Sa više od pet hiljada godina istorije i svojim klasičnim seldžučkim i otomanskim kućama, Birgi je uvršten među „Najbolja turistička sela 2022.” Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNVTO). Birgi je treće selo u Turskoj na listi najboljih turističkih sela, nakon uključivanja Sakarijinog Taraklija i Nevšehirov Mustafapaše 2021. godine.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNVTO) objavila je najbolja turistička sela za 2022. godinu, kompilaciju izuzetnih destinacija ruralnog turizma širom sveta. Lista za 2022. uključivala je 32 destinacije u osamnaest zemalja širom sveta. Selo Birgi, u Odemišu, u Izmiru, dodato je ovoj listi, zbog svoje posvećenosti inovacijama i održivosti, kao i zbog svoje arhitekture i nematerijalnih kulturnih vrednosti.

Oznaka najboljeg turističkog sela pokriva ruralne destinacije koje prihvataju turizam kao pokretač razvoja i kao priliku za nove poslove i prihode, uz očuvanje i promociju vrednosti i proizvoda zasnovanih na zajednici. Lista takođe razlikuje destinacije u smislu njihovog fokusa na razvoj turizma u skladu sa ciljevima održivog razvoja UN.

Očaravajući domaćim i stranim posetiocima

Smešten usred najplodnijih basena u zapadnom Egejskom regionu Turske, Birgi ima kaldrmisane ulice u senci drveća i tradicionalne kuće i građevine koje datiraju iz 12. veka.

Selo je udaljeno sedam kilometara od grada Odemiš u provinciji Izmir. Privlači domaće i strane turiste zbog svoje blizine Efesu, koji je na Uneskovoj listi svetske baštine, kao i Širinčeu, poznatom po voćnim vinima, i odmaralištima kao što su Češme, Alačati i Seferihisar.

Živopisni Birgi ima istoriju naselja koja seže do 3000. godine pre nove ere. Pod vladavinom Frigijaca, Lidijanaca i Persijanaca, Birgi je bio deo Pergamskog kraljevstva i Rimskog i Vizantijskog carstva. Selo je bilo glavni grad kneževine Ajdinogulari tokom perioda Anadolskih kneževina. Godine 1426. Birgi je došao pod osmansku vlast i ostao administrativni i kulturni centar sve do 17. veka.

Birgi – selo koje liči na muzej na otvorenom

Birgi sadrži brojne istorijske znamenitosti, uključujući grobnice, medrese i džamije, kao i fontane, kupatila i biblioteke, od kojih mnoge datiraju iz anadolskih kneževina i otomanskog perioda. Sa više od 200 registrovanih radova, Birgi se ističe kao zanimljiv muzej na otvorenom.

Ulu džamija (Džamija Aidınoglu Mehmet Bei), podignuta tokom perioda Anadolskih kneževina, jedan je od najveličanstvenijih primera građanske arhitekture iz 18. veka. Vila Čakiraga, grobnica Imama Birgivija, vila Sandikoglu, džamija Dervišaga i grobnica Ummu Sultan Sah takođe su značajne građevine u selu.

Birgi je proglašen „zaštićenim područjem“ 1996. Pored toga što je prvo zaštićeno selo, Birgi je 2012. godine uvršten na probnu listu UNESCO-ve svetske baštine.

Posetioci ovog šarmantnog sela takođe mogu da uživaju u prilici da ćaskaju sa stanovnicima sela – u autentičnim kafićima ili u dvorištima u senci dugogodišnjih platana – i uče o kulturi i istoriji Birgija.

Ne napuštajte Birgi, a da ne probate sledeće

Njegova lokacija i okolno poljoprivredno bogatstvo oblikovali su lokalne gastronomske vrednosti Birgija. Ova prvenstveno egejska kuhinja – pionir zdrave ishrane – poznata je po svom naglasku na maslinovom ulju, vinogradima, začinskom bilju i morskim plodovima.

Birgijeva posebna lokalna jela uključuju čuveni egejski doručak, koji se sastoji od potpuno prirodnih proizvoda. Ostali specijaliteti su kestirme supa, napravljena od lokalnih pilića; organsko bilje pečeno i dodato u salatama; keškek na puteru (čorba od pšenice/ječma i mesa), čatal supa (sočivo) i punjeni cvetovi tikvica. Besmet, drugo jelo, priprema se sušenjem u starim kamenim pećima u selu, a veoma su popularna jela od krompira (od Odemis krompira) i snežna halva, mešavina soka od crnog duda i drugi lokalni specijaliteti.