Kompanija Lidl Srbija i partnerske organizacije, koje su se i ove godine priključile projektu Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective, tokom avgusta i septembra sproveli su akcije čišćenja reka i priobalja širom Srbije i tokom istih uklonili čak 15 tona otpada. Lidl je kroz projekat Čisto iz ljubavi, od njegovog nastanka, pa do sada, uklonio više od 60 tona otpada iz prirode.
U sklopu projekta Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective, a u toku ove godine, sprovedene su 22 akcije čišćenja u kojima je učestvovalo skoro 1.000 volontera.

Kompanija Lidl Srbija, primarni partner na projektu udruženje „Čepom do osmeha“ i još 7 lokalnih organizacija koje je Lidl podržao, prikupili su i zbrinuli skoro 12 tona komunalnog i oko tri tone reciklabilnog otpada, od čega je čak dve tone činila plastika.


Širom Srbije avgust i septembar bili su u znaku Lidlovih akcija čišćenja reka i obala, pa je tako Čepom do osmeha predvodio akcije u Pirotu, Jagodini, Apatinu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Obrenovcu, Bečeju i Vrbasu, dok su lokalne organizacije otpad iz prirode uklanjale u Nišu, Priboju, Novom Sadu, Somboru, Valjevu, Zrenjaninu i Kučevu.


„Rezultati naših akcija su zaista impresivni, i to nas raduje, jer smo na ovaj način doprineli da naše reke i njihove obale budu čistije, ali nas u isto vreme i rastužuje jer ovi podaci svedoče o tome koliko je još potrebno raditi na podizanju svesti o čuvanju prirode. Zato smo u projekat i ove godine uključili najmlađe i za oko 300 mališana u školama i vrtićima održali edukativne radionice, za bolje sutra“, kaže Aleksandra Mirić, ispred CSR odeljenja kompanije Lidl SSrbija.

Lidlovoj akciji uklanjanjanja otpada u Obrenovcu priključili su se predstavnici muške i ženske vaterpolo reprezentacije Srbije, a tokom projekta su u aktivnostima učestvovala brojna inkluzivna udruženja, udruženja ribolovaca i udruženja građana.


Od nastanka projekta „Čisto iz ljubavi“ 2020. godine, čiji je fokus na uklanjanju otpada iz prirode, u saradnji sa partnerskim organizacijama je u našoj zemlji uklonjeno više od 60 tona otpada.
Projekat River CleanUp Collective spada u red internacionalnih Švarc kampanja sa ciljem uklanjanja plastike iz reka kako bi se sprečilo njihovo zagađenje, a samim tim i zagađenje mora i okeana u težnji da se zaštite vodeni ekosistemi.