Beograd, 16. april, 2024 – Tržište podataka u jugoistočnoj Evropi ima ogroman potencijal rasta u naredne dve do tri  godine. Svi pokazatelji idu u tom pravcu, pri čemu zemlje u regionu postaju sve privlačnije investitorima zbog prisustva visokoefikasnih komunikacionih mreža duž pravca Zapadna Evropa – Azija i pristupačnih troškova za zemljište, energiju, izgradnju i radnu snagu.

Prema izveštaju EMEA Data Centre 2024 koji je objavila konsultantska kuća za nekretnine JLL, sekundarna tržišta u Evropi, uključujući Španiju, Poljsku i Rumuniju, predviđa se da će porasti prosečno za oko 49%, dok se za osnovno FLAPD područje (Frankfurt, London, Amsterdam, Pariz, Dablin) prognozira da neće preći 16%. Osim toga, isti izveštaj ukazuje da se očekuje rast tržišta u južnoj Evropi u rasponu od 30-55% u narednoj godini.

Široka primena veštačke inteligencije i procesa kognitivne moći generišu nezapamćenu potražnju za kapacitetima podataka, ne samo u zrelim tržištima na Zapadu, već i u sekundarnim ili novonastalim tržištima, uključujući Rumuniju. Izveštaj takođe ističe da su investicije u industriji podataka u 2023. godini udvostručene u poređenju sa prethodnom godinom i to za ukupno 2,34 milijarde evra širom Evrope.

Čitavo tržište podataka u južnoj Evropi cveta. Bukurešt bi potencijalno mogao da udvostruči ili čak poveća svoje kapacitete podataka i do sedam ili osam puta u naredne tri godine, nakon najava novih velikih projekata od strane nekoliko investitora u proteklim mesecima”, izjavio je Mihai Manole, izvršni direktor kompanije Tema Energy i organizator DataCenter Forum, najveće manifestacije u oblasti podataka u regionu.

Glavni grad Rumunije rangiran je kao deveti u EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika) novonastalim tržištima, sa ukupno 15 MW snage podataka, prema izveštaju iz 2023. godine objavljenom od strane konsultantske kuće za nekretnine Knight Frank. Međutim, projekti koji su već u razvoju mogli bi povećati ovaj kapacitet na najmanje 50-55 MW u relativno kratkom roku. Prošle godine, nekoliko velikih igrača najavilo je svoje namere i započelo projekte za izgradnju velikih data centara u Bukureštu, uglavnom zbog lakog pristupa komunikacionim linijama, elektroenergetskoj mreži i kvalifikovanim osobljem

Tržišta podataka u južnoj Evropi cvetaju

Ne samo da Bukurešt privlači veliki broj investitora, već i čitava jugoistočna regija Evrope dobija zamah zahvaljujući svojoj efikasnoj i pouzdanoj povezanosti. U ovom delu, Atina se ističe kao obećavajuće tržište, privlačeći pažnju velikih igrača. Glavni grad Grčke već poseduje najveći IT kapacitet u regionu, sa ukupno 101 MW. Međutim, potencijal za rast je ogroman, s obzirom na to da Microsoft planira izgradnju tri data centra u širem području Atine radi pružanja usluga cloud računarstva u Grčkoj, sa ukupnim budžetom od približno 976 miliona evra.  

Dodatno, francuska kompanija DATA4, Digital Realty i Sparkle, internacionalna “produžena ruka” Telecom Italije, najavili su planove za nove data centre. Grčka kompanija Lancom, koja je do sada uložila preko 20 miliona evra, pokrenula je novu investiciju na Kritu radi kreiranja još jednog data centra, potencijalno kao ulaznu tačku ka Balkanu. Slična situacija je primećena i u Sofiji, gde je Equinix u 2023. godini uložio više od 12 miliona dolara u proširenje postojećeg data centra, udvostručujući kapacitet lokacije na 700 rafova. Osim toga, očekuje se da će čitavo tržište podataka u Bugarskoj porasti za 6,96% od 2024. do 2028. godine, dostižući tržišni obim od 201,70 miliona dolara do 2028. godine.

Nalik tome, Zagreb će doživeti konstantan rast u naredne nekoliko godina. Digital Realty već je najavio proširenje postojećeg data centra u Zagrebu, ZAG1, sa dodatnih 1.600 m2 prostora za ICT i tehničke svrhe. Štaviše, u budućnosti Digital Realty planira ulaganje u izgradnju drugog data centra u Zagrebu, takođe na nivou hiperskale.

