Operativni rezultati srpske nacionalne avio-kompanije za prošlu godinu

 
53 odsto više putnika nego 2022. godine
44 odsto više letova realizovano u odnosu na prethodnu godinu
23 nove destinacije
87 ruta u redovnom saobraćaju do 34 zemlje na četiri kontinenta
Uspostavljeni direktni letovi do Čikaga, druge prekookeanske destinacije u Severnoj Americi
Uvedene nove uniforme posle 10 godina
 
Er Srbija je u godini u kojoj je obeležila prvu deceniju poslovanja pod današnjim imenom ostvarila rekordne rezultate. U 2023. godini, srpska nacionalna avio-kompanija je u redovnom i čarter saobraćaju prevezla ukupno 4,19 miliona putnika, što je treći najbolji rezultat u istoriji dugoj skoro 97 godina. Sa tri međunarodna aerodroma u Srbiji – matičnog beogradskog, kao i niškog i kraljevačkog, Er Srbija je realizovala više od 45,000 letova, odnosno 44 odsto više u poređenju sa 2022. godinom. U prethodnoj godini, Er Srbija je primila više stotina zaposlenih i promovisala 23 nova kapetana.  
 
Srpska nacionalna avio-kompanija je u prethodnoj godini u redovnom saobraćaju letela na ukupno 87 ruta do 34 zemlje širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Afrike. U odnosu na 2022. godinu, uspostavljeni su direktni letovi ka 23 nove destinacije, među kojima su Lisabon, Porto, Hamburg, Kairo, Katanija, Palermo, Napulj i druge. Od 17. maja, nakon više od 30 godina pauze, nacionalna avio-kompanija je ponovo počela da leti do Čikaga. Samo u prvih šest meseci, između Beograda i Čikaga letelo je više od 25,000 putnika, što je najbolji pokazatelj značaja i uspešnosti te linije. Tokom letnje sezone 2023. godine Er Srbija je do Njujorka letela sedam puta nedeljno odnosno svakog dana u nedelji. Povećanjem broja letova između Beograda i Njujorka, kao i uvođenjem letova do Čikaga, srpska nacionalna avio-kompanija je tokom letnje sezone putnicima nudila do 10 nedeljnih letova između glavnog grada Srbije i Severne Amerike.


 

“Er Srbija nije samo avio-kompanija, ona je most koji povezuje ljude, kulture i mogućnosti. Kako bismo očuvali tu važnu ulogu, u svakodnevnom radu posvećeni smo zadovoljstvu putnika,
poboljšanju usluga, proširenju flote i mreže destinacija. To je bila naša misija i tokom 2023. godine, u kojoj smo doživeli rast bez presedana. Taj rast ne bi bio moguć bez podrške Vlade Republike Srbije, koja je bila naš saveznik i partner u napretku. Za uspeh ostvaren u prethodnoj godini veliku zahvalnost dugujemo i našim putnicima, saradnicima i zaposlenima. Pored ostvarenih uspeha, na koje možemo i treba da budemo ponosni, u 2023. godini suočili smo se i sa brojnim spoljnim izazovima koji su otežavali naš rad. Usporen lanac snabdevanja i nedostatak rezervnih delova na globalnom tržištu, nedostatak ljudstva i mehanizacije na pojedinim aerodromima, štrajkovi aerodromskih službi širom sveta, nepovoljne vremenske prilike – sve je to doprinelo da se operacije otežano odvijaju tokom godine, a pogotovo u letnjoj sezoni. Na temelju iskustava stečenih tokom 2023. godine idemo napred. U 2024. godini potrudićemo se da se adekvatno suočimo sa izazovima, da bismo putnicima pružili bolje korisničko iskustvo nego što je to bilo u prethodnoj godini“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.


 
Srpska nacionalna avio-kompanija je tokom 2023. godine potpisala dva nova kod-šer ugovora. Već na početku godine, sa Katar ervejzom potpisan je sveobuhvatan ugovor kojim su putnicima omogućena jednostavnija putovanja na više od 40 destinacija u okviru mreža srpskog i katarskog nacionalnog avio-prevoznika. Počev od 26. jula, Er Srbija je uspostavila kod-šer saradnju i sa kompanijom Džetblu, postavivši svoj „JU“ kod na 25 destinacija u okviru Džetblu mreže. Na taj način znatno je unapređena mogućnost putovanja između Sjedinjenih Američkih Država i destinacija u okviru mreže Er Srbije. Tokom prošle godine, obnovljene su i proširene kod-šer i međukompanijske saradnje i sa avio-kompanijama Turkiš erlajns, Ameriken erlajns i Er Čajna. 

