.

Luksemburg i Beograd, februar 2024 – Green for Growth fond (GGF), razvojni investicioni fond, čiji je savetnik kompanija Finance in Motion, i UniCredit Bank Srbija (UCB) potpisali su ugovor o strateškoj kreditnoj liniji u iznosu od 50 miliona evra. Ovom saradnjom se produbljuje veza između dve institucije, koja je namenjena projektima u oblasti obnovljivih izvora energije širom Srbije.
UniCredit Bank Srbija, kao lider u oblasti zelenog finansiranja, kreditnu liniju će u potpunosti iskoristiti za ulaganja u obnovljive izvore energije. Ova inicijativa je u skladu sa Planom aukcija za obnovljive izvore energije Vlade Srbije i njegovim ambicioznim ciljevima na osnovu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije. Fokusiranjem na projekte solarne energije i energije vetra, ovo partnerstvo naglašava zajedničku opredeljenost da se ubrza zelena tranzicija u zemlji koja se tradicionalno oslanja na ugalj.
Investicija GGF fonda ima za cilj da u značajnoj meri doprinese očuvanju životne sredine. Očekuje se ušteda primarne energije od 400,000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija CO2 od 132,000 t na godišnjem nivou. Ovo značajno doprinosi EU Taksonomiji za održive aktivnosti u delu koji se odnosi na mitigaciju efekata klimatskih promena. Ključni aspekt ove kreditne linije je njena komponenta tehničke pomoći, koja pruža podršku investicijama u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji kroz pomoć u vidu tehničkih analiza projekata i monitoringa tokom izgradnje. Takođe, imajući u vidu stručnost i poziciju koju na tržištu ima UniCredit Banka Srbija, GGF fond želi da u značajnoj meri pokrene unapređivanje sektora obnovljivih izvora u regionu. Ova strateška finansijska podrška naglašava opredeljenost GGF fonda da podstakne razvoj održivog energetskog sektora u Srbiji.


Kristofer Nouls, predsedavajući Upravnog odbora GGF fonda, je rekao:

“Ovom značajnom investicijom u Unicredit Banku Srbija, ne samo da smo učvrstili naše opredeljenje u vezi sa obnovljivim resursima u Srbiji, nego smo takođe i proširili viziju o održivoj i nezavisnoj budućnosti. GGF fond je ponosan na partnerstvo sa bankom koja uspešno posluje u segmentu zelenog finansiranja. Verujemo da će ova saradnja dovesti do ubrzanog napredovanja kada je u pitanju razvoj u oblasti obnovljivih izvora energije, što će dati doprinos zelenijem, otpornijem energetskom sektoru u Srbiji i šire”.


Borislav Kostadinov, direktor Finance in Motion zadužen za GGF, je dodao:

“Partnerstvo sa UniCredit Bankom Srbija, renomiranim liderom na tržistu finansiranja obnovljivih izvora energije, naglašava vitalnu ulogu Fonda u ostvarivanju vizije koju Srbija ima kada je u pitanju čista energija. Ovaj savez otvara put seriji uspešnih energetskih aukcija, čime se ojačava temelj regionalne energetske nezavisnosti i otpornosti”.


Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija, je istakao:

“Velika je čast što je GGF još jednom prepoznao UniCredit Banku kao pouzdanog partnera, tako da praktično nastavljamo da dajemo doprinos razvoju projekata u oblasti održive energije u Srbiji. Finansiranje takvih projekata je od vitalnog značaja za postizanje dugoročne energetske održivosti. Investiranjem u te projekte mi ne samo da jačamo ekonomski razvoj, nego takođe i smanjujemo negativni uticaj na životnu sredinu stvarajući čistiju i zdraviju budućnost za sve. Do sada smo kroz kreditne linije u saradnji sa GGF fondom na srpsko tržište plasirali investicije u vrednosti od preko 50 miliona evra, što predstavlja jasan dokaz o našoj odličnoj saradnji”.

O GGF fondu

Green for Growth fond investira u mere koje za cilj imaju smanjenje upotrebe energije i emisije CO2, kao i da unaprede resursnu efikasnost na tržištima 19 zemalja Jugoistočne Evrope, zemljama Kavkaza, Ukrajine, Moldavije, Bliskog Istoka i Severne Afrike. Fond takvo finansiranje obezbeđuje investirajući direktno u projekte obnovljivih izvora energije, korporativne ili opštinske projekte ili posredno preko odabranih finansijskih institucija. Odeljenje za tehničku pomoć GGF fonda pruža podršku lokalnim finansijskim institucijama i partnerima u njihovoj izgradnji svojih kapaciteta, čime maksimalno povećava uticaj koji imaju investicije Fonda. 
GGF su osnovale Nemačka razvojna banka (KfW) i Evropska investiciona banka u decembru 2009. godine kao javno-privatno partnerstvo, uz finansijsku podršku Evropske komisije, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Austrijske razvojne banke (OeEB). Grupa investitora Fonda, kojih je sve više, uključuje donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i institucionalne privatne investitore, uključujući i Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), Holandsku razvojnu banku FMO i Nemačku etičku banku GLS. Kompanija Finance in Motion GmbH je savetnik GGF fonda. Tehnički savetnik je kompanija MACS Energy & Water GmbH iz Frankfurta.
O UniCredit Banci 
UniCredit je pan-evropska komercijalna bankarska grupacija, sa posebnim uslugama koje pruža u Italiji, Nemačkoj, Centralnoj i Istočnoj Evropi. Naš cilj je osnaživanje zajednica u svrhu njihovog napredovanja, pružanje najbolje usluge svim partnerima, otvaranje mogućnosti za naše klijente i naše ljude širom Evrope. Imamo preko 15 miliona klijenata širom sveta. Oni se nalaze u centru svega što radimo na svim našim tržištima. UniCredit je organizovan u četiri osnovna regiona i dve proizvodne celine, korporativna i individualna rešenja. Ovakva organizacija nam omogućava da budemo bliski svojim klijentima i da koristimo mogućnosti cele Grupe za razvoj najboljih proizvoda koje nudimo na svim svojim tržištima. Digitalizacija i naša posvećenost ESG principima predstavljaju ključ naših usluga. Oni nam pomažu da partnerima pružimo najbolje, kao i da stvaramo održivu budućnost za naše klijente, naše zajednice i naše ljude.
O kompaniji Finance in Motion

Finance in Motion je globalni impact asset menadžer, isključivo fokusiran na održivi razvoj tržišta i ekonomija. Kompanija upravlja i savetuje impact investicione fondove koji spajaju javne i privatne investitore kako bi rešavali pitanja klimatskih promena, jačali očuvanje biodiverziteta, podsticali održivu upotrebu prirodnih resursa, poboljšali životne uslove i promovisali ekonomske mogućnosti.