Budimpešta, 24. april 2024Na međunarodni bokserski turnir HELL Boxing Kings do sada se prijavilo više od 13.000 ljudi, a Beograd je nedavno bio šesti grad u kojem su održane kvalifikacije. Hiljade boksera iz svih šest zemalja u kojima su do sada održane kvalifikacije već je pozvano na personalne audicije, saopšio je HBK tim.

Tamaš Madi, generalni direktor HELL ENERGY Promotion doo,

Tamaš Madi, generalni direktor HELL ENERGY Promotion doo, izjavio je posle beogradskih kvalifikacija da je broj prijava nadmašio predviđene brojke.

„Sada, nakon kvalifikacija u šest zemalja, mogu sa sigurnošću da kažem da smo premašili sva očekivanja, ne samo kvantitetom već i kvalitetom. U kvalifikacijama su učestvovali najbolji iz svake zemlje. Očigledno je da je naš takmičarski serijal ozbiljno shvaćen, kao da su u pitanju kvalifikacije za Olimpijske igre. Mnogi stavljaju sve na kocku, jer znaju da bi pobeda mogla da im promeni život”, rekao je Tamaš Madi.

Novčana nagrada kao pokretačka snaga

Motivacije za učešće se razlikuju, a glavna nagrada od 100.000 dolara po kategoriji uzdrmala je boksersku zajednicu u deset uključenih zemalja,  i to je činjenica koju većina ljudi pomene kada ih pitaju za motiv da se prijave na HELL Boxing Kings takmičenje.

Na primer, jedan momak iz Češke je skoro godinu dana živeo kao beskućnik u Irskoj samo da bi mogao da uči od jednog od svojih najvećih uzora. A sada učestvuje u kvalifikacijama kako bi se dokazao.

Kasting za HELL Boxing Kings je kao kasting za film „Roki”, jer, ne samo da vidimo boksere, već i čujemo brojne ljudske priče. Na primer, jedan kandidat iz Srbije dao je otkaz da bi se fokusirao na serijal takmičenja. Bio je toliko motivisan da je trenirao po četiri ili pet sati svakog dana. 

Još jedan sjajan primer dolazi sa beogradskog kastinga. Bivši državni šampion, koji je okačio rukavice pre više od pet godina, sada se vratio u ring.

Jedan od najinteresantnijih slučajeva jeste u vezi sa mladićem koji je, iako bez ikakvog prethodnog iskustva, odlučio da se upusti u ovu avanturu nakon što je video poziv HELL Boxing Kingsa. Tada je prvi put otišao u teretanu, a posle 20 treninga stigao je do kvalifikacija.

Iz HBK tima javljaju da je među mađarskim kandidatima možda jedan od najzanimljivijih takmičara – sportista od 65 godina, koji je boks učio od legendarnog Lasla Papa. Tu je i bivši profesionalni fudbaler koji je počeo da praktikuje borbene sportove kao terapiju za kontrolu besa, što mu je išlo toliko dobro da je počeo da pobeđuje na takmičenjima u borbama u kavezu, a sada je stavio rukavice jer je odlučan da postane profesionalni bokser.

Žolt Erdei, koji je postao svetski šampion među amaterima 1997. godine, osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju, a zatim postao šampion sveta u poluteškoj WBO kategoriji među profesionalcima i osvojio WBC pojas u kruzer kategoriji, sada učestvuje u procesu selekcije kao šef stručnog štaba HELL Boxing Kingsa.

„Želeo bih da naglasim da, da smo u moje vreme imali prilike kao što ih sada imaju mladići, onda bi ceo sport bio na višem nivou. Gledajući kandidate, vidi se da se okupljaju veoma jaki takmičari, mislim da će učesnici sledeće borbe postati zvezde. Majk Tajson ili Džejk Pol oznojili bi se protiv njih u ringu” – rekao je Žolt Erdei i dodao: „Mnogi su se prijavili, a ovi mladići dolaze iz mesta gde su naučili šta je prava borba. Iz profesionalne perspektive, ovaj takmičarski serijal nije samo veoma dobra inicijativa, već i ogromna prilika za borce. Pruža im se šansa da uđu u svet profesionalnog boksa. Već je očigledno da će u ring HELL Boxing Kings ući veoma ozbiljni takmičari, oni kojih bi profesionalne zvezde u Americi i Engleskoj već trebalo da počnu da se plaše“, zaključio je Žolt Erdei.

HELL Boxing Kings je jedinstven serijal takmičenja putem kojeg se selektuju najbolji bokseri iz deset zemalja. Tokom kvalifikacija kandidati pokazuju svoje veštine na specijalno izgrađenoj stazi pred trenerskim štabom.

Ova staza je prvobitno izgrađena u Budimpešti, a posle mađarskih kvalifikacija usledio je „putujući spektakl”. Ovo je jedan od zanimljivih aspekata kastinga, jer se staza gradi u svakoj od zemalja učesnica, tako da 70 članova HELL Boxing Kings tima putuje sa istom postavkom.