“Rolls-Royce Motor Cars” najavljuje kraj slavne, glamurozne ere pošto prestaje sa proizvodnjom svog “Dawn”kabrioleta.

„Oživljavajući pločicu sa imenom Dawn, Rolls-Royce je oživeo nešto mnogo više od automobila – poput glamuroznog kabrioleta iz kojeg je crpio inspiraciju, savremeni Dawn je počeo da karakteriše moderan izraz „la dolce vita“; način življenja koji obuhvata lepotu i bogatstvo života. “Zora” zaista odražava radost dobrog društva, uzbuđenje avanture i mir tihog razmišljanja. Zaista, ovaj automobil je svedočanstvo moderne umetnosti življenja, podsećajući na duh ‘la dolce vita’ u svakom detalju. Kako se proizvodnja Dawn bliži kraju, možemo razmišljati o izuzetnom poglavlju u istoriji marke. Ovaj prelepi automobil savršeno otelotvoruje savremeni luksuz dok slavi osnivačke principe i nasleđe marke.” kaže
Torsten Muller-Otvos, glavni izvršni direktor, Rolls-Roice Motor Cars

Nakon uspeha Phantoma VII i njegovih “kolega” Phantom Coupe i Phantom Drophead Coupe, sve mlađa, univerzalno samopouzdana baza klijenata privučena je brendom” Rolls-Roice”Rolls-Royce “. Ovim novim superluksuznim potrošačima je bio potreban automobil koji je”, poput prvih transformativnih modela Rolls-Roiceove ere Gudvuda, “uhvatio” glamur i romantiku superluksuznog automobila; ali su to učinili na način koji je potpuno u skladu sa njihovim savremenim ukusima i životnim stilovima.

U skladu s tim, dizajneri su bili pred izazovom da kreiraju ne samo “kolegu” Phantom Drophead Coupe-a, već i potpuno novu vrstu super-luksuznog kabrioleta. Više od jednostavnog prelepog automobila, trebalo je da evocira romantiku i glamur koji umnogome govori o legendi, dok nudi društveni, pristupačan i savremen izraz putovanja sa otvorenim krovom novoj generaciji koja je u usponu.

Štaviše, morao je biti potpuno nov. Tri godine ranije, Rolls-Royce je lansirao svoj fastback kupe Wraith; ali ideja o prenameni nikada nije razmatrana. Umesto toga, dizajneri marke pronašli su inspiraciju mnogo ranije u ogromnoj istoriji kompanije. Između 1950. i 1954. Rolls-Royce je napravio samo 28 primeraka Silver Dawn drophead kupea. Ploča sa imenom Dawn, sa svojim konotacijama novih početaka, svežih mogućnosti i veličanstvenih vidika, jednoglasno je odobrena kao savršen kandidat za reinkarnaciju 21. veka.

Zavodljivo elegantan original savršeno je otelotvorio duh svog doba, ovekovečen u izrazu ‘la dolce vita’ – ‘slatki život’. Podsetnik da uživamo u svakom trenutku i živimo u potpunosti u sadašnjosti, ‘la dolce vita’ je postao simbol dobrog društva i tihog razmišljanja – važnost odvajanja vremena da se posvetimo zadovoljstvima života u svoj njegovoj lepoti i bogatstvu.

U kontekstu čuvenog filma u režiji Federika Felinija, ‘la dolce vita’ je bio život ispunjen strašću, avanturom i romantikom. Bilo je to senzualno i senzualno, proslava dekadencije, uživanja i zadovoljstva u svim njenim oblicima. Upravo taj duh je Rolls-Royce želeo da ssačuva u svom novom poglavlju.

U 2017, Rolls-Royce je svojoj porodici modela dodao Black Badge varijantu Dawn. Poput Ghost i Wraith koji su mu prethodili, Dawnin alter ego je dobio svoj karakter iz serije inženjerskih i dizajnerskih tretmana. Black Badge Dawn je stvorio svoje jedinstveno mesto u Rolls-Royce Panteonu – mesto koje karakteriše romantika i zavodljivost grada noću.

TRAJNO NASLEĐE

Pored svoje poželjnosti, Dawn je donela duh „la dolce vita“ u obećanje savremenog brenda Rolls-Royce kroz izvrstan spoj zavodljivog dizajna, savremenih materijala i društvenog iskustva vožnje na otvorenom. Čineći to, Davn je obezbedila svoje nasleđe primoravajući potpuno novu generaciju u marku.

TEHNIČKE INFORMACIJE

Rolls-Royce Dawn: NEDC (kombinovano): emisija CO2: 372-367 g/km; Potrošnja goriva: 17,3-17,5 mpg / 16,3-16,1 l/100 km. VLTP (kombinovani): emisija CO2: 381-367 g/km; Potrošnja goriva: 16,9-16,2 mpg / 16,7-17,4 l/100 km.
Black Badge Dawn: NEDC (kombinovana) emisija CO2: 371 g/km; Potrošnja goriva: 17,3 mpg / 16,3 l/100 km. VLTP (kombinovana) emisija CO2: 382-380 g/km; Pot