Na nepunih 500 kilometara od Beograda, u mestu Podčetrtek u Sloveniji nalazi se jedinstvena oaza uživanja Terme Olimia, koja nudi potpuni reset za telo i dušu. Gostima su na raspolaganju desetine bazena, isto toliko sauna, mnoštvo jedinstvenih doživljaja poput “gong kupke”, rituala sa tibetanskim posudama i još mnogo toga.

U terme možete otići sami i osećati se kao deo jedne jedinstvene zajednice, u paru i provesti nezaboravno vreme sa svojim partnerom, sa decom i iskusiti najbolji doživljaj, a deci prirediti adrenaliski užitak i mnoštvo zanimljivosti.

FOTO:PROMO

Retko gde se mogu iskusiti “programi” u saunama. Saunski majstori, zvani “bogovi vetra”, osmislili su program kako da dodatno podignu temperaturu, kao da već u saunama, kao u samom paklu nije dovoljno vrelo.

Koliko je u Termama Olimia program u saunama ozbiljan, govori i to što su majstori saune kvalifikovani i osvajali su godinama unazad medalje na međunarodnim takmičenjima u ovoj disciplini. Neverovatno je kako peškiri u njihovom rukama menjaju oblike, od kocke do kruga, a sve u cilju da naprave odličnu atmosferu i dovedu temperaturu do usijanja. Pre svakog programa na ulazu u saunu se tiska mnoštvo ljudi, kako bi zauzeli što bolje pozicije. Imajte na umu da je na najvišim pozicijama najtopliji vazduh, pa je preporuka da se sedne na najnižu tačku. Ceo tretman traje 15 minuta, a “bogovi vetra”, uspešno vrte po jedan peškir u svakoj ruci, i svojim zadivljujućim umećem izazivaju salve aplauza među posetiocima. Uz odličnu muziku koja sama navodi svojim ritmom na ples, majstori izvode akrobatske tačke, bacaju ledene kugle o plafon, nakon čega se led raspršti po celoj sauni, zatim potapaju suve grančice u kofu sa vodom i poput sveštenika prskaju goste saune. Nakon prvog kruga (pakla), majstori nude gostima da namažu telo mirisnom kremom koja je izuzetno blagotvorna za kožu, a potom sledi još nekoliko krugova znojenja, nakon čega sleduje osveženje u bazenu s hladnom vodom ili u ledenoj jami, a nakon toga sledi čaj kako bi se temperatura tela ujednačila. Posle tretmana osećaćete se kao da ste u raju.

FOTO:PROMO

Važno je znati da sauna ima sjajan uticaj na zdravlje! Njena moć u zdravstvenom smislu se ogleda u tome što omogućava detoksikaciju organizma, pojačanim znojenjem usled visokih temperatura telo se oslobađa toksina, oporavlja i jača kardiovaskularni sistem. Pozitivno deluje na respiratorne organe, osobama koje imaju problem sa disanjem, boravak u sauni može dosta značiti, jer visoke temperature dovode do širenja disajnih kanala i bržeg protoka kiseonika do bronhija. Boravak u saunama predstavlja značajnu pomoć u lečenju stresa, anksioznosti i depresije, pa se često kaže da u sauni ljutnja isparava, a bes se isušuje. Ovo čarobno mesto eliminiše nakupljeni stres i čini da se opustite i regenerišete. Boravak u njoj čisti i pospešuje ten, dovodi do blistavog tena i mekše kože. Pravilo nalaže da se u sauni boravi bez kupaćeg kostima, a obmotani ste samo u peškir. Korišćenje saune je namenjeno čišćenju kože i tela, a u kupaćem kostimu koža ne može da diše, zato je on štetan. Kupaći kostim se ne preporučuje i zbog higijenskih razloga. Na njima se često nalaze bakterije koje se razmnožavaju na toploti. Takođe, i hlor, koji se zadrži na njima posle kupanja u bazenu, tokom boravka u sauni bi isparavao i štetio prisutnima. U sauni treba da ispružimo noge, ako ima mesta. Pre svega za početnike je adekvatnije ležanje na leđima sa podignutim nogama, kako bi sprečili nekontrolisani protok krvi . Povremeno se pomeramo na niži odnosno viši stepenik. Za 50 minuta boravka u sauna, u etapama, nikako odjednom, potrošićemo od 900 do 2400 kalorija.

FOTO:PROMO

U Termama Olimia, u jedisntvenom, prostranom kompleksu svako će naći nešto za sebe, jer su na raspolaganju bazeni, brza reka, gejziri, whirpool bazeni, masaže, saune i fitness. Poseban kutak je Family Wellness Termalija, rađena prema po meri porodica sa decom, gde se je zabava za sve zagarantovana. Tokom leta radi nabolji akva park u Sloveniji Akvaluna, sa toboganima i mnoštvom atrakcija. U kompleksu postoji hotel Breza, koji u svom sklopu ima Centra zdravlja, namenjen uglavnom starijim posetiocima, u Wellness Hotelu Sotelia nalazi se renovirani kongresni centar pa se u Termama Olimia organizuju i različita poslovna dešavanja. Glavni adut kompleksa je Wellness Orhidelia, koji je nekoliko puta zaredom osvajao  titulu “Naj wellness” u Sloveniji. Kompleks Termi Olimia pored hotelskih kapaciteta razpolaže još i apartmanima  Vas Lipa i Aparthotelu Rosa. A za sve one koji su više avanturističkog tipa, u neposrednoj blizini Termalnog parka Aqualuna nalazi se Kamp Natura i Glamping Olimia Adria Village.

ENOTA ARHITEKTI ORHIDELIA PODCETRTEK 2009 FOTO:PROMO

Slovenci su na vreme shvatili da se ponuda kroji prema meri gosta, pa su iz tog razloga svo znanje i energiju usmerili na to i uveli selfness, novi trend u svetu i obezbedili više od samog ugađanja gostima. Zapravo je to je process koji pokazuje put ka uspostavljanju ravnoteže na fizičkom i duhovnom nivou kroz jutarnje energetske vežbe, opuštanje tela u vodi, meditaciju, terapiju glasom i slično. Time gosti mogu sebi da osiguranju kvalitetniji život, na duže staze, jer se boravnom U Termama Olimia uče osnovni postulati zdravijeg i boljeg života koji na dalje možete primenjivati.

FOTO:PROMO