Pogodan za svakodnevnu upotrebu zahvaljujući modernom elektromotoru i fleksibilnim opcijama punjenja

Štutgart. Mercedes-Benz Vans je čvrsto usidrio svoje liderske težnje za električnu mobilnost u svojoj strategiji i sistematski elektrifikuje sve serije modela. Ovo uključuje niz rešenja za električnu mobilnost specifičnih za sektor – takođe u segmentu malih kombi vozila. Model EQT (kombinovana potrošnja energije (WLTP): 18,99 kWh/100 km; kombinovana emisija CO2 (WLTP): 0 g/km) kao mali kombi kombinuje varijabilnost i nivo opreme visokog kvaliteta T-Klase – njegov bratski model sa konvencionalnim pogonom – sa prednostima potpuno električnog pogona.
Novi EQT nudi porodicama, kao i rekreativno aktivnim ljudima, atraktivan ulazak u potpuno električni svet brenda Mercedes. Mali električni kombi će moći da se naruči u bliskoj budućnosti. Cene se kreću od oko 49.000 EUR euros za EQT sa elektromotorom od 90 kW i standardnom dužinom. Zahvaljujući Black Panel rešetki hladnjaka sa centralnom zvezdom i dinamički dizajniranim rebrima hladnjaka, novi EQT je odmah prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ porodice. Mali električni kombi kombinuje kompaktne spoljašnje dimenzije sa dovoljno prostora. Istovremeno, zahvaljujući zaštićenoj instalaciji baterije u podvozju koja štedi prostor, sa povoljno niskim centrom gravitacije, nudi skoro istu varijabilnost i funkcionalnost u unutrašnjosti kao i T-Klasa sa konvencionalnim pogonom. EQT je dugačak 4498 milimetara, širok 1859 milimetara i visok. 1819 milimetara. Ove godine sledi varijanta sa dugim međuosovinskim rastojanjem.

Der neue EQT von Mercedes-EQ // The new EQT from Mercedes-EQ

Baš kao i T-Klasa, novi EQT nudi mnoge prednosti koje čine svakodnevni život lakšim i ugodnim za porodice i rekreativce. To uključuje niski prag od samo 561 milimetar, što olakšava utovar teških predmeta. Klizna vrata sa obe strane vozila imaju otvor za otvaranje od 614 milimetara u širinu i 1059 milimetara u visinu. Ovo omogućava zgodan pristup zadnjem delu, a utovar se može vršiti fleksibilno sa tri strane, uključujući i vrata prtljažnika. Na zadnjoj klupi ima mesta za do tri dečija sedišta.

Najsavremeniji električni motor
Prilikom lansiranja na tržište, dostupan je električni motor sa snagom od 90 kW (122 KS) i maksimalnim obrtnim momentom od 245 Nm. Litijum-jonska baterija se nalazi na mestu zaštićenom od sudara u podvozju ispred zadnje osovine i ima upotrebljiv kapacitet od 45 kWh. Na poslu, kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje, EQT se može lako puniti naizmeničnom strujom (AC) od 22 kW, koristeći ugrađeni punjač. Proces je još brži na stanicama za brzo punjenje sa jednosmernom strujom (DC), u zavisnosti od SoC (State of Charge) i temperature visokonaponske baterije. EQT je opremljen DC punjačem od 80 kW, u kom slučaju vreme punjenja iznosi 38 minuta od 10–80 procenata SoC. EQT se puni napred ispod Mercedesove zvezde, što je praktično i zgodno, posebno kada se puni u gradu u uslovima tesnog parkiranja. Za punjenje naizmeničnom i jednosmernom strujom, EQT standardno ima CCS utičnicu za punjenje i CCS kabl za punjenje.

Klimatizacija toplotnom pumpom – ekonomično i udobno
Bilo u zgradama, mašinama za sušenje veša ili sa reverznom funkcijom u frižiderima: toplotne pumpe omogućavaju posebno štedljivu klimatizaciju. EQT takođe koristi toplotnu pumpu da bi bio posebno energetski efikasan, da bi smanjio potrebu za snagom i obezbedio većinu energije za stabilan domet vozila kroz aktivno upravljanje toplotom. Akumulator vozila napaja samo kompresor ugrađene toplotne pumpe i nije odgovoran za stvarnu klimatizaciju unutrašnjosti vozila.

