Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom

Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Prolećni i letnji meseci idealni su za ovakvo putovanje, jer se priroda budi i pretvara svaki kutak Turske u pejzaž koji oduzima dah. Mesopotamija Ekspres je jedna od najnovijih linija turističkih vozova u Turskoj koja omogućava turistima da dožive nezaboravna iskustva.

Mesopotamski Ekspres na putovanje kreće iz Ankare, glavnog grada Turske, a poslednju stanicu ima u Dijarbakiru, srcu jugoistoka, i pruža jedinstveno iskustvo putovanja. Ruta je duga 1.051 kilometar i vozom možete upoznati i istražiti kultne gradove Anadolije i fascinantne pejzaže kroz koje vijuga pruga. 

Putovanje od Ankare do Dijarbakira traje 24 sata, i vozom se prolazi kroz gradove Kajseri, Sivas, Malatija, Elazig i Bingol. Putovanje uključuje tročasovne pauze u Kajseriju i Malatiji i četvoročasovno zaustavljanje u Elazigu, dajući putnicima vremena da se odmore i istraže jedinstvenu arhitekturu ovih gradova i divne lokalne ukuse. 

Voz ima kapacitet za 180 putnika, vagon sa devet ležajeva i vagon sa trpezarijom. Oni koji putuju u kupeima na raspolaganju imaju frižider, grejanje, toalet i ormar za odlaganje stvari.

Jedinstvena ruta anadolske kulture

Kajseri, koji se nalazi u podnožju planine Erdžijes jedno je od mesta pogodnih za odmor na ruti, i grad je nekoliko civilizacija, još od Hetita. Osim srednjovekovnog zamka i utvrđenja u centru grada, posetioci mogu videti razne znamenitosti Seldžuka, uključujući Doner Kumbet, Veliku džamiju i medresu Gevher Nesibe u kojoj se nalazi Muzej civilizacije Seldžuka. Čuvena gradska kuhinja, posebno mantije, pružaju jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Malatija, još jedna stanica Mesopotamija Ekspresa, danas je, kao što je to bila i u prošlosti, raskrsnica trgovine i kulturne razmene između Mesopotamije i Anadolije.  Arslantepe humka, registrovana na Uneskovoj listi svetske baštine, dokazuje istorijsko nasleđe grada. Tokom pauze putnici mogu da vide istorijske građevine, kao što su stara džamija Malatija Ulu, kao i gradske zidine, mogu kupiti ručno rađene bakarne predmete na Bazaru bakra i probati lokalne kajsije na pijaci Šire.

Elazig, sledeća stanica rute, vekovima je bio centar vere, kulture i zdravlja. Zamkovi, bazari, džamije i terme krase ovaj drevni grad, domovinu reka Eufrat i Tigar, nemih svedoka slavnih vremena. Gradske atrakcije koje se moraju posetiti uključuju zamak Harput, crkvu Device Marije (jednu od najstarijih bogomolja u Anadoliji), i istorijsku veliku džamiju Harput.

Dijarbakir, drevni grad Mesopotamije

Nakon uzbudljivog putovanja ispunjenog jedinstvenim iskustvima, Mesopotamija Ekspres putnike vodi do svoje poslednje stanice, grada Dijarbakira, srca mesopotamske kulture. Dijarbakir, gde formiranje i razvoj najvažnijih koraka u istoriji civilizacije ide u korak sa kulturom čak 33 civilizacije koje su živele na njegovoj teritoriji, čeka da bude otkriven.

Ovaj grad osvojiće vas raznolikošću arhitekture, kuhinje, tradicionalne umetnosti i gradskog života. Nakon doručka u istorijskom Hasan Paša hanu u gradu, trebalo bi da posetite zidine Dijarbakira i kulturno pejzažno područje vrtova Hevsel, koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ostale gradske atrakcije su Velika džamija, džamija proroka Sulejmana, arheološki muzej Ičkale, dvorac Zerzevan i Mitrin hram.

U gradu možete videti i kvart Egil koji se ističe svojim zamkom, gostionicama, crkvama i džamijama, kao i mostom On Gozlu (most Dicle/Desetoki most) i mostom Malabadi. 

Probajte punjena rebra i burma kadaif desert pre nego što napustite Dijarbakir. Takođe bi trebalo da slušate Dengbej, epske naratore koji se mogu smatrati modernim Homerima.