U Nišu uspešno održan Program „Putem šampiona“ Novak Đoković Fondacije pod nazivom “Uloga roditelja i lokalnog okruženja na razvoj dece kroz sport

Foto: NDF

  • Peti panel pod nazivom “Uloga roditelja i lokalnog okruzenja na razvoj dece kroz sport” programa Putem šampiona dočekan sa velikim interesovanjem u Naučno-tehnološkom parku Niš.
  • Veoma sadržajna, sveobuhvatna i praktična diskusija vođena od strane autorke projekta Ane Jovanović predstavila je eminentne sportske asove, predavače i stručnjake iz Niša – Aleksandra Šoštara, Ljubomira Pavlovića i dr Ivanu Šarac – čime je nastavljena tradicija saradnje programa sa čuvenim sportskim asovima i ekspertima iz naučnih oblasti koje se bave sportom.
  • Najavljen rad “Kutka za roditelje” programa Putem šampiona dana 26. i 27. avgusta u Teniskoj akademiji Živković na turniru serije “Novi vek srpskog tenisa” u organizaciji Teniskog saveza Srbije, roditelji i treneri pozvani da prisustvuju i obrate se stručnjacima programa na turniru                                                    

Beograd/Niš 28.avgust 2023.  „Putem šampiona“, poseban program Novak Đoković Fondacije posvećen pružanju pomoći roditeljima i trenerima budućih sportista kroz programe edukacije i šire podrške sa ciljem njihovog osnaživanja u ovoj posebno zahtevnoj ulozi, po peti put – a prvi van Beograda uspešno je održao svoju centralnu stručnu panel-diskusiju u Naučno-tehnološkom parku Niš – u kome je dočekan sa velikim interesovanjem.

Ljubomir Pavlović, dr Ivana Šarac, Ana Jovanović i Aleksandar Šoštar

Diskusija pod naslovom “Uloga roditelja i lokalnog okruzenja na razvoj dece kroz sport” ugostila je čuvenog vaterpolo-asa i sportskog funkcionera Aleksandra Šoštara, rukometnog reprezentativca i profesora na Fakultetu za sport Ljubomira Pavlovića i eminentnu lekarku-nutricionistkinju dr Ivanu Šarac, čime je produžen niz izuzetnih sportskih ličnosti i stručnjaka koji su do sada učestvovali u panelima programa – Željka Obradovića, Dejana Savića, Sonju Vasić, Viktora Troickog, Andreu Lekić, dr Ljubicu Bačanac, dr Ranka Rajovića i osnivače Fondacije Novaka i Jelenu Đoković.

Umešno vođen i ovoga puta od strane autorke programa “Putem šampiona” Ane Jovanović, panel je predstavio brojna vredna lična i stručna iskustva, naučna i životna saznanja, vredne informacije i preporuke njegovih učesnika – na koje su se zanimljivim pitanjima nadovezali prisutni pratioci. 

Ana Jovanović


U oceni važnosti roditeljskog vaspitanja kroz generacije, Aleksandar Šoštar je istakao da je roditeljska reč imala drugačiju dimenziju u oblikovanju odnosa i voljnog momenta dece prema obavezama – a samim time i prema želji da se stremi ka uspehu u sportu.

“Moj otac mi je govorio – kad sam bivao neodlučan – da moram da dovršim ono što započnem. Odgovornost je univerzalan ljudski kvalitet koji nas prati kroz ceo život – i svoju pravu dimenziju dobija tada kada postajemo svesni toga koliko je to važno po sve čime se bavimo, a u sportskom smislu naročito – bilo da se radi o individualnim sportovima ili možda još važnije – kolektivnim”, naglasio je on.


Priznati međunarodni rukometni as i danas cenjeni predavač na Fakultetu za sport u Nišu Ljubomir Pavlović se prvenstveno osvrnuo na činjenicu da se “kroz sport formiraju vrednosti i ostvaruje zdravo vaspitanje dece od najranijeg uzrasta”.

“Zbog toga smatram da je veoma važno revidirati sistem školstva na način na koji bi se priznala uloga sporta od najranijeg uzrasta – uvođenjem časova ili predmeta fizičkog vaspitanja čak i u predškolskoj nastavi i od prvih razreda osnovne škole, jer su vrednosti koje sport podrazumeva jedinstvene po korisnosti i za decu i za njihove roditelje, kao i obrazovni sistem. U tom smislu bi bilo potrebno sa istom ozbiljnošću prići formiranju obrazovnog modela za ovaj predmet kao i kod drugih naučnih predmeta – a samim time i ocenjivanju uspešnosti, što stvara pravi odnos prema fizičkoj kulturi i omogućava njen dalji pozitivni razvoj i uticaj u društvu i na njega”, preporučio je Pavlović.


Dr Ivana Šarac je istakla da je sada potpuno jasno da je medicina – a samim time i ona usmerena ka sportu – izuzetno napredovala u poslednjoj deceniji, i da već značajno utiče na sportske rezultate na svim nivoima takmičenja.

“Ipak, ono što je važno istaći kada su deca koja se bave sportom u pitanju je da sportski ciljevi ne smeju da budu prioritetni u odnosu na smernice za zdravo odrastanje dece – u čemu su zdrava ishrana i osnovni fizički i mentalni razvoj deteta najvažniji. Time se postiže harmonija u odnosu između roditelja i dece, bazirana na ljubavi, pažnji i srećnom odrastanju – što će uvek davati bolje rezultate i u pogledu njihovog sportskog angažmana nego nametanje nekih “spartanskih” vidova ishrane””, naglasila je dr Šarac.


Na kraju ove veoma zanimljive panel-diskusije, autorka projekta Ana Jovanović je uputila javni poziv svim zainteresovanim roditeljima i trenerima da isprate rad “Kutka za roditelje” koji će biti aktivan na teniskom turniru za decu uzrasta do 10 godina iz serije “Novi vek srpskog tenisa” u organizaciji Teniskog saveza Srbije na terenima “Teniske akademije Živković“ 26. i 27. avgusta od 10 časova ujutru u Nišu. Mogućnost da se širom Srbije mladi sportisti i oni koji vode računa o njima u porodičnom domu, školi i na sportskom terenu putem “Kutka” direktno upoznaju sa stručnjacima i programom “Putem šampiona” daje novu  i izuzetno bitnu dimenziju radu, pomoći, saradnji i razmeni informacija i iskustava u pristupačnijem ambijentu i realnim okolnostima sportskog takmičenja – sa svim pratećim pojavama i specifičnostima.
…..
Pogledajte ovaj i prethodna četiri panela programa “Putem šampiona” na YouTube kanalu Novak Đoković Fondacije https://www.youtube.com/channel/UCct0fYzmhWCzT4JLtMN3v5w?app=deskto
Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 2.200 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 55 vrtića i pomogla više od 54,000 dece.