Inteligentno upravljanje toplotom takođe obezbeđuje da se prilikom punjenja na stanici za punjenje samo električna energija koja se tamo obezbedi koristi za kontrolu klime pre ulaska. Ova opcija kontrole klime pre ulaska ne samo da održava bateriju vozila u optimalnom radnom opsegu, već i obezbeđuje ugodnu unutrašnju temperaturu koja je prikladna za godišnje doba. To znači da unutrašnja temperatura ne mora da se penje na željeni nivo tokom vožnje, već samo da se održava. Energijski sadržaj akumulatora vozila je stoga uglavnom dostupan za pogonski sistem.

Brojni sistemi pomoći i sedam vazdušnih jastuka kao standard
Bezbednost je osnovna vrednost brenda Mercedes-Benz. Visok nivo bezbednosti modela EQT je poboljšan njegovom stabilnom strukturom karoserije, sa putanjama za absorpciju energije sudara kao i širokim spektrom sistema za pomoć vozaču. Oni mogu pomoći vozaču u brojnim situacijama. Mali električni kombi takođe ima mnogo toga da ponudi kada su u pitanju sistemi za zadržavanje: opremljen je centralnim vazdušnim jastukom koji se može aktivirati između sedišta vozača i suvozača u slučaju ozbiljnih bočnih sudara. Standardno je ugrađeno ukupno sedam vazdušnih jastuka.

Prilikom kalibracije sistema za pomoć vozaču, razvojni tim je poseban akcenat stavio na najskladnije moguću koordinaciju intervencije upravljanja, koje su vozačima prvom trenutku gotovo neprimetne. Sistemi za pomoć prate saobraćaj i okolinu na osnovu radarskih senzora i kamera. Ako je potrebno, mogu pružiti upozorenje i podršku.

Pored zakonski zahtevanih ABS i ESP® sistema, EQT je standardno opremljen Mercedes-Benz sistemom za hitne pozive. Nudi dodatne funkcije u poređenju sa zakonom potrebnim eCall-om. Na primer, komunikacija nije na odgovarajućem nacionalnom jeziku države u kojoj se nalazite, već na jeziku koji je vozač postavio u infotainment sistemu. Ovo je od pomoći, na primer, u slučaju vanredne situacije u inostranstvu. Mercedes-Benz centar za hitne slučajeve tada obaveštava najbliži centar za koordinaciju spasavanja. Ostale karakteristike tipične za brend: Pored prenosa podataka preko komunikacionog modula ugrađenog u vozilo, najvažniji podaci o nesreći se takođe šalju u Mercedes-Benz centar za hitne slučajeve putem SMS-a – ovo obezbeđuje dalju pouzdanost prenosa.

Brojni drugi sistemi za pomoć pri vožnji su takođe u standardnoj opremi. Oni uključuju:
Hill Start Assist – Pomoć pri kretanju na uzbrdici: održava pritisak kočnice kada se noga vozača pomeri sa pedale kočnice na gas kada se kreće uzbrdo, sprečavajući kretanje vozila unazad.
Crosswind Assist – Pomoć pri udarima bočnog vetra: može da umanji efekte naleta vetra pomažući vozačima pri kočenju prednjim i zadnjim točkom na strani koja je okrenuta vetru.
ATTENTION ASSIST: može da otkrije kada vozači postaju sve nepažljiviji i pospaniji, i daje zvučni i vizuelni znak da napravite pauzu.
Active Brake Assist: može pomoći da se izbegnu udesi usled naletanja na drugo vozilo i nesreće sa vozilima koja prelaze put, kao i sa pešacima i biciklistima.
Active Lane Keeping Assist: pomoćni system je aktivan od 70 km/h i komforno radi korekcijom upravljanja umesto kočenjem
Blind Spot Assist- Pomoćni sistem za nadgledanje mrtvog ugla: koristi radar da nadgleda oblasti sa strane vozila koje nisu pokrivene spoljnim retrovizorima, i izdaje zvučno upozorenje kao i vizuelno upozorenje u obliku svetlećeg trougla u spoljašnjim retrovizorima.
Speed Limit Assist – Pomoćni sistem za nadgeladanje ograničenja brzine: može prepoznati ograničenja brzine uz pomoć kamere i prikazati ih na instrument tabli. Može izdati vizuelna i zvučna upozorenja ako vozilo prekorači detektovanu brzinu.

