Žika Jelić_YU Grupa trenutak sna Promo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna” reditelja Darka Lungulova biće održana u nedelju, 24. marta u okviru programa 28. Sofija internacionalnog filmskog festivala.

Film o YU Grupi prikazuje se u okviru specijalnog programa Music Box zajedno sa filmovima o muzičkim zvezdama kao što je „Džoan Baez – ja sam buka” i mnogim drugim. Darko Lungulov je takođe i član žirija za dokumentirani program ovog festivala u kome se takmiči 12 filmova. Ovo je treći po redu film Lungulova koji se prikazuje na festivalu u Sofiji posle „Tamo i ovde” i „Spomenik Majklu Džeksonu”.

„YU Grupa – Trenutak sna” premijerno je prikazan na FEST-u 2023, dok je na 70. Martovskom Festivalu nagrađen sa tri nagrade: Grand Prix za najbolji film festivala, nagrada za najbolju montažu i nagrada za dizajn zvuka. UFUS (Udruženje filmskih umetnika Srbije) dodelilo je Darku Lungulovu svoju godišnju nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma u 2023. Film je učestvovao na IDFA festivalu u Amsterdamu – najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji – Docs For Sales, 2023. kao jedno od tri ostvarenja iz Srbije među više od 300 filmova iz celog sveta.

„YU Grupa – Trenutak sna” je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Montažer je Miloš Korać. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama i stripovima.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna” je podržao Filmski centar Srbije.