Baterije se uglavnom proizvode sa garancijom od minimum 8 godina ili 160,000 km, u zavisnosti šta prvo nastupi. Poznati su i primeri garancije od 10 godina ili     200.000 km (kompanija VinFast). Navedeni uslovi podrazumevaju da nivo napunjenosti baterije neće da bude ispod 70%, izmereno u radioničkim uslovima.

Piše: Filip Mitrović

Što se tiče gubitka kapaciteta baterije, treba da uzmemo u obzir da su električni automobili sa litijum-jonskim baterijama u upotrebi tek oko jedne decenije i na osnovu dosadašnjih istraživanja, zaključak je da prosečno izgube 2-3% kapaciteta godišnje za prosečno pređenih oko 30.000 km.

Velika verovatnoća je da će, posle navedenog vremena (ili pređene kilometraže) predviđene garantnim uslovima, baterije korišćene u vozilu još uvek imati i više nego dovoljno dovoljno kapaciteta za “drugi život”.

Prva giga-fabrika kompanije Automotive Cells Company (ACC) u regiji O de Frans pojačaće proizvodnju baterija visokih performansi

Ali hajde da ostavimo ovu temu za neko kasnije pisanije, da odgovorimo mi na glavno pitanje, tj. konstataciju da je baterija skupa i da predstavlja veliki rizik kada gore navedeni parametri garancije prestanu da važe. 

Koji je trošak zamene (popravke) baterija nakon garantnih rokova?

Politika popravke ima za cilj da sve baterije na terenu budu popravljene koliko je to moguće, što znači da zamena baterija treba da bude apsolutni izuzetak od pravila.

Princip treba da bude kao onaj koji koristi Apple kod “refurbished” proizvoda – tj. ponovna proizvodnja. U ovim trenucima ne možemo da damo odgovor o troškovima tako (re)proizvedene baterije jer će to da zavisi od mnogo različitih faktora.

I evo najvećeg olakšanja što se tiče popravke:

Popravka bi u ovom slučaju podrazumevala zamenu modula, jer ono što zapravo “strada” u bateriji jesu baterijske ćelije, koje se grupišu u baterijske module.

Cena baterijskog modula se u zavisnosti od kapaciteta (broja ćelija) kreće od 1500-2500 EUR. Verovatnoća da u jednom trenutku “strada” više od jednog modula je ravna dobitku na nagradnoj igri, samo obrnuto 🙂

Pratite nas da saznate šta se dešava sa oštećenim baterijama a potrudićemo se da odgovorimo što najjednostavnije na komplikovanja pitanja, kao što je npr. da li je proizvodnja baterija ekološki nastrojena?

Nastaviće se…