Nacionalni CERT Republike Srbije i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 17. oktobra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu organizuju konferenciju posvećenu sajber bezbednosti pod sloganom „Informaciona bezbednost – zajednička odgovornost“.
Konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Mreže za sajber bezbednost sa ciljem da pruži sveobuhvatan pregled aktuelnosti u oblasti informacione bezbednosti – od novih propisa, aktivnosti privrede i akademske zajednice, do prikaza modela i rešenja za podizanje svesti, kako o pretnjama tako i o zaštiti.
Uvodni deo konferencije biće posvećen izuzetno važnoj i aktuelnoj temi – Nacrtu novog zakona koji uređuje oblast informacione bezbednosti i ključnim promenama koje donosi.

Pored toga, biće reči o usklađivanju sa evropskim regulatornim okvirima i NIS 2 direktivom u domaćem zakonodavstvu uz osvrt i na prakse zemalja Evropske unije.


U nastavku konferencije biće vođeni razgovori o temama koje su često pod lupom javnosti, a to su informaciona bezbednosti finansijskog sektora i turbulencije koje su razvoj veštačke inteligencije i mašinskog učenja uneli na polje sajber bezbednosti. O pretnjama, ali i mehanizmima zaštite kako informacionih sistema tako i pojedinaca koji ih koriste govoriće stručnjaci iz različitih grana finansijskog sektora. Kako se zloupotrebljava veštačka inteligencija za sajber kriminal, ali i kako nove tehnologije mogu, i već se koriste za odbranu sistema i detekciju napada, tema je jednog od panela konferencije.
Posebna pažnja biće posvećena edukaciji i podizanju svesti o pretnjama i načinima zaštite kao putu ka bezbednijem korišćenju tehnologija, te će biti predstavljene aktivnosti koje na ovom polju realizuju različite organizacije. Više detalja o celokupnom sadržaju konferencije dostupno je na sledećem linku.
Prisustvo konferenciji se ne naplaćuje, ali je obavezna registracija posetilaca za onlajn praćenje putem sledećeg linka.