Foto: © PID/ Christian Fürthner

Zbog metalnih potkovica fijakerskih konja koji saobraćaju kroz centar Beča asfalt i kaldrma bečkih ulica sve češće trpe oštećenja. Čelnici grada su zbog visokih troškova popravke ulica odlučili da svim vlasnicima fijakera, koji dobrovoljno žele da učestvuju, subvencionišu prelazak na potkovice od plastike. 

Nova verzija potkovica napravljena je od metalno-plastičnog sastava i trebalo bi znatno manje da oštećuje puteve. I veterinarski gledano plastične potkovice su prihvatljivije, izjavila je veterinar Terezija Lička. Već postoje odgovarajuća iskustva iz konjičkog sporta. Na terenu se pokazalo da je pokret konja malo drugačiji nego kod metalnih potkovica. Konji su pokazali duži korak, što bi moglo značiti, da je konjima prijatnije, istakla je Lička. Prema rečima veterinara, nije bilo nikakvih pokazatelja da je plastična potkovica neugodna za životinje. Jedino je potrebno češće potkivati konje, otprilike svakih šest nedelja, dok se metalne potkovice mogu koristiti i do devet nedelja. 

Grad Beč je doneo odluku da subvencioniše prelazak na plastične potkovice, jer su one znatno skuplje. Troškovi po konju iznose godišnje oko 4.000 evra. To je dvostruki iznos u odnosu na tradicionalni model potkivanja. Plastična varijanta trebalo bi da uspori trošenje kolovoza uzrokovano korišćenjem metalnih potkovica. Popravka oštećenih površina košta oko 800.000 evra godišnje, rekla je članica gradskog veća zadužena za saobraćaj, Uli Zima. Zbog toga je za narednih pet godina za subvencionisanje novih potkovica izdvojeno 1,9 miliona evra.