kroz neke od najlepših lokacija u Italiji. Kao i uvek, delom trka a delom avantura, na ovogodišnjoj trci 1000 Miglia će učestvovati preko 400 neprocenjivih klasičnih vozila, od kojih čak 47 pripada brendu Alfa Romeo, neprikosnovenoj ikoni italijanskog automobilizma.

Tri prestižna modela iz kolekcije brenda Alfa Romeo će učestvovati, od kojih su svi obično izloženi u njegovom muzeju u Arezeu: 1900 Super Sport i 2000 Sportiva, oba iz 1954. godine, i 1900C Super Sprint iz 1956. Tri bisera iz istorijske kolekcije će voziti izuzetne ekipe: 1900 Sport Spider će biti poveren Kostantinu Andoneu (Costantin Andone) i Marijusu Popu (Marius Pope), osnivaču „Alfattitute“ veb zajednice koja spaja hiljade „alfista“ iz celog sveta; 2000 Sportiva će voziti nemački dvojac, Tom Vlašiha (Tom Wlaschiha), poznati glumac iz serija „Game of Thrones“ i „Stranger Things“, i veliki ljubitelj brenda Alfa Romeo, i NinaCarMaria, poznata influenserka iz sveta automobilizma; dok će vozači 1900C Super Sprint biti lice italijanskog modnog brenda Velasca, Lorenco Kvalja (Lorenzo Quaglia), i Đovani Đuzepe Savini (Giovanni Giuseppe Savini), popularni tiktoker poznat po nazivu @giogiusavini.

Tri posade za tri izuzetna modela, svi prava umetnička dela u pokretu, iz kolekcije Heritage, koja je deo Stellantis odeljenja posvećenog očuvanju i promociji istorijskog nasleđa. Pogledajmo bliže ove tri dragulja:

1900 Sport Spider (1954.)

Veoma retki trkački Spider automobil – od koga su proizvedena samo 2 modela – opremljen četvorocilindričnim bokser motorom sa dvostrukim bregastim osovinama sa 138 KS maksimalne snage, što mu omogućava da dostigne brzinu od 220 km/h, delimično zahvaljujući težini od 880 kg i veoma efikasnoj aerodinamici. Sa inovativnim dizajnom Franka Skaljonea za radionicu Bertone, model 1900 Sport Spider je opremljen 5-brzinskim menjačem i zadnjom osovinom De Dion: njegove performanse i upravljivost su onakve kakve bismo očekivali od savremenijeg, odzivnijeg i ozbiljnijeg automobila, sa odličnim prijanjanjem na putu. Ovaj izuzetan automobil će se takmičiti pod brojem „289”.

2000 Sportiva (1954.)

Pod brojem „296“ u trci je još jedan veoma retki primerak – postoje samo dva takva u svetu. Ima sjajnu metalik sivu boju. Model 2000 Sportiva je dizajniran 1954. godine kako bi se proizvela ograničena serija automobila visokih performansi pogodnih za vožnju kako na putu, tako i u sportskim takmičenjima. Dvolitarski četvorocilindrični bokser motor sa dvostrukim bregastim osovinama i snagom od 138 KS pri 6.500 o/min omogućava mu da postigne brzinu od 220 km/h, što je veoma visoka brzina za to vreme. Automobil takođe ima 5-brzinski menjač, De Dion zadnje vešanje i karoseriju od aluminijuma. Linije su aerodinamične i veoma elegantne, proizvedene od strane Bertonea i ponovno oživljene zahvaljujući Franku Skaljoneu, kao što je to slučaj sa modelom 1900 Sport Spider.

1900C Super Sprint (1956.)

Pod brojem „392“ u trci takmičiće se čarobni model 1900 Super Sprint (1956), elegantni kupe koji predstavlja klasu „gran turismo“ XX veka, „porodični automobil koji pobeđuje na trkama,“ kako je opisan u slavnom sloganu koji je stekao popularnost 1950-ih godina. Baziran na kratkoj verziji šasije modela 1900 sedan, opremljen je dvolitarskim četvorocilindričnim motorom sa dvostrukim bregastim osovinama karakterističnim za brend, sa snagom od 115 KS pri 5500 o/min. Tokom 1950-ih godina, bila je uobičajena praksa za velike italijanske dizajnere da kupe mehaniziranu šasiju od Alfa Romea i dopune je karoserijom koju su sami dizajnirali i proizveli. Milanska kompanija Touring je to učinila, proizvodeći gotovo 300 modela baziranih na Alfa Romeo 1900C Super Sprint između 1954. i 1955. godine. 

Ovaj događaj, između ostalog, predstavlja pravi most između vrednosti prošlosti i vrednosti budućnosti, veza koju ove godine dodatno obnavljaju tri istorijske godišnjice za „Biscione“ brend: 10 godina modela Alfa Romeo 4C, 60. godišnjica tima Autodelta koji je postao trkačko odeljenje brenda, i stogodišnjica sportskog nivoa opremljenosti par ekselans, Quadrifoglio Verde. Nije slučajno što će Alfa Romeo podržati svoje prelepe oldtajmere sa nekim od najnovijih primeraka modela Giulia „Quadrifoglio 100° Anniversario“.

Petnaestog aprila 1923. godine, legendarni Quadrifoglio je debitovao sa verzijom „Corsa“ modela RL koji je vozio Ugo Sivoči i odveo ga do pobede na 14. Targa Florio trci. Od tada, Quadrifoglio je postao simbol DNK brenda Alfa Romeo – plemenitog italijanskog sportskog duha – i identifikuje najviše postignuća brenda u pogledu performansi, ne samo u trkačkim trkama već i u najmoćnijim i ekskluzivnim putničkim automobilima. Primer takvih su modeli Giulia i Stelvio „Quadrifoglio 100° Anniversario“, limitirana serija proizvedena u samo 100 jedinica po modelu, sa svojim karakterističnim obeležjima kako sa mehaničkog tako i sa estetskog aspekta. Motor od 2.9 V6 sa turbo punjenjem i snagom od 520 KS, sa mehanički ograničenim diferencijalom koji optimizuje prenos obrtnog momenta, povećavajući stabilnost, okretnost i brzinu u krivinama. Novi proslavni znakovi dizajnirani od strane Centro Stile Alfa Romeo i nove kočione čeljusti, rešetka i poklopci retrovizora u zlatnoj boji od karbonskih vlakana. U unutrašnjosti, novi zlatni kontrastni šavovi i proslavni znak na instrument tabli ukrašavaju sportsku atmosferu koja dominira karbonskim vlaknima, sa novim 3D detaljima, dok je upravljač obložen kožom i Alcantarom sa crnim šavovima i detaljima od karbonskih vlakana.

Torino, 13. jun 2023.