FOTO: ILBE Studios arhiva

U Galeriji Studentskog kulturnog centra na Novom Beogradu sinoć je otvorena izložba ILUSTRACIJA U FILMU, u okviru višegodišnjeg projekta ,,Teorija ilustracije“ istoričarke umetnosti Marije Ristić koja analizira i tumači ilustraciju u okviru umetničkih praksi.Izložbena postavka predstavlja deo uspešno realizovane izložbe u Srećnoj galeriji SKC-a u novembru prošle godine te je, zbog velikog interesovanja javnosti, dobila novi život.

Izložbu je i ovog puta podržao kreativni studio za animaciju ILBE Studios, učestvujući sa radovima svojih umetnika iz serijala „Puffins Impossible“ – ilustracijama, delovima storiborda, 2D animaticima, dizajnom karaktera i predmeta.

Cilj ovog prezentacionog i edukativnog projekta je da pokaže raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima igranog, animiranog i reklamnog filma, te da podstakne teorijsko sagledavanje ilustracije u okviru savremene umetnosti.

„Ilustracija kao zanimanje nastala je tokom 19. i 20. veka, kada je u formi crteža korespondirala štampanom tekstu uz koji stoji, da bi krajem prošlog veka značajno proširila polje delovanja. Brzim razvojem digitalne tehnike, ilustracija je zauzela istaknuto mesto vizuelnog prenosioca narativa, koji više nije u formi štampanog teksta, već u formi filmskog ili digitalnog „platna“. Danas je ilustrator umetnik koji stvara dvodimenzionalne slike za različite kompanije i industrije – film, televiziju, reklame, predprodukciju, razne vidove oglašavanja…“, objasnila je autorka projekta Marija Ristić. 

Na izložbi će biti prikazani reprezentativni radovi umetnika stilski različitih likovnih izraza – Biljane Sovilj, Stevana Aleksića, Siniše Banovića, Alekse Gajića, Borivoja Grbića, Dobrosava Boba Živkovića, Branislava Cimeše, Ivana Šainovića i umetnika iz ILBE Studios – Siniše Lazića, Dragutina Vukelića, Ilije Ivkovića, Nevene Silaški, Anđele Živković,  Uglješe Radišića, Teodora Ajduka i Miloša Živkova, koji će predočiti efikasnost i atraktivnost ilustracije kao vizuelnog komunikatora na polju filma.

Izložba ILUSTRACIJA U FILMU predstavlja nastavak projekta Teorija ilustracije Marije Ristić, koji za cilj ima da uspostavi metode istraživanja u oblasti ilustracije. ILBE Studios učestvovao je na mnogobrojnim tribinama autorke: Umetnost storiborda – mesto gde se sastaju film i strip u SKC-u 2020. godine, Od ilustracije do storiborda u Muzeju primenjene umetnosti 2021, kao i na tribini Ilustracija u filmu u novembru prošle godine. Učešćem u ovim programima, kreativni stručnjaci iz ILBE Studios pružaju detaljniji uvid u savremene prakse rada na kreiranju animiranih sadržaja.

Izložba će biti otvorena za javnost do 5. maja u Galeriji SKC-a na Novom Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića 152a (radno vreme galerije je od 10 do 17h).

***

Marija Ristić je na doktorskim studijama istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Stekla je zvanje kustosa 2015, a od 2017. godine je u statusu samostalnog umetnika. Član je Matice Srpske i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i autor brojnih naučnih radova, a učestvovala je i na domaćim i međunarodnim manifestacijama posvećenim ilustraciji.

***

Kreativni studio za animaciju ILBE Studios je osnovan 2020. godine u Srbiji. Nakon gotovo tri godine postojanja u Srbiji, zapošljava skoro 150 umetnika i kreativnih stručnjaka koji kreiraju kratke animirane sadržaje za svetsku distribuciju. U dva unikatno dizajnirana studija opremljena najsavremenijom tehnologijom, u Beogradu i Novom Sadu, za tri godine su kreirane 54 epizode animiranog serijala ,,Puffins Impossible“, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, koje se u ovom momentu mogu pogledati u više od 160 zemalja širom sveta putem striming platformi Apple TV, Amazon Prime, Google Play, Chilli i Tatatu. Serijal je kreiran u ILBE Studios, a produciran u Archangel Digital Studios.