Foto: FH Technikum Wien


Na austrijskom Univerzitetu za tehnologiju i digitalizaciju u Beču (FH Technikum Wien) uskoro kreće u probni rad prva javna perionica za bicikle u Austriji. Vodeći svetski proizvođač mašina za brušenje skija „Wintersteiger Sports“ u saradnji sa univerzitetom i startapom „JUHUU“ od 20. novembra 2023. godine pokreće probni rad prve javno dostupne perionice za dvotočkaše.

Inovativna perionica nalazi se na prostoru između zgrada univerziteta na trgu Hehštetplac (Höchstädtplatz) i može se besplatno isprobati. Ovim poduhvatom se u urbanoj sredini daje doprinos ekološkom i automatskom održavanju bicikala u Beču. Perionica je pogodna za veliki broj bicikala veličine točka od 20 inča i više, uključujući električne bicikle. Dečji bicikli ili bicikli za prevoz tereta nisu uključeni. Tokom probnog rada, planiranog od 20. novembra do 22. decembra perionica se može besplatno koristiti od ponedeljka do nedelje, od 8.30 do 17.30 časova. Registracija i korišćenje vrše se putem JUHUU aplikacije. Nakon preuzimanja aplikacije korisnicima je omogućen pristup perionici, a potom vođenje preuzimaju sinhronizovani senzori.

Planirano je da studenti u okviru projekta proučavaju upotrebljivost i prikupljaju povratne informacije o korišćenju kabine za pranje. Zbog evaluacije, trenutno nije moguće rezervisati vreme za pranje, a rad je trenutno dostupan samo na nemačkom jeziku. Do sada je 20 mašina ovog tipa korišćeno u različitim evropskim zemljama (Austrija, Francuska, Švajcarska, Nemačka, Norveška) i SAD-u, isključivo u B2B sektoru. Biciklistički servis za pranje nije samo inovativno rešenje za održavanje bicikala, već i korak ka ekološkoj mobilnosti u urbanoj sredini.

Video-snimci perionice: (Wintersteiger – Velobrush) https://youtu.be/Cau7PUQBV6k?si=pRzNys1RjFHzLInU https://youtu.be/kpPEOMNYOl4?si=tNO68is3NWnQ6MEP