Vodič MICHELIN za Tursku otkriva svoju selekciju restorana za 2026. godinu, obeležavajući značajno proširenje kulinarske mape zemlje
• Jedan novi restoran sa dve MICHELIN zvezdice, smešten u Izmiru.
• Tri restorana osvajaju svoju prvu MICHELIN zvezdicu.
• Troje talenata nagrađeno je MICHELIN posebnim nagradama, u znak priznanja za njihov kvalitet i posvećenost.
Vodič MICHELIN sa zadovoljstvom predstavlja svoju selekciju restorana za Tursku za 2026. godinu. Ovogodišnja selekcija obuhvata 54 nova restorana, uključujući i prve ikada uvrštene restorane iz Kapadokije — regiona čiji su duboko ukorenjena tradicija, gostoprimstvo i duh mesta ostavili snažan utisak na inspektore.
Istanbul, Izmir, Mugla i, sada Kapadokija, zajedno čine bogatu kulinarsku celinu sa više od 25 stilova kuvanja, odražavajući raznolikost i identitet turske gastronomije.
Najavljeno je i da će od sledeće godine Vodič MICHELIN prvi put predstaviti selekciju koja obuhvata celu Tursku, čime zemlja dobija svoju prvu nacionalnu selekciju (više informacija biće objavljeno u januaru 2026).
Gvendal Pulenek, međunarodni direktor Vodiča MICHELIN, izjavio je: „Ova nova selekcija odražava snagu i zrelost kulinarskog identiteta Turske. U Istanbulu, Izmiru, Mugli i sada Kapadokiji, naši inspektori susreli su se sa kuvarima koji čuvaju tradiciju, a istovremeno prihvataju kreativnost; kuvarima koji stavljaju svoje podneblje u centar rada, kao i onima koji se posvećuju odgovornijim načinima kuvanja. Raznolikost, talenat i iskrenost prisutni širom zemlje potvrđuju gastronomsku scenu koja nastavlja da raste u dubini i samopouzdanju.“
Sa ovim proširenjem, inspektori su u selekciju uvrstili 18 novih restorana iz Kapadokije. Ono što je na njih ostavilo poseban utisak je duh samog regiona. Pored zadivljujućih pejzaža i prepoznatljivog turskog gostoprimstva, Kapadokija odiše opuštenom i privlačnom atmosferom koja vas poziva da usporite i uživate u jednostavnim životnim zadovoljstvima. Ta senzibilnost odražava se i u hrani, gde čast, tradicija i samo podneblje igraju ključnu ulogu. Mnogi kuvari ostaju verni receptima i tehnikama prenetim kroz generacije, služeći jela čiji su ukusi opstali vekovima i nastavljaju da oduševljavaju goste.
Jedan restoran osvaja dve MICHELIN zvezdice
Nakon što je tokom prve selekcije za Izmir 2024. godine osvojio jednu zvezdicu, Vino Locale sada se penje stepenik više – na dve zvezdice. Chef Ozan Kumbasar slavi kuhinju koja spaja turski duh sa suptilnim uticajima iz Tajlanda, Japana i drugih zemalja. Smešten u zelenilom okruženom kutku nedaleko od Izmira, Vino Locale deluje kao mesto duboko povezano sa svojom sredinom. Bračni par Kumbasar stavlja fokus na lokalne i sezonske sastojke, dok se meni graciozno kreće između mesa, ribe i povrća, uvek spajajući karakter i identitet. Usluga i vinske pratnje Seraj Kumbasar dodatno uzdižu iskustvo, oslikavajući profesionalnost i toplinu. Vino Locale je prvi restoran u Izmiru koji je ikada dobio dve MICHELIN zvezdice. Takođe, to je drugi restoran u Turskoj sa ovim priznanjem, pridružujući se restoranu TURK FATIH TUTAK.
Tri restorana osvajaju svoju prvu MICHELIN zvezdicu
Tri nova restorana ulaze u porodicu restorana sa jednom zvezdicom, svaki sa jedinstvenom vizijom, ukorenjenom u proizvodima, mestu i ličnom identitetu.
Revithia donosi prvu MICHELIN zvezdicu Kapadokiji, sa kuhinjom inspirisanom gotovo zaboravljenim receptima, oživljenim kroz moderne teksture i duboke ukuse. Smešten u UNESCO zaštićenom lokalitetu Kajakapi, restoran neguje tradicije kao što su jagnjetina kuvana u mleku, fermentisane žitarice i mleko servirano kao supa (tarhana), kao i lokalne začinske paste i ukiseljene sastojke koji oblikuju živopisan meni šefa kuhinje Durana Ozdemira.
U Istanbulu, Araf, koji vode šefovi Kenan Četinkaja i Pinar Korgan Četinkaja, dobija svoju prvu zvezdicu za mali restoran sa pultom, izgrađen oko otvorene vatre. Njihova kuhinja stavlja ukus, integritet proizvoda i tehniku na prvo mesto. Njihovo kuvanje je iskreno i hrabro, otkrivajući dubinu turskih ukusa u najčistijem obliku.
