Foto:P.Živković

Udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa “Zajedno za novi život“ održalo je konferenciju za novinare u prostorijama Press centra UNS u Knez Mihajlovoj u Beogradu.

 

TEMA: Nacionalni dan donora organa  

image1

Život više hiljada pacijenata koji čekaju transplantaciju organa je izuzetno težak i ograničavajući. Neki na žalost, priliku da dobiju organ koji im može spasiti život, nikada ne dočekaju. I pored apela udruženja pacijenata i lekara, građani uglavnom ne pristaju da doniraju organe preminulog člana porodice i time produže život pacijentu kojem je organ neophodan. Iz tog razloga, ovogodišnji Nacionalni dan donora organa dočekujemo sa najmanje urađenih transplantacija do sada, ali i sa nepoznatim brojem preminulih, koji na žalost nisu dočekali transplataciju. Za 2000 naših sugrađana, transplantacija je jedini lek.

Pored aktuelnih informacija u vezi sa transplantacijom, bićete u prilici da na konferenciji čujete iskustva pacijenata sa transplantiranim organima, ali i lične priče pacijenata koji organ čekaju. Takođe, lekari će informisati javnost šta je moždana smrt i kako se ustanovljava, a predstavnici državnih institucija će prezentovati korake koje preduzimaju, kako bi se povećao broj transplantacija u Srbiji.

Podršku će nam pružiti i najugroženija grupa u saobraćaju, motorciklisti iz bajkerskog kluba “Čivija” iz Šapca.

Prisutnima su se obratili:

  • Mladen Todić, predsednik Udruženja “Zajedno za novi život”
  • Aleksandra Vlačić, direktorka Uprave za biomedicinu Ministarstva Zdravlja
  • Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktorke RFZ
  • Željka Bojić, pacijentkinja koja čeka na transplantaciju jetre
  • Pukovnik doc. dr Momir Šarac, VMA, vaskularni hirurg, član tima za transplantaciju jetre
  • Dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, predstavnik grada Šapca
  • Aleksandar Madžarević, predsednik kluba bajkera “Civija” iz Šapca

 Moderator: Ana Stamenković