Kompanija Lidl Srbija od početka svog poslovanja u Srbiji vodi računa o očuvanju životne sredine, što se postiže, između ostalog, kroz različite mere štednje resursa čiju učinkovitost potvrđuju svetski priznati sertifikati EDGE i LEED. Sistem za upravljanje energijom sa nizom mera za smanjenje potrošnje energije (ISO 50001) samo je jedna od mera zahvaljujući kojima Lidl štedi preko 6.850 MWh energije godišnje, što je dovoljno za dvanaestomesečnu potrošnju preko 1.000 domaćinstava u Srbiji.
Od samog dolaska Lidla u Srbiju, izgradnji prodavnica se pristupa sa mišlju o održivoj budućnosti, te sve Lidl prodavnice imaju štedljive led sijalice, senzore koji upravljaju osvetljenjem prostora, kao i uređaje za hlađenje najnovije tehnologije sa optimizovanim odmrzavanjem. Zahvaljujući ovim merama u proseku se u Lidl objektima (prodavnicama i logističkim centrima) koristi za 30% manje energije u odnosu na objekte slične veličine i namene. To potvrđuju EDGE sertifikati koje je do sada dobilo 53 Lidl prodavnica kao i logistički centar u Novoj Pazovi, a sertifikacija novijih prodavnica je u toku.

Logistički centar u Novoj Pazovi, kao i Upravna zgrada Lidla, poseduju LEED sertifikate, koji pokazuju da se kompanija prilikom gradnje vodila principima održivosti i uštede energije, pa konkretno logistički centar štedi 38% energije, dok Upravna zgrada štedi čak više od 50% energije u odnosu na uporedne objekte. Na nedavno otvorenom Lidl logističkom centru u Lapovu, postavljeni su i solarni paneli koji mogu samostalno da proizvode energiju i pokrivaju oko trećinu potreba rada ovog centra. Logistički centar u Lapovu je dobio najviši nivo LEED sertifikata, platinum – jedan od 13 u celom svetu. Ušteda energije na ovom Logističkom centru u odnosu na referentne objekte po LEED standardu iznosi 45%.

„Održivost i briga o životnoj sredini jedne su od najbitnijih tema u poslovanju kompanije Lidl Srbija, zbog čega je štedljivost energije oduvek bila neizostavna dimenzija našeg poslovanja. Zahvaljujući potpisivanju „ZelEPS“ ugovora sa Elektroprivredom Srbije, jedini smo maloprodajni lanac koji se u potpunosti snabdeva zelenom energijom, odnosno energijom iz obnovljivih izvora, na šta smo naročito ponosni“, izjavila je Ana Petrović, direktorka direkcije Centralne usluge u Lidlu Srbija.

Još jednu potvrdu za uspeh Lidla u oblasti svakodnevne upotrebe energije čini ISO 50001 sertifikat dodeljen od strane DEKRA organizacije, koji podrazumeva uspostavljanje i upravljanje sistemom potrošnje energije, energenata i dalje jačanje poslovanja kroz unapređenje energetske efikasnosti u svim domenima delovanja.

Sa svim pomenutim kompanija Lidl Srbija godišnje uštedi preko 6.850 MWh energije, što je dovoljno za dvanaestomesečnu potrošnju preko 1.000 domaćinstava u Srbiji.