Uz sve navedeno, Er Srbija je u 2023. godini sprovela dva velika konkursa za članove kabinske posade, na koje se ukupno prijavilo više od 1.700 zainteresovanih kandidata. U decembru je realizovan i konkurs za nove članove letačke posade, a uporedo s njim promovisana su 23 kapetana, što je najveći broj novih kapetana za jednu godinu u proteklih više decenija.
 
U cilju pružanja još bolje usluge za korisnike, pored postojećeg kontakt centra u Beogradu, Er Srbija je otvorila i dodatne kapacitete u Nišu. Na konkurs se prijavilo oko 400 kandidata, a izuzetno dobar odziv doprineo je da kompanija udvostruči broj agenata koje je zaposlila. Umesto prvobitno planiranih 20, već u prvoj fazi posao je dobilo 40 novih agenata. Pored toga, deset novih CLC agenata iz Niša pridružilo se kompaniji Air Serbia Ground Services (ASGS), ćerci-firmi Er Srbije i pruža podršku u kontroli zemaljskog opsluživanja aviona. Trenutno u Nišu za Er Srbiju radi 70 zaposlenih.
 
Srpska nacionalna avio-kompanija je 26. oktobra 2023. obeležila deset godina od kada posluje pod imenom Er Srbija. Povodom decenije poslovanja, kreirane su nove uniforme, čiji dizajn predstavlja jedinstven spoj motiva srpskog kulturnog nasleđa sa prepoznatljivim simbolima Er Srbije. Nove uniforme nose članovi kabinske i letačke posade, zaposleni u zemaljskim službama kompanije, Premijum salonu, kao i agenti prodaje u poslovnicama kompanije. Deset godina poslovanja obeleženo je i brojnim aktivnostima i unapređenjima, među kojima je pokretanje nove poslovnice na drugom spratu Tržnog centra „Galerija“, modernizovanje veb sajta, uvođenje nove muzike za ukrcavanje u avione, kao i predstavljanje specijalne poštanske marke u saradnji sa JP Pošta Srbije, dizajnirane u čast desetog rođendana.
 
Krajem 2023. godine srpska nacionalna avio-kompanija potpisala je memorandum o razumevanju sa kompanijom „Menzies Aviation“ vodećim globalnim partnerom za usluge zemaljskog opsluživanja, u nameri da pokrenu zajedničko ulaganje, ali i kao podršku ambicioznim planovima daljeg rasta Er Srbije. U okviru te saradnje, „Menzies“ će pružati usluge zemaljskog opsluživanja putnicima Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla Beograd od februara 2024. godine.
 
Prema sporazumu koji su potpisale Er Srbija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, srpska nacionalna avio-kompanija će u naredne četiri godine obavljati avio-prevoz na deset linija od javnog značaja sa dva aerodroma u Srbiji – Morava kod Kraljeva i Konstantin Veliki u Nišu. Iz Kraljeva će Er Srbija tokom cele godine leteti za Istanbul, a tokom letnje sezone za Solun i Tivat. Er Srbija će iz Niša saobraćati do Frankfurta, Ljubljane, Kelna, Istanbula, Beograda i Atine, a tokom letnje sezone i do Tivta. 
 
Verujući da je obrazovanje temelj za izgradnju stabilne budućnosti i uverena da se ulaganjem u obrazovanje današnjih studenata doprinosi boljoj budućnosti, Er Srbija se pridružila projektu „Studentska kartica”, omogućivši studentima popust od 10 odsto na iznos tarife u okviru cene avio-karte, dok se sa željom da pomogne penzionerima da putuju po nižim cenama, kompanija odazvala na poziv države i uzela učešće u projektu „Penzionerska kartica“. Na taj način penzionerima je obezbeđen popust od 15 odsto na cenu avio-karata Er Srbije.
 
Više informacija o aktivnostima srpskog nacionalnog avio-prevoznika možete pronaći na stranici Medija centra Er Srbije.