Briga o Etnografskoj spomen-zbirci poznatog srpskog slikara Hristifora Crnilovića, smeštenoj u Manakovoj kući, poverena je Etnografskom muzeju u Beogradu i 17. novembra 1968. godine ozvaničena otvaranjem stalne postavke Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz XIX i prvih decenija XX veka koja otkriva estetiku nošnje šopskog, moravskog i vardarskog kompleksa.   

       

Manakova kuća je reprezentativan primer starobalkanske gradske arhitekture u Beogradu i svojevrsni kulturni centar, u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuju izložbe i održavaju zanatske i kreativne radionice. Kroz svoju aktivnost u održavanju radionica i škola filigrana, tradicionalnog veza i zlatoveza, tradicionalne i umetničke keramike, mozaika, kaligrafije, ručnog tkanja na nitnom razboju i ručnog tkanja klečanom tehnikom, Manakova kuća i Etnografski muzej dugi niz godina vredno čuvaju i oživljavaju zanatsku umetnost i estetiku tradicije. Tome u prilog govori i činjenica o uspešnosti škole „Deset dana filigrana”, jedine škole filigrana u Srbiji koja već pet godina besprekidno traje, a broj njenih polaznika se iz godine u godinu skoro udvostručuje.

Povodom proslavljanja tog velikog jubilejaje otvorena je Godišnja izložba radova tradicionalnih i umetničkih zanata tokom 2023. godine.

Dodji u Manak!