Srbija će takođe beležiti konstantan rast u naredne nekoliko godina. Beograd i dalje ostaje glavno područje sa ekosistemom koji čine 12 data centara za kolokaciju i 29 pružalaca usluga u cloud-u. Ipak, srpske vlasti imaju planove za značajno proširenje infrastrukture superkompjutera u Data centru u Kragujevcu kako bi podržale ambicioznu strategiju razvoja veštačke inteligencije koju je razvilo Ministarstvo informacionih tehnologija i telekomunikacija. U okviru Državnog data centra u Kragujevcu, Srbija planira izgradnju nove sobe za podatke sa kapacitetom od 16 MW, kao i nabavku novog superkompjutera za razvoj veštačke inteligencije.

Panel diskusija o mogućnostima investicija na forumu DataCentra 2024


Većina međunarodnih analitičara veruje da će dramatično smanjenje dostupnog prostora za data centre i snage u visoko razvijenim zemljama data centara (Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Holandija, Nemačka, Irska, itd.) naterati sve veći broj investitora da se okrenu sekundarnim tržištima poput istočne Evrope i Skandinavije.

Zbog toga će u naredne dve godine glavne investicije biti usmerene na mesta gde su troškovi zemljišta, energije i ljudskih resursa niži, ali gde takođe postoje efikasni komunikacioni čvorovi, dovoljno (zelene) električne energije i tehničkih mogućnosti za izgradnju i rad velikih data centara.

DataCenter Forum održaće se 9. maja ove godine, u okviru kojeg će biti prvi ikada debata o investicionim prilikama u Rumuniji, sa predstavnicima kompanija ClusterPower, DC Byte i Portland Trust. DataCenter Forum, jedini događaj posvećen tržištu data centara u Rumuniji i najpoznatiji u regionu, okuplja najvažnije aktere industrije, od investitora i operatera data centara, do stručnjaka, dizajnera, konsultanata ili krajnjih korisnika.

Događaj organizuje Tema Energy, lider na tržištu data centara u Rumuniji, sa priznatim stručnim znanjem u turnkey inženjeringu i izvođenju električnih, mehaničkih, sigurnosnih i softverskih sistema. Partneri 2024. izdanja su proizvođači tehnologija za data centre: Schneider Electric, Rittal, Eneria CAT, R&M, Fujitsu, Panduit, nVent, Cummins, Vertiv, Aksa, HiRef, Pyralis i Uniline TCS

***

O kompaniji Tema Energy

Tema Energy je najveći integrator data centara (dizajn i izgradnja) u Rumuniji, koji pokriva pun opseg potreba za razvojem data centara u Rumuniji, bilo koje veličine ili tipa, uključujući visok kapacitet, veštačku inteligenciju, superkompjutere ili hiperskalne data centre, kao i mobilne ili čak mikro/Edge DC data centre.

Osnovan 2002. godine, Tema Energy se istakao kao integrator složenih inženjerskih sistema i rešenja: data centara, sistema neprekidnog napajanja, skladištenja energije, detekcije i gašenja požara, sistema hlađenja, mrežnih i komunikacionih sistema, upravljanja softverom, pomoćnih sistema za železnicu i drugih ključnih rešenja koja ciljaju na infrastrukture i aplikacije od vitalnog značaja.

Grupa Tema Energy sada ima kompleksan tim od preko 80 inženjera, specijalista i tehničara i nastavlja da zapošljava kvalifikovano osoblje, kao i mlade diplomce tehničkih univerziteta.

O DataCenter forumu 

DataCenter Forum je najveći događaj u industriji data centara u Rumuniji i regionu, koji okuplja zajednicu operatera, razvijalaca, investitora i krajnjih korisnika industrije, kao i stručnjake uključene u inženjering i izgradnju data centara – dizajnere, inženjere, specijaliste, konsultante. Na događaju će se razmatrati najnoviji trendovi u industriji, izazovi i brige, kao i prilike za investiranje u ovoj oblasti, u Rumuniji i šire.

Ovo je šesto izdanje DataCenter foruma i održaće se 9. maja u Face Convention u Bukureštu (na području Press Free Square, Romexpo). Registracija se vršti putem sajta datacenter-forum.ro , a učešće je besplatno.