Jedna od vodećih svetskih IT kompanija prvi put kod nas organizovala međunarodnu konferenciju HighLoad++: Yandex doveo stručnjake u Beograd

Fotografije: Yandex

Beograd, 6. jul 2023 – Yandex, jedna od vodećih svetskih tehnoloških kompanija, prvi put je u Srbiji organizovala HighLoad++, čuvenu međunarodnu konferenciju za programere i stručnjake, koja već 15 godina povezuje IT zajednice iz celog sveta.

Konferencija u hotelu Metropol u Beogradu koja je održana u partnerstvu sa kompanijom ONTICO, okupila je na jednom mestu preko 700 učesnika, uključujući više od 25 uglednih govornika, poput stručnjaka iz kompanije Yandex, Uber, EPAM, NGINX i drugih. Teme o kojima se razgovaralo pokrivale su širok spektar oblasti, kao što su high load sistemi, backend development, DevOps, samovozeći automobili, analiza podataka, upravljanje infrastrukturom, zaštita podataka i veštačka inteligencija.

Cilj kompanije Yandex je bio da svoju ekspertizu približi zajednici, kao i da učvrsti posvećenost podrške Srbiji u izgradnji IT okruženja. Konferencija pre svega služi kao platforma za domaće profesionalce i stručnjake sa međunarodnim iskustvom, omogućavajući razmenu znanja i iskustva, i da pruži doprinos daljem tehnološkom napretku u Srbiji.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo bili u prilici da organizujemo prestižnu Highload++ konferenciju u Beogradu i doprinesemo razvoju domaće IT industrije“, izjavila je Branka Veličković, HR direktorka u kompaniji Yandex Srbija.Povezujući kvalitetne profesionalce iz ove oblasti na jednom mestu, želeli smo da kreiramo okruženje koje podstiče saradnju, nove ideje i ubrzava tempo razvoja IT sektora u Srbiji. Kako je deo naših aktivnosti upravo usmeren ka edukaciji javnosti i mladih, odlučili smo i da pojedinim univerzitetima u Srbiji omogućimo slobodan pristup snimcima sa najpopularnijih panela sa događaja“.

U današnjem umreženom svetu, high load sistemi se koriste u različitim industrijama i aplikacijama. Na primer, oni su nezaobilazni deo elektronske trgovine koja nailazi na veliki broj zahteva i klikova, posebno tokom rasprodaja, ili su, na primer, deo taksi aplikacija koje istovremeno obrađuju brojne zahteve za vožnju. High load sistemi pomažu ovim platformama da ispune očekivanja korisnika i upravljaju velikim obimom aktivnosti. Koristeći ove sisteme, poslovanje može da odgovori na proširenje obima posla, efikasno radi i pruža usluge koje zadovoljavaju korisnike i vode ka uspehu.

Za više informacija, posetite zvaničnu stranicu konferencije Highload++. koja je održana u Beogradu.

***

O kompaniji Yandex

Yandex je tehnološka kompanija koja stvara pouzdane proizvode i usluge na bazi mašinskog učenja. Naš cilj je da pomognemo korisnicima i firmama da se bolje snalaze u onlajn i oflajn sferi. Od 1997. godine, isporučili smo, proizveli i dostavili proizvode svetske klase, relevantne za pretragu i navigaciju, istovremeno šireći svoje poslovanje u oblastima mobilnosti, elektronske trgovine, onlajn zabave, cloud computinga i drugim tržištima kako bismo pomogli milionima potrošača širom sveta.