Novo, peto po redu istraživanje Mastercard Ekonomskog Instituta o putovanjima pod nazivom „Trendovi u putovanjima u 2024: Pomeranje granica” predstavlja globalne trendove kada je reč o putovanjima.

Image by jcomp on Freepik

Da je turizam sektor koji beleži rast, pokazuju i novi podaci istraživanja. Naime, do marta 2024. godine potrošnja na putovanja na globalnom nivou je porasla, kao i broj putovanja.  Ekonomski Institut predviđa da će se ovaj rast nastaviti i da potrošači, više nego ikada ranije, pažnju poklanjaju iskustvima koja stiču..  Takođe, kako je ove godine obavljeno peto ovakvo istraživanje, u poređenju sa 2019. godinom prosečna dužina trajanja putovanja duža je za jedan dan, što ukazuje na rastuću želju turista da obiđu nove predele i prošire svoje horizonte.

Evropa je i dalje omiljena destinacija

Turizam je tradicionalno jedan od stubova evropske ekonomije. Uprkos inflaciji i drugim pretnjama sa kojima su se Evropljani susreli nakon pandemije, sektor putovanja je opstao. Prošla godina bila je važna prekretnica za evropski turizam, kako su svi pokazatelji ukazali na potpuni oporavak tržišta nakon prethodnih izazovnijih godina. Ovo je dovelo do jačanja ekonomije u državama koje su na evropskom nivou omiljene turističke destinacije, kao što su Hrvatska, Grčka, Portugal i Španija, a prema broju zakazanih noćenja u tekućoj godini, čini se da će ova sezona premašiti prošlogodišnju.

Kada je reč o najpopularnijim turističkim destinacijama za leto 2024. Mastercard Ekonomski Institut daje jasne uvide. Analizom podataka o broju letova, u periodu od juna do avgusta, utvrđene su najpopularnije destinacije, a pored tradicionalnih primorskih, po svemu sudeći, zahvaljujući Evropskom prvenstvu u fudbalu, Minhen je „u trendingu” kao letnja destinacija broj jedan.

Omiljene destinacije – sunčane i pristupačne

Rast cena na evropskom kontinentu doprineo je rastu popularnosti destinacija koje su pristupačne, ali i osunčane.

Najveći rast avio saobraćaja primetan je na jeftinijim destinacijama u Albaniji, Hrvatskoj i Turskoj. Turizam u Albaniji se brzo razvija, te se od 2019. godine broj letova udvostručio, a broj turista je porastao sa 12 miliona koliko je iznosio 2019. godine na 17 miliona u 2023. Kada je reč o vikend putovanjima, najpopularnije su pristupačnije destinacije kao što su Bukurešt, Varšava, Budimpešta i Prag. Sa druge strane, destinacije u Italiji su najskuplje, pa italijanski gradovi zauzimaju više od polovine od top 20 city break destinacija, a najskuplji je San Michele al Tagliamento.

Turisti koji putuju u Evropu se primarno opredeljuju za London, Pariz i Rim, dok se najviše novca troši u Dablinu.

Ipak, potražnja za atraktivnim destinacijama u Grčkoj, Portugalu i Španiji ostaje solidna, a ove zemlje beleže snažan rast i van špica letnjih meseci. Naime, kako su cene, ali i temperature sve više u centralnim letnjim mesecima, sve više turista odlučuje se za putovanja u mesecima kao što su maj ili septembar. Kada je reč o prevoznom sredstvu, putovanja avionom i dalje drže ubedljivo prvo mesto, ali su  istovremeno i krstarenja doživela značajan rast.

Šta duži boravak turista znači za turizam kao granu ekonomije?

Analiza Mastercard Economics Instituta ukazuje na to da se prosečna dužina putovanja na globalnom nivou produžila za ceo 1 dan – sa 4 na 5 dana. Duži boravak označava i veću potrošnju turista na putovanju, što donosi veći ekonomski podsticaj za lokalna preduzeća u okviru turističke industrije. Za tržišta kao što je Tajland, koja se u ogromnoj meri oslanjaju na prihode od turizma, ovi dodatni dani čine značajnu razliku.

Istraživanje ukazuje na jasnu vezu između cene i broja dana koje turisti provedu na datoj destinaciji, ali  ovo nije jedini faktor. Generalno, što je klima na destinaciji prijatnija, turisti imaju tendenciju da tamo provedu više vremena. Istraživanje pokazuje da kako temperatura raste i procenjena dužina putovanja raste, te je na svakih 6 stepeni Celzijusa verovatnoća boravka duža za 1 ceo dan. Vredi napomenuti da ovi rezultati nisu linearni. Na primer, popularne skijaške destinacije na kojima su temperature niže ne podržavaju ovaj trend, a takođe kada temperatura premaši određeni stupanj i postane izuzetno visoka, dužina boravka umereno opada.

Turisti su spremni da pomeraju granice, odbacuju tradiciju i otkrivaju nove horizonte, ukazuje Mastercard Ekonomski Institut. Bilo da se radi o krstarenjima ili vrhunskim destinacijama koje nude i nezaboravna iskustva, apetit za putovanjem nastavlja da raste. Današnji turisti su imaju dovoljno uvida, da znaju gde da odu da potroše svoja sredstva i uživaju u dužem boravku kad god je to moguće.