Da umetnost imitira život potvrđuje mnoštvo primera, a jedan od najzanimljivijih je teorija po kojoj Lisa Simpson personifikuje nikog drugog do Gloriju Stajnem – jednu od najuticajnijih autorki, aktivistkinja i boraca za prava žena prošlog veka. Kritički stav starije ćerke porodice Simpson, insistiranje na otvorenom dijalogu i setu vrednosti za koje se zalaže, nedvosmisleno podsećaju na ikonu drugog talasa feminizma.

Lisa Simpson se kao junakinja rađa 1987. godine, kada tema ženskih sloboda postaje itekako važna. Kako je izgledao razvoj ženskih likova u animiranim filmovima pre toga?

Snežana – početak evolucije

Kad je 1937. godine ekranizovana bajka „Snežana i sedam patuljaka”, počelo je „zlatno doba američke animacije”. Međutim, uprkos ovom neverovatnom uspehu, nije lako setiti se Snežaninog glasa, ma koliko puta da smo gledali ovaj film. Razlog je taj što je njen lik  zasnovan na bajci u kojoj Snežana nije previše preduzimljiva i uglavnom je prepuštena okolnostima. Biće potrebno nekoliko decenija pre nego što dođe do pojave snalažljivih ženskih junakinja.

Princeze i heroine

Kasnije produkcije, pre svega Diznijeve, i dalje su se bazirale na ekranizacijama bajki, a ekspanzija aktivnih glavnih junakinja. tj. heroina, pa i ratnica, desila se u kasnim devedesetim godinama. Njih su obeležile prve adaptacije priča o junakinjama „Pokahontas” (1995) i „Mulan” (1998), na koje se kasnije nadovezuju ,,Hrabra Merida” (2012), „Moana” (2016) i ,,Raja i poslednji zmaj” (2021).

Superherojske družine

Kratke animirane forme kreirane za televizijski program, donele su koncept superherojskih družina koji je popularan i danas. Mnoge od ovih priča bazirane su na stripovima, a baš tako su nastale i „Nindža kornjače” (1987). Iako nindža družinu čine muški heroji, uz njih se pojavljuje i ne manje važna televizijska reporterka Ejpril O’Nil, kao junakinja izraženog karaktera, sposobna i nezavisna. Zbog svog istraživačkog rada i tehnološkog znanja, za Leonarda, Mikelanđela, Donatela i Rafaela, ona je veza sa spoljnim svetom.

U družini serijala „Skubi Du, gde si?” (1969) pojavljuju se dve junakinje, među kojima se ističe Velma koja rešava misterije i svojim moćima zapažanja pomaže u borbi protiv zlikovaca.

Kada govorimo o ženskim družinama sa supermoćima, među prvima je bio poznati serijal „The  Power Puff Girls” (1998). Tri devojčice predškolskog uzrasta nastale nezgodom laboratorijskog eksperimenta žive u fiktivnom gradu Taunsvilu sa svojim ocem pronalazačem i bore se protiv neprijatelja koristeći svoje supermoći.

Didi Demidž i Mega Paj – heroine sa supermoćima iz domaćeg studija

Domaći kreativni studio za animaciju, ILBE Studios, za najmlađu publiku u 160 zemalja sveta već tri godine kreira akciono-avanturistički serijal „Puffins Impossible“, koji je i prvi animirani serijal proizveden u Srbiji za svetske striming platforme, u produkciji Archangel Digital Studios.

U superherojskoj družini arktičkih ptičica – pafina su i junakinje Didi Demidž i MegaPaj. Didi Demidž predstavlja autoritativnu predvodnicu družine brzog i briljantnog razmišljanja, a njene supermoći su brzina i sposobnost da uspori vreme kako bi delovala unapred.

MegaPaj, najkrupnija i najsnažnija u družini, impulsivne prirode, uvek će dati svoju snagu kako bi zaštitila prijatelje u nevolji. Njena supermoć je da postaje nezaustavljiva kada trči, pliva ili leti.

One nisu ni princeze, ni detektivke, već razigrane i sposobne superheroine koje pomažu svojoj ekipi u nepredviđenim situacijama, dajući mladoj publici primer pravih vrednosti kao što su prijateljstvo, timsko delovanje, podrška, tolerancija, samopouzdanje.

Njihovi likovi inspirisani su junakinjama animiranih serijala koji si obeležile mnoga detinjstva, uz originalnost koju su im udahnuli domaći umetnici.