U Salcburgu je pod nazivom „Evropa: Odlazak ka novim horizontima“ održan 19. Samit Evrope, u organizaciji Instituta evropskih regiona (IRE, Austrija).

Među temama ovogodišnjeg Samita bile su mogućnosti investiranja na Zapadnom Balkanu kao regionu budućnosti, rekonstrukcija Ukrajine, posledice dugova u Evropi, reindustrijalizacija i zaštita klime, kao i pitanja regionalizacije i globalizacije u segmentu održivosti. U pozitivnom duhu i u otvorenom dijalogu diskutovalo se o izazovima sa kojima se Evropa suočava u svakom od navedenih segmenata.

Na panelu „Zapadni Balkan kao region budućnosti“ istaknute su mogućnosti investiranja kompanija u infrastrukturne oblasti, naročito u oblasti energetike. Među panelistima su bili ministar privrede i rada Austrije Martin Kocher, zamenik ministra za privredu Kosova, Getoar Mjeuku, regionalni menadžer za Jugoistočnu i Istočnu Evropu i Aziju, austrijske privredne komore, Gerd Boomer, gradonačelnik Brčko distrikta, Bosna i Hercegovina, Zijad Nišić i direktor kompanije Smart Energy Investment iz Srbije, Obrad Tadić.

Tadić je istakao da investitori u Evropskoj uniji treba da motivišu kompanije da ulažu u projekte koji unapređuju život građana i koji dovode do transfera znanja i tehnologija.

Prvog dana Konferencije, prisutnima se obratio austrijski kancelar, Karl Nehamer koji je istakao da proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji teče sporo i da ga je neophodno ubrzati.

Obrad Tadić i profesor Franz Shausberger


„U lokalnim samoupravama u Srbiji postoji pozitivno raspoloženje za saradnju sa kompanijama iz Evropske unije, a neki od odličnih primera jesu upravo kompanije Zumtobel i Palfinger. Naša kompanija realizuje ESCo projekte po modelu javno- privatnog partnerstva. Nama kao investitorima je važno da je zakonski okvir dobar i da postoji sigurnost naplate, što jeste slučaj u Srbiji, te se tako investitori mogu osećati sigurno i komforno“, ocenio je gospodin Tadić. mi

Među uvaženim govornicima na konferenciji bili su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han.

Ovaj najznačajniji poslovno-politički događaj u Evropi otvorio je profesor Franc Šausberger, osnivač IRE, izložbom „Evropska regionalna kultura“. Izložba predstavlja evropsku umetnost i kulturu, spoj istorije i modernosti i regionalnu kulturnu raznolikost Evrope, po prvi put prikazanu u okviru Samita.