Tekst i foto: P. Živković

Nisam baš neki ljubitelj tenisa, ali dobre hrane i vina jesam. I baš u vreme kada je naš Nole, a ko je uopšte u to sumnjao, isprašio još jednog izazivača u finalu Rolan Garosa, sa idejom “neće biti gužva svi će gledati Novaka” reših da skoknem do Grčke, te i tako razgrnem sive, tmaste oblake koji su se tog popodneva nadvijali nad Beogradom.

Ušuškan u prijatnom okruženju, u jednoj od najlepših novobeogradskih ulica u Bulevaru Maršala Tolbuhina, čeka vas restoran “Meze By Elliniko” – Grčka u malom.

Činjenica da je uprkos Rolan Garosu restoran bio krcat gostima iskusnom poznavaocu beogradskih ugostiteljskih prilika je govorila dovoljno – a potvrda je došla veoma brzo. Aperitivi, predjela, prave lepeze “glavnih jela”, specijaliteti kuće, vrhunska vina, uz savršenu uslugu donose vam Grčku, Sunce, more razigravajući vam sva čula. Restoran, kako nam reče Aleksandar Popović menadžer ovog bisera ugostiteljstva, s ponosom ističe da je ovo restoran autentične grčke kuhinje i da je posle Soluna, gde decenijama oduševljava svoje goste, “prekopiran” i u Beograd.

Kada je restoran otvaran tada su specijalizovani gastronomski portali pisali da “”Meze By Elliniko” donosi istinsko iskustvo “filoksenije” u Beograd.

Filoksenija – „ljubav darivanja gostoprimstva“ – prava je umetnost u Grka koja se osmišljava, kreira i ispoljava na toliko puno načina – a najlepše izražena je kroz gastronomiju i jednu od najzdravijih, najraznovrsnijih i najukusnijih kuhinja – kaže sa osmehom menadžer restorana Aleksandar Popović – U pravom grčkom domaćinskom ambijentu uvek ćete uživati u vrhunskoj hrani baziranoj na autentičnim domaćim receptima, sačinjenoj od izvornih sastojaka koji garantuju njen najbolji ukus i svežinu.

Aleksandar Popović, menadžer restorana

Meni je više nego raskošan, pa možete da birate između pet vrsta salata, među kojima se izdvaja ona sa grilovanim halumi sirom. Za paredjelo preporučujemo tanjir sa “tri namaza” a originalno spremljene tikvice jednostavno morate da probate. Ako sam tačno prebrojao u ponudi je 15 tradicionanih jela sa mesom i desetak sa morskim specijalitetima.

Da prozborim koju i o ponudi pića. Osetićete blagi povetarac kada vam serviraju cipuro ili uzo za početak. Ova dva čuvena grčka specijliteta u ovaj restoran stižu iz svetski čuvene porodične “Distilerije Kacaros” iz mesta Tirnavos – u kojoj je davne 1856. godine nastao originalni recept za uzo. Cipuro “’”Ejndžel tirs”’” ( u ponudi je i “’”Paliomeno”) je takođe remek-delo višedecenijskog distilerskog umeća. Kažu da se izvoze u 33 zemlje sveta na 5 kontinenata. Pre nešto više od dva meseca, kažu nam u restoranu, ekskluzivno u “Mezeu” u Beogradu su dostupna i čuvene grčka vina Malagusia, Šardone, Ksinomavro i Avaton koja stižu iz Vinarije porodice Gerovasiliu .

Leto je pred nama a zna se da je omiljena destianacija naših turista Grčka. A na svaki odmor treba otići dobro pripremlje. Nije loše da pripreme započnete baš ovde u restoranu “Meze By Elliniko” koji vas očekuje na adresi Bulevar maršala Tolbuhina 34a (Novi Beograd) – u bašti ili restoranu – od podneva do 23 časa svakog dana osim ponedeljka.