• Stellantis i Archer udružuju snage kako bi napravili Archerovu Midnight letelicu (eVTOL)
  • Stellantis će doprineti sa naprednom tehnologijom proizvodnje i ekspertizom, iskusnim kadrom i kapitalom kako bi omogućio proizvodnju letelica
  • Doprinos kompanije Stellantis će omogućiti kompaniji Archer da unapredi svoj put ka komercijalizaciji i uštedi stotine miliona dolara na troškovima
  • Cilj je da Stellantis masovno proizvodi eVTOL letelicu kompanije Archer kao ekskluzivni ugovorni proizvođač
  • Stellantis će obezbediti do 150 miliona dolara akcijskog kapitala za potrebe kompanije Archer u 2023. i 2024.
  • Stellantis namerava da poveća svoj strateški vlasnički udeo u kompaniji Archer kroz buduće kupovine akcija na otvorenom tržištu

AMSTERDAM I SANTA KLARA, KALIFORNIJA, januar 2023. Stellantis N.V. (NYSE / MTA / Euronext Paris: STLA) i Archer Aviation Inc. (NYSE: ACHR) su objavili da su se dogovorili da značajno unaprede svoju saradnju tako što će udružiti snage da proizvode električnu letelicu za vertikalno sletanje i poletanje (eVTOL) kompanije Archer, po imenu Midnight.

Stellantis će raditi zajedno sa kompanijom Archer na njenom nedavno najavljenom proizvodnom pogonu u Kovingtonu u saveznoj državi Džordžiji, gde obe kompanije planiraju da započnu proizvodnju letelice Midnight u 2024. Midnight letelica je dizajnirana da bude bezbedna, održiva, tiha i, sa očekivanom nosivošću od 500 kg, da prevozi četiri osobe plus pilota. Sa dometom od preko 160 kilometara, Midnight je optimizovana za uzastopne kratke relacije od oko 30 km, sa punjenjem od oko 10 minuta između njih.

Ova jedinstvena saradnja u industriji gradske vazdušne mobilnosti će iskoristiti snage i kompetencije obe kompanije kako bi se letelica Midnight izbacila na tržište. Archer donosi prvoklasni tim stručnjaka za eVTOL, električni pogon i sertifikaciju, dok će Stellantis doprineti sa naprednom tehnologijom proizvodnje i ekspertize, iskusnim osobljem i kapitalom ovom partnerstvu. Ova kombinacija ima za cilj da omogući brzi rast proizvodnje letelice kako bi se ispunili planovi komercijalizacije kompanije Archer, istovremeno omogućavajući kompaniji da osigura svoj put ka komercijalizaciji tako što će izbeći stotine miliona dolara troškova tokom faze povećavanja proizvodnje. Cilj je da Stellantis masovno proizvodi eVTOL letelice kompanije Archer kao njen ekskluzivni ugovorni proizvođač.

Kao dodatan znak svoje posvećenosti, Stellantis će izdvojiti do 150 miliona dolara akcijskog kapitala za potrebe kompanije Archer u 2023. i 2024. godini, u skladu sa uspehom određenih poslovnih ciljeva koje Archer očekuje da ispuni u 2023. Stellantis takođe namerava da poveća svoj strateški akcionarski udeo kroz buduće kupovine akcija kompanije Archer na otvorenom tržištu. Ove radnje, zajedno sa drugim elementima ovog proširenog partnerstva, će omogućiti kompaniji Stellantis da postane dugoročni, ključni investitor u kompaniju Archer.

„Blisko sarađujemo sa kompanijom Archer već dve godine, i konstantno sam impresioniran njihovom genijalnošću i nepokolebljivom težnjom da postignu ciljeve,“ rekao je Karlos Tavares, glavni izvršni direktor kompanije Stellantis. „Produbljivanje naše saradnje sa kompanijom Archer kao strateški investitor sa planovima da uvećamo naš akcionarski udeo pokazuje kako Stellantis pomera granice kako bi pružio održivu slobodu mobilnosti, od puteva do neba. Podržavanje kompanije Archer sa našom stručnošću u proizvodnji je primer kako će Stellantis predvoditi put kojim se svet kreće“.

„Priznanje koje Stellantis odaje napretku kompanije Archer ka komercijalizaciji, i današnje obećanje značajnih resursa radi pravljenja letelice Midnight zajedno sa nama, stavlja Archer u jaku poziciju na tržištu“, rekao je Adam Goldstin, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije Archer. „Naše kompanije preduzimaju ove važne korake zajedno kako bi realizovali neponovljivu priliku da redefinišu gradski prevoz“.

Stellantis je strateški partner kompanije Archer od 2020. godine kroz razne zajedničke inicijative, i kao investitor od 2021. Tokom ovog perioda, Archer je koristio široko znanje kompanije Stellantis o proizvodnji, lancima snabdevanja i dizajniranju, u svojim naporima da dizajnira, razvije i komercijalizuje svoju eVTOL letelicu.

# # #

O kompaniji Stellantis

Stellantis N.V. (NYSE / MTA / Euronext Paris: STLA) je jedan od vodećih svetskih proizvođača automobila i pružalac usluga mobilnosti. Njegovi poznati i kultni brendovi oličavaju strast svojih vizionarskih osnivača i današnjih kupaca u svojim inovativnim proizvodima i uslugama, uključujući Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move i Leasys. Snagom naših različitosti, predvodimo na putu kojim se svet kreće – sa težnjom da postanemo najbolja kompanija za tehnološku mobilnost, a ne najveća, istovremeno stvarajući dodatnu vrednost za sve zainteresovane strane, kao i zajednice u kojima poslujemo. Za više informacija, posetite www.stellantis.com.

O kompaniji Archer
Archer dizajnira i razvija električne letelice za vertikalno sletanje i poletanje, za korišćenje u mrežama gradske vazdušne mobilnosti. Misija kompanije Archer je da se vine u nebesa, pruži svima slobodu i unese revoluciju u tome kako se ljudi kreću i provode vreme. Sedište kompanije Archer je u Santa Klari, u Kaliforniji. Za više informacija, posetite
www.archer.com.