Kako bi se garantovala bezbednost celoj platnoj mreži i svim korisnicima i smanjio potencijal za eventualne zloupotrebe korisničkih podataka, kompanija Mastercard implementira rešenje Decision Intelligence (DI) koje se oslanja na generativnu veštačku inteligenciju.

Decision Intelligence služi za donošenje odluka u realnom vremenu i već pomaže bankama da postignu i bezbedno odobre 125 milijardi transakcija na godišnjem nivou. Generativna AI tehnologija moći će da skenira izuzetno veliku količinu podataka i na taj način predvidi da li se radi o autentičnoj transakciji ili ne. Ovo će dodatno pospešiti analize koje Mastercard sprovodi u realnom vremenu o transakcijama, trgovcima i uređajima putem kojih se plaćanja obavljaju.

Napredno rešenje  Decision Intelligence Pro funkcioniše tako što procenjuje odnose između više entiteta u okviru jedne transakcije kako bi se utvrdio njen potencijalni rizik. Za manje od 50 milisekundi, ova tehnologija poboljšava ukupni DI (Decision Intelligence) rezultat, pružajući preciznije podatke bankama. Početno modeliranje pokazuje da AI unapređenja povećavaju stopu otkrivanja prevara u proseku za 20%, a u nekim slučajevima čak i za 300%.

„Uz pomoć generativne veštačke inteligencije unapređujemo brzinu i tačnost naših rešenja za borbu protiv prevara, uspešno se borimo protiv napada sajber kriminala i štitimo banke i njihove klijente. Usavršavanje algoritma će poboljšati našu sposobnost da predvidimo potencijalne prevare i dodatno izgraditi poverenje korisnika u svaku interakciju“, rekao je Adžej Bala, predsednik divizije za sajber bezbednost kompanije Mastercard.

Nadogradnja Decision Intelligence će dodatno poboljšati sposobnosti banaka da zaštite korisnike kartica od lažnih transakcija i umanje udeo onih transakcija koje su označene kao lažno pozitivne: legitimne transakcije koje su pogrešno označene kao lažne.

„Preciznost rešenja, zasnovana na skeniranju transakcija u realnom vremenu, pokazala je u našoj analizi ne samo da povećava preciznost, već i smanjuje broj lažnih pozitivnih rezultata za više od 85%“, rekao je Bala.

Decision Intelligence dostupan je širom sveta.