Foto:Wien Energie/ Johannes Zinner,

Bečko energetsko preduzeće „Wien Energie“ pušta u rad 30. solarnu elektranu sa udelom građana i počinje sa prodajom akcijskih paketa. U ovoj prvoj fazi samo korisnici usluga gradskog saobraćajnog preduzeća „Wiener Linien“ imaju mogućnost da kupe pakete. 

U drugoj otvorenoj fazi prodaje od 2. maja 2024. godine svi zainteresovani mogu da kupe do pet solarnih paketa do isteka zaliha. Na taj način korisnici ne samo da štite klimu podržavajući solarnu elektranu, već i finansijski profitiraju. Kupci dobijaju vaučer u visini uložene sume i mogu da ga iskoriste kako bi platili račun za struju ili u okviru bajkšering ponude gradskog saobraćajnog preduzeća. 

Foto: Wien Energie/ Max Kropitz

Postoji i mogućnost dodatne zarade koja zavisi od broja sunčanih sati tokom godine. Jedan paket košta 250 evra i sadrži varijabilnu premiju koja zavisi od proizvodnje. Putem korisničkog portala kupci mogu uživo da prate proizvodnju struje u postrojenju. „Wien Energie“ garantuje minimalan mesečni iznos od 52,80 evra po paketu tokom pet godina. 

Prva solarna elektrana sa udelom građana je otvorena 2012. godine. Tada su se paketi rasprodali u roku od nekoliko sati. Do danas se 12.200 Bečlija uključilo u regionalnu proizvodnju ekološke struje investirajući preko 40 miliona evra kroz desetine hiljada akcijskih paketa.