Novo istraživanje pokazuje da se sve više korisnika na našem tržištu opredeljuje za kompanije koje su društveno odgovorne 

Beograd, 10. april 2024. godine – Čak 86% ispitanika Masterindex Srbija istraživanja navelo je kako je potrebno obratiti više pažnje na pitanja u vezi sa očuvanjem životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, objavila je kompanija Mastercard. Među ispitanicima koji su istakli važnost ESG pitanja, 38% njih smatra da je potrebno više angažovanja kada je reč o životnoj sredini, dok je 36% ispitanika istaklo kako društvena pitanja zahtevaju veću pažnju. 

Kao prioritetne inicijative u oblasti zaštite životne sredine, ispitanici vide pošumljavanje (19%), inicijative usmerene na poboljšanje kvaliteta vazduha (16%) i prečišćavanje vode (13%). Pored toga, prepoznati su i problemi ilegalnih deponija, zagađenja zemljišta, sečenja šuma i prekomerna upotrebe papira.

Kada se govori o socijalnim pitanjima, ispitanici su najčešće pominjali sledeće teme: uslova rada u obrazovnim institucijama (18%), opremljenost bolnica (12%) i broj vrtića (9%), kao i različite forme pomoći ugroženim grupama i jednakosti polova.

MasterIndex Srbija istraživanje koje je sprovedeno među aktivnim korisnicima kartica u Srbiji, pokazalo je da ispitanici prepoznaju da njihove pojedinačne akcije doprinose širim ciljevima. Kao najčešće spominjane aktivnosti koje pojedinci preduzimaju, čak 47% ispitanika navelo je smanjenje korišćenja automobila, dok se 38% izjasnilo kako reciklira. Aktivnosti kao što su izbegavanje korišćenja plastičnih kesa, podrška malim, lokalnim proizvođačima i porodičnim preduzećima, učešće u ekološkim akcijama poput čišćenja zelenih površina i sadnje drveća takođe su često isticani. Čak 42% ispitanika navelo je kako pomaže zajednici slanjem humanitarnih SMS poruka. 

Kao dodatni pokazatelj važnosti ESG tema pokazuje i podatak da  24% korisnika kartica ističe kako im je važno da kompanije čije proizvode koriste budu društveno odgovorne, dok trećina ne uzima ovaj faktor u obzir. 

Mastercard je posvećen jačanju ekonomije i osnaživanju ljudi, kao i izgradnji održive ekonomije u kojoj svi pojedinci i biznisi imaju jednake prilike da napreduju. Kompanija postavlja standarde i principe održivosti kako bi dala svoj doprinos. Podržavanjem tehnologije, inovacija, pojedinaca i biznisa, osetljivih grupa, humanitarnih inicijativa, Mastercard pruža šansu za pravedniji i prosperitetniji svet.

###  

O MasterIndex istraživanju

MasterIndex Srbija istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u Srbiji. Istraživanje se sprovodi  svake godine od 2009. godine i obavljeno je na reprezentativnom uzorku građana iz cele Srbije starijih od 18 godina.