Da bi dodatno poboljšao aktivnu bezbednost, Mercedes-Benz Vans nudi paket pomoćnih sistema u vožnji za EQT sa dva dodatna bezbednosna sistema:
Active Distance Assist DISTRONIC: automatski održava podešenu brzinu i rastojanje od vozila ispred. Trenutna brzina se može usvojiti pritiskom na dugme. Sistem koristi informacije sa kamere i radarskih senzora. Željena udaljenost se može podesiti na četiri različita nivoa. Ako se saobraćaj ispred zaustavi, vozilo se može automatski kočiti do zaustavljanja. Ako se saobraćaj ponovo pomeri u roku od tri sekunde, EQT se automatski pokreće – u suprotnom se može pokrenuti pritiskom na dugme ili dodirom na gas. DISTRONIC je takođe dostupan kao pojedinačna opciona funkcija.
Active Steering Assist6: pomaže vozačima da zadrže EQT u sredini trake – posebno korisno za monotonu vožnju na ravnim ili blago krivudavim putevima. Sistem koristi otkrivene oznake trake.

Za dodatnu udobnost i bezbednost prilikom parkiranja, kao opciona oprema dostupna je aktivna pomoć pri parkiranju sa PARKTRONIC-om i kamerom za vožnju unazad. U kombinaciji sa opcionom spojnicom za prikolicu, EQT takođe ima pomoć pri stabilizaciji prikolice. Ako kombinacija vozila počne da se ljulja, sistem koristi intervencije kočenja u pokušaju da stabilizuje vozilo.
Jedinstveno korisničko iskustvo sa MBUX-om i Mercedes me
Sa standardnim MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sistemom i pristupom širokom spektru digitalnih dodataka Mercedes me, EQT postavlja standarde u povezivanju u segmentu malih kombi vozila. Prednosti MBUX-a uključuju adaptivni softver, intuitivan koncept rada preko 7-inčnog ekrana osetljivog na dodir ili tastera za kontrolu dodira na volanu, integraciju sa pametnim telefonom Apple Car Play i Android Auto, hands-free sistem preko Bluetooth veze i digitalni radio (DAB i DAB+). MBUX je opciono dostupan sa integrisanim navigacionim sistemom i inteligentnim glasovnim asistentom „Hey Mercedes“.
Ono što je jedinstveno za MBUX je njegova sposobnost učenja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Na primer, zahvaljujući prediktivnim funkcijama, sistem može da predvidi šta vozač želi sledeće da uradi. Na primer, ako redovno vozite do određenog parking mesta, ova destinacija se automatski predlaže čim navigacioni sistem prepozna rutu. Sve što vozač treba da uradi je da potvrdi i sve informacije o ruti su dostupne.

Der neue EQT von Mercedes-EQ // The new EQT from Mercedes-EQ

Sa MBUX sistemomom, kupci već imaju pristup digitalnim dodacima kao što su informacije o saobraćaju uživo. Sa Mercedes me, EQT postaje još inteligentniji. Jer pre i posle putovanja ili čak na putu, mogu se koristiti dodatne funkcije. Sve što treba da uradite je da povežete svoj kombi sa Mercedes me nalogom na portalu Mercedes me i prihvatite uslove korišćenja. Ovo omogućava kupcima da dobiju važne informacije o temama kao što su dostupnost stanica za punjenje, snaga punjenja, troškovi ili tip utikača čak i pre nego što prestanu da se pune. Pored toga, aplikacija Mercedes me ili medijski ekran u vozilu mogu se koristiti za prikaz trenutnog preostalog dometa, kao i javnih stanica za punjenje u blizini ili na odredištu.

Punjenje na putu na sve više javnih stanica za punjenje
Mercedes me Charge omogućava Mercedes-EQ korisnicima praktičan pristup javnim punjačima različitih provajdera širom Evrope7 uz samo jedan ugovor. Pored toga, nakon što samo jednom sačuvaju željeni način plaćanja, oni imaju koristi od integrisane funkcije plaćanja sa jednostavnim naplatom. Aplikacija Mercedes me prikazuje tačnu lokaciju, trenutnu dostupnost i cene na odabranoj stanici za punjenje. Na stanici za punjenje autentifikacija se odvija preko displeja multimedijalnog sistema MBUX, aplikacije Mercedes me ili kartice za punjenje Mercedes me Charge. Sve ostalo se upravlja automatski preko Mercedes me Charge.

