Na ovogodišnjem tradicionalnom obeležavanju Svetog Trifuna, praznika vinogradara i vinara, „Tikveš” vinarija predstavila je svoje prvo vino napravljeno od sertifikovanog organskog grožđa „Domaine Lepovo Chardonnay” iz berbe 2021. Prateći savremene svetske trendove u gajenju grožđa i proizvodnji vina, Tikveš se opredelio za organsku proizvodnju na lokalitetu Lepovo. Novi pravac proizvodnje organskog grožđa deo je strategije i aktivnosti održivog razvoja i zelene transformacije vinarije.
„Potrošači, posebno nove generacije, postaju svesniji organske proizvodnje i žele da konzumiraju proizvode koji su proizvedeni u skladu sa prirodom. Idući u korak sa potrebama potrošača, Tikveš od sada proizvodi autentična vina od organskog grožđa, koja sve više postaju glavni izbor širom sveta“ saopštavaju iz Tikveša.
![](https://fermarket.rs/wp-content/uploads/2023/02/vino-1024x1024.jpg)
Organsko grožđe se proizvodi po strogim propisima kojima se ograničava upotreba sredstava zaštite i tretmana. Sertifikat o organskoj proizvodnji je garancija da su vina proizvedena od grožđa koje je uzgojeno na način koji je u skladu sa prirodom, a dodatno se primenjuju i određeni specifični postupci kao što su smanjenji prinosi vinove loze i noćna berba koja doprinosi većoj koncetraciji svih primarnih aromatičnih kompleksa u grožđu. Uvedeni su i posebni enološki postupci među kojima su divlji kvas koji prirodno sazreva u zrnu grožđa, odležavanje i sazrevanje vina u specijalnim betonskim sudovima i amforama koje omogućavaju da vina proizvedena na ovaj način imaju izuzetne jedinstvene karakteristike koje su pokazatelj vrhunskog vina.
![](https://fermarket.rs/wp-content/uploads/2023/02/Svetozar-Janevski-Predstavljanje-vina-od-organskog-grozdja.jpg)
Prvo vino od sertifikovanog organskog grožđa ,,Domaine Lepovo Chardonnay” iz 2021 godine uskoro će biti dostupno potrošačima, a u narednom periodu sva vina Domaine Lepovo proizvodiće se od organskog grožđa, čime se povećava dodatna vrednost i konkurentska prednost.
Na tradicionalnom orezivanju vinove loze prazniku vinogradara i vinara Svetom Trifunu mnogobrojni partneri, vinogradari, diplomate i poznavaoci vina imali su jedinstvenu priliku da probaju prvo sertifikovano organsko vino. Vinarija Tikveš usmerava svoju proizvodnju u novom pravcu u skladu sa potrebama potrošača.