Na nedavno održanom Mobilnom kongresu u Barseloni, globalni inovativni tehnološki brend TECNO je prvi put predstavio svoje uređaje i tom prilikom prezentovao najnovije tehnološko otkriće kompanije – kameleon tehnologiju promene boja. Ova revolucionarna tehnologija omogućava promenu boje zadnje strane uređaja na osnovu upotrebe ili prilagođavanje od strane korisnika, omogućavajući im da samouvereno iskažu svoj stil. Nova tehnologija prilagođava jedinstveni materijal koji omogućava kontinuiranu promenu boja do 2 miliona puta, uz brzinu promene boje za samo 0,03 sekunde.

Kameleon tehnologija promene boja, formalno poznata kao tehnologija bojenja prizme sa električnim upravljanjem punog spektra, biće prva tehnologija te vrste koja će biti potpuno kompatibilna sa pametnim telefonom. Pored toga, reč je o prvoj tehnologiji u industriji koja će ponuditi pun spektar, koji čini čak 1600 različitih boja. Korisnici će moći u potpunosti da personalizuju svoj pametni telefon, zahvaljujući bogatom i raznolikom spektru boja koji im je na raspolaganju, ali i da menjaju boje onoliko često koliko žele. Za korisnike koji ne žele previše vremena da posvete biranju boje, kameleon tehnologija će takođe omogućiti interakciju između eksterijera i samog uređaja, stvarajući spontane i aktivne nijanse boja na osnovu performansi baterije, aplikacija koje su pokrenute, temperature vazduha, muzike koja se reprodukuje, itd. Na ovaj način, boja uređaja je uvek različita i jedinstvena za korisnika, a čak je omogućena i promena boja usled interakcije spoljašnjeg izgleda uređaja sa funkcijama telefona kao što je na primer kamera.

Tehnologija promene boje na pametnim telefonima je popularna već nekoliko godina, ali TECNO je odlučio da se direktno suoči sa izazovom materijala koji se koriste za prikaz boja. Rasipanjem svetlosti kroz potpuno novi materijal sub-mikronske prizme, telefon je u stanju da postigne prikaz punog sprektra boja, jer se smer molekula submikronske prizme prilagođava električnim poljem, stvarajući više različitih talasnih dužina svetlosti koje se prikazuju kao spektar različitih svetlucavih boja – zavisno od ugla gledanja.

Međutim, ovo neće biti prva tehnologija za promenu boje primenjena na TECNO uređaje, imajući u vidu da je kompanija tokom 2022. godine predstavila CAMON 19 Pro Mondrian Edition – prvi telefon ikada koji je koristio polihromatsku fotoizomernu tehnologiju za promenu boje kućišta telefona na sunčevoj svetlosti.

Kameleon tehnika promene boja ima za cilj da značajno unapredi korisničko iskustvo, jer pruža nebrojano mnogo više opcija za prilagođavanje boja, a samim tim i jedinstvenu personalizaciju uređaja, omogućavajući istom modelu pametnog telefona da savršeno odgovara različitim potrebama i željama korisnika širom sveta.

Kao inovativna tehnološka kompanija, TECNO nastoji da kontinuirano pomera granice u industriji, radeći na razvoju i predstavljanju raznovrsne ponude premijum uređaja. Počevši od CAMON pametnih telefona kod kojih je fokus na kameri; naročito na fotogeničnim portretima, kompanija je nastavila sa inovacijama predstavljanjem PHANTOM X2 serije pametnih telefona, koji prvi na svetu imaju objektiv za portretnu fotografiju koji može da se uvuče. Inovacije kompanije TECNO nisu fokusirane samo na fotografiju i hardver, već na celokupno iskustvo prilikom korišćenja pametnog telefona, uključujući materijale i dizajn. TECNO je pionir u kreiranju kućišta telefona od reciklirane plastike upravo za model PHANTOM X2 Pro 5G Eco-Friendly Edition. A kada je reč o inovacijama u dizajnu, TECNO je omogućio tehnologiju kao platno po prvi put uz model TECNO CAMON 19 Pro Mondrian Edition. TECNO je takođe predstavio Megabook laptop računare sa ciljem da značajno unapredi svakodnevne procese rada ljudi, a nedugo nakon toga ponovo uneo inovacije na tržište pametnih telefona, transformišući sinergiju između sklopivih telefona i korisničkog iskustva uz model PHANTOM V Fold.