Foto:© START-Stipendium 2023.

Bečko udruženje „Start-Wien“ svake godine dodeljuje stipendije srednjoškolcima sa migrantskim poreklom u vidu novčane podrške, ali i dodatne edukacije. Udruženje obezbeđuje ukupno 41 stipendiju, a potražnja među srednjoškolcima je velika. Stipendisti dobijaju 100 evra mesečno za obrazovanje, besplatan laptop sa štampačem, obuku iz retorike, dodatne časove za pomoć pri učenju i savetovanje u potrazi za zaposlenjem.

„Podrška traje do tri godine, ali se može desiti i da neko bude uključen samo godinu dana“, rekla je pedagoška direktorka udruženja „Start-Wien“, Elizabet Pointer.

Broj raspoloživih mesta varira svake godine. Ove godine na raspolaganju je ukupno 15 do 20 stipendija. „Prošle godine imali smo 89 prijava i 21 slobodno mesto“, rekla je Pointer. Oni koji ne dobiju stipendiju mogu biti primljeni u krug prijatelja. „Krug prijatelja znači da učenik ne dobije mesečnu novčanu naknadu, ali može da učestvuje u svim radionicama.“

Program finansiraju sponzori. Do sada je 225 učenika u Beču dobilo stipendiju. „Među njima ima mnogo onih koji su zainteresovani za medicinu i pravo. Ali ima i dosta đaka koji se opredele drugačije nego što su prvobitno odabrali“, rekla je Pointer.

Rok za prijavu za sledeću školsku godinu traje do kraja aprila.