Fondacija Mozzart u samoj završnici akcije „Sto terena za jednu igru“ obnovila čuveno košarkaško igralište na Vračaru

Košarkašku istoriju pisao je na sebi svojstven način, laganim koracima utiskivajući epohu uspona jugoslovenske igre pod obručima do olimpijskog srebra, evropskih i svetskih titula. Odigrao je 1.000 zvaničnih košarkaških utakmica, postigao više od 35.000 koševa i postavio rekord od 99 poena na jednoj utakmici. Isti taj rekord, niko nije uspeo da sruši več šest decenija. I zato je u čast legende Radivoja Koraća i njegovih rekordnih 99 poena, Fondacija Mozzart u okviru akcije „Sto terena za jednu igru“ 99. igralište posvetila čuvenom Žućku. Čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u igri pod obručima na našim prostorima.

Obnovljen teren nalazi se upravo na mestu gde i danas živi sećanje na legendu jugoslovenske košarke, u dvorištu KK Radivoj Korać, koji je osnovala grupa entuzijasta i zaljubljenika u košarkaški sport sa Vračara. Pre više od pola veka, uspeli su da dečačku bajku pretvore u stvarnost sa srećnim krajem. Sagradili su sebi teren za basket u srcu prestonice, na kojem danas stasavaju nove košarkaške generacije, a kojem je Fondacija Mozzart dala novi izgled.

Ovaj teren je za sve godine postojanja ispisao jednu košarkašku istoriju, verujem da će nove generacije uspeti da nastave tradiciju i utisnu nove strane istorije kraljice igre. Velka zahvalnost Fondaciji Mozzart koja je spojila simboliku i 99. teren u sklopu društveno odgovorne akcije, otvorila upravo u čast Radivoja Koraća, na mestu gde se nalazi mali legat i zaostavština koja će uvek negovati uspomenu na legendu jugoslovenske košarke“ rekao je na otvaranju terena Draško Brajević, osnivač i predsednik KK „Korać“. 

Nisu samo brojke ono što najbolje govori o veličini Radivoja Koraća. Slobodna bacanja izvodio je na karakterističan način – iz bunara. Hvatao bi loptu sa donje strane, spuštao ruke između kolena i šutirao. Neki su takav način smatrali staromodnim, ali je Korać sa velikom efikasnošću ubacivao penale. Na isti način slobodna bacanja šutiraju danas neki novi klinci na obnovljenom terenu, dok na zidu gledaju u čuvene Žućkove reči  „Igranje za državni tim je san svakog sportiste“.

Ovo je teren koji nikada neće biti prazan, zahvaljujući etuzijastima iz kluba KK „Korać“ koji to ne dopuštaju, Fondacija Mozzart je obnovom ovog igrališta doprinela da se budućim generacijama olakšaju uslovi za rad i ispisivanje novih košarkaških umeća“ dodao je Bratislav Bata Đorđević, košarkaški trener.

Za pravo “mocartovsko” umeće pod obručima govorilo se da tajnu zna samo Korać, dečko koji je igrao drugačiju igru. Košarka za njega nikada nije bila samo broj postignutih poena ili nastupa u jednom dresu, već stvar osećaja, nečega mnogo bitnijeg i uzvišenijeg. Legenda kaže da je od Radivoja Koraća košarkaša možda jedino bolji bio – Radivoj Korać čovek, prva prava zvezda svog vremena na životnoj sceni, tamo gde se idoli drukčije stvaraju.

OBNOVA TERENA OD SEVERA DO JUGA

U zemlji košarke šampioni se rađaju na basketu koji se igra iza svake zgrade, zato je Mozzart odlučio da pokrene akciju i obnovi 100 terena u čast najvoljenije igre na ovim prostorima i njenih legendi. Oni su ispisivali zlatne strane ovog sporta, a Mozzart je utisnuo plavi pečat tamo gde su asovi pravili prve korake. I ostavlja ih u amanet nekom novom Kićanoviću, Rebrači, Đorđeviću, Paspalju, novim zlatnim momcima sa Želova, iz novobeogradskih blokova, sa Dorćola…

Tereni su dobijali imena i po mlađim asovima – Veličkoviću, Nedoviću, Raduljici, Milosavljeviću, Miciću, Lučiću… Pored profesionalne konstrukcije, kliritnih tabli, zglobnih obručeva i specijalne podloge, postavljane su tribine i mobilijar.