Održiva poslovna strategija koja pokriva ceo životni ciklus
Mercedes-Benz Vans je čvrsto usidrio svoje liderske težnje za električnu mobilnost u svojoj strategiji i sistematski elektrifikuje sve serije modela. Danas kupci, operateri voznih parkova i proizvođači karoserija već mogu da biraju između četiri modela sa električnim napajanjem: eVito, eSprinter, eVito Tourer i EQV. Sa modelom EQT, električni portfolio će sada biti proširen na segment malih kombi vozila u bliskoj budućnosti.

„Za Mercedes-Benz venove, budućnost je električna – bez obzira na veličinu ili svrhu kombija. Najnovija tačka dokaza ovog strateškog pravca je naš novi EQT sa potpuno električnim pogonom. Nakon lansiranja na tržište, kompletan portfolio kombija će takođe će biti dostupni u elektrifikovanom obliku. Od sredine decenije, implementiraćemo sledeću fazu naše strategije elektrifikacije sa VAN.EA: svi srednji i veliki kombiji zasnovani na novoj modularnoj arhitekturi biće potpuno električni.
Klaus Rehkugler, Rukovodilac prodaje Mercedes Benz venova

Mercedes-Benz Grupa želi da stvori održivu vrednost – ekonomski, ekološki i socijalno. Ovo je jedan od njegovih centralnih vodećih principa. To se ne odnosi samo na sopstvene proizvode i proizvodne lokacije Grupe, već i na uzvodni i nizvodni lanac vrednosti Grupe. Grupa ovaj pristup pretvara u svoju održivu poslovnu strategiju.

Ključni element naše održive poslovne strategije je Ambition 2039, sa kojom smo već u 2019. postavili kurs za holistički pristup zaštiti klime i kontroli zagađenja vazduha.
Mercedes Benz Vans takođe sledi cilj Ambicije 2039: do 2039. cela flota novih privatnih i komercijalnih kombija treba da ima neutralan balans CO₂ duž celog lanca vrednosti – od razvoja do mreže dobavljača, sopstvene proizvodnje, elektrifikacije proizvoda i korišćenje obnovljivih izvora energije u fazi korišćenja električnih vozila i reciklaže vozila

Od sredine decenije, svi novoizvedeni kombiji brenda Mercedes-Benz biće isključivo električni. Mercedes Benz Vans implementira sledeću fazu svoje strategije elektrifikacije sa VAN.EA (Mercedes-Benz Vans Electric Architecture). VAN.EA je osnova za sve Mercedes-Benz eVan vozila u srednjim i velikim segmentima koji će biti lansirani od sredine decenije. Nova arhitektura ima modularnu strukturu i „samo je električna“.

*Opisi i informacije u ovom saopštenju za medije odnose se na međunarodnu ponudu modela. Detalji i funkcionalnosti se mogu razlikovati od zemlje do zemlje.

Mercedes-Benz AG at a glance
MercedesBenz AG is responsible for the global business of MercedesBenz Cars and MercedesBenz Vans, with around 172,000 employees worldwide. Ola Källenius is Chairman of the Board of Management of MercedesBenz AG. The company focuses on the development, production and sales of passenger cars, vans and vehicle-related services. Furthermore, the company aspires to be the leader in the fields of electric mobility and vehicle software. The product portfolio comprises the MercedesBenz brand with the brands of MercedesAMG, MercedesMaybach, MercedesEQ, GClass as well as products of the smart brand. The Mercedes me brand offers access to the digital services from MercedesBenz. MercedesBenz AG is one of the world's largest manufacturers of luxury passenger cars. In 2021 it sold around 1.9 million passenger cars and nearly 386,200 vans. In its two business segments, MercedesBenz AG is continually expanding its worldwide production network with around 35 production sites on four continents, while gearing itself to meet the requirements of electric mobility. At the same time, the company is constructing and extending its global battery production network on three continents. As sustainability is the guiding principle of the MercedesBenz strategy and for the company itself, this means creating lasting value for all stakeholders: for customers, employees, investors, business partners and society as a whole. The basis for this is the sustainable business strategy of the MercedesBenz Group. The company thus takes responsibility for the economic, ecological and social effects of its business activities and looks at the entire value chain.