Beograd, 29. septembar 2023 – Beograđani su ove nedelje dobili novu uslugu, po uzoru na brojne svetske metropole. Za put do posla bez gužvi, odlazak u drugi deo grada zbog obaveza ili jednostavno istraživanje nekih novih ulica, od 29. septembra je moguće da se rezerviše električni trotinet i koristi samo onoliko koliko je potrebno. Zahvaljujući međunarodnoj IT kompaniji “Yandex” u sklopu njihove aplikacije “Yandex Go” svako stariji do 18 godina moći će sebi da obezbedi trotinet samo jednim pritiskom na dugme, a za sada je obezbeđeno 600 trotineta, dok je dodatna količina očekivana.

Za iznajmljivanje su dostupni Ninebot trotineti, potpuno opremljeni u skladu sa bezbednosnim zahtevima. Njihova maksimalna brzina je 25 km/h. U zonama gde ima mnogo ljudi, trotineti automatski postepeno usporavaju. Yandex tehnologije automatski određuju ovakve „spore zone”, a to su delovi grada gde ima znatno više pešaka ili se u blizini nalaze škole, vrtići i igrališta. U zonama gde je vožnja zabranjena, brzina trotineta će se postepeno smanjivati do nule.


Pre prve vožnje, Yandex Go Scooter će svakom korisniku da prikaže kratko i jednostavno uputstvo o tome kako se upravlja trotinetom i vozi bezbedno, dok je nošenje kacige i reflektujuće opreme obavezno. Servis će kreirati maršrutu specijalno za trotinete, pritom uzimajući u obzir staze za bicikle i trotoare, kako bi se izbegle stepenice i ivičnjaci, ukoliko je to moguće. A pre početka kretanja, “glasovni pomoćnik” će još jednom da ponovi važna pravila, poput toga da ne treba koristiti slušalice i slušati muziku tokom vožnje i da je na pešačkom prelazu bolje sići sa trotineta i prevesti ga preko ulice, držeći ga za volan.
Korisnici će moći da lociraju slobodne trotinete, zahvaljujući sistemu virutelnog parkinga u obliku mape. Nakon rezervisanja trotineta preko aplikacije, predviđeno je 10 besplatnih minuta da se do njega dođe. Sama vožnja košta od 12 dinara po minutu, a naplaćivanje se izvršava putem kartice koja je povezana sa Yandex Go.

Sa jednog naloga moguće je rezervisati do tri trotineta. To je idealno za vožnje sa porodicom ili prijateljima. Iznajmljivanje više trotineta je moguće na dva načina: ili klikom na dugme „Još jedan trotinet”, koje će se pojaviti u aplikaciji nakon rezervisanja prvog trotineta, ili skeniranjem QR koda na ramu trotineta.