Tokom 2023. godine glavni grad Austrije uložio je više od 21 milion evra u poboljšanje infrastrukture za pešake. U deset bečkih opština gradi se prema „Masterplanu pešačenja“. U okviru programa „Izvan asfalta“ Grad Beč već godinama investira u projekte koji podstiču oslobađanje od asfalta i pravedniju raspodelu prostora u gradu. Nova državna subvencija „Ekološka mobilnost“ podržava takođe investicije u infrastrukturu za pešake.

„Mi Bečlije smo pešaci. Većinu ruta građani u Beču prelaze pešice. Zbog toga su pravedna raspodela prostora i veći komfor za pešake veoma važni“, rekla je član gradskog veća zadužena za mobilnost Uli Zima. Ozelenjavanjem gradskih površina, smanjenjem saobraćaja i stvaranjem više hlada u gradu, kreira se prostor za druženje i rekreaciju. Na taj način se povećava kvalitet života kako u stambenim, tako i u poslovnim četvrtima grada. Bečki planski dokument za pešačenje sadrži plan ulica koje su posebno važne za pešačenje. Detaljne mape ukazuju na potencijale za poboljšanje, na primer tamo gde je trotoar premali, gde nedostaju pešački prelazi ili više zelenila. Deset bečkih opština je već završilo svoje planske dokumente za pešačenje i investiralo više od 21 milion evra u infrastrukturu za pešake.

„Deset bečkih opština su među prvim opštinama u Austriji koje su se sistematski bavile potencijalima za pešake“, ističe predstavnica Grada za pitanja pešaka, Petra Jens. „Do kraja 2024. godine, još deset opština će sistemski dokumentovati gde se ozelenjavanjem, smirivanjem saobraćaja i širokim trotoarima pešačenje može učiniti još prijatnijim“, najavila je Jens.

© Stadt Wien/Christian Fürthner