U Mugli, Mezra Jalikavak, smeštena nedaleko od oboda Jalikavaka, pod vođstvom šefa kuhinje Serhata Dogramadžija, nudi meni zasnovan na zaštićenim turskim proizvodima i drevnim tehnikama kuvanja. Restoran, okružen baštama, domaćim životinjama i aktivnom farmom, kombinuje vatru, fermentaciju, roštilj i mariniranje u promišljene i elegantne kompozicije. Deserti koje priprema supruga šefa kuhinje pružaju izuzetan završetak iskustva.
Sa ova tri restorana, ukupan broj restorana sa jednom zvezdicom u Turskoj porastao je na 15.
16 novih Bib Gourmand restorana
Nagrada Bib Gourmand, uvedena 1997. godine, dodeljuje se restoranima koji nude izuzetnu hranu po pristupačnoj ceni. Selekcija sada obuhvata ukupno 39 restorana, a 16 novih je iz Istanbula, Izmira, Mugle i Kapadokije.
U Izmiru, restorani Kemalovo mesto-Udruženje diplomaca Fakuleta političkih nauka i Riblji restoan Partal braće ističu najbolje lokalne tradicije i proizvode.
U Mugli, priznanja dobijaju Mandalja i Mesto mezea, zahvaljujući svežoj i pristupačnoj kuhinji.
Kapadokija ulazi u Vodič sa pet novih Bib Gourmand restorana, među kojima je Babajan Evi, koji uz ovu nagradu dobija i Zelenu zvezdicu za svoje tradicionalne porcije i duboko poštovanje prema zemlji i proizvodima Kapadokije.
Četiri restorana osvajaju Zelenu MICHELIN zvezdicu
Zelena zvezdica naglašava restorane koji impresioniraju svojim održivim i inovativnim praksama. Za 2026. godinu, četiri restorana su nagrađena:
• TURK FATİH TUTAK (Istanbul)
• Orfoz (Mugla)
• Teruar Urla (Izmir)
• Babajan Evi (Kapadokija)
Ovi restorani predstavljaju autentičnu i vizionarsku gastronomiju.
Tri posebne MICHELIN nagrade
Za selekciju 2026, Vodič MICHELIN Turska dodeljuje tri posebne nagrade ličnostima čija veština i predanost obogaćuju iskustvo gostiju.
Nagrada za mladog šefa kuhinje 2026, koju dodeljuje Džambo, pripala je mladoj i talentovanoj šefici Duru Akgul, iz restorana Jakamengen III u Mugli. Ima samo 29 godina, a njena kuhinja već odražava spoj tehnike, regionalne vezanosti i međunarodnog iskustva. U obnovljenoj staroj uljari u selu Jaka, njena kuhinja slavi sezonske sastojke od lokalnih proizvođača, posebno zanemarene vrste poput plavog raka i ribe lav, koje pretvara u promišljena i ukusna jela.
Nagrada za somelijera 2026 odlazi Ersinu Topkari iz restorana Neolokal u Istanbulu, koji ima jednu zvezdicu i jednu Zelenu zvezdicu. Njegovo poznavanje turskih vina je impresivno, a vinska karta predstavlja najbolje iz turskih vinskih regiona. Inspektori su posebno istakli njegovu sposobnost da bira vina koja dopunjuju jelo i pričaju priču o samom restoranu.
Nagrada za uslugu 2026, koju dodeljuje Olivana, pripala je Ezgi Serdaroglu iz restorana Teruar Urla u Izmiru. Ona vodi restoran kombinacijom profesionalnosti, instinkta i iskrene topline, brižljivo povezujući kuhinju i salu i brinući se da svaki gost ima besprekorno iskustvo.
38 novih restorana u selekciji MICHELIN Selected
Turska kulinarska scena nastavlja da impresionira i da raste. Sa 38 novih restorana, ukupan broj selektovanih dostigao je brojku od 115. Ono što najviše odlikuje ovu scenu je toplina i autentičnost turskog gostoprimstva. Od kosmopolitskog Istanbula, preko Izmirove duboke veze sa podnebljem (‘teroarom’), Bodruma čija se obala stalno menja, do bezvremene tradicije Kapadokije — selekcija odražava zemlju bogatog i raznolikog identiteta. Iako je predstavljeno više od 25 kulinarskih stilova, tradicija i poštovanje ostaju konstantni. Bilo da je reč o mladim kuvarima ili iskusnim majstorima, svi dele snažnu filozofiju i posvećenost izuzetnim proizvodima svoje zemlje.
Pregled MICHELIN selekcije Turske za 2026. godinu
• Dve zvezdice: 2 restorana (1 novi)
• Jedna zvezdica: 15 restorana (3 nova)
• Bib Gourmand: 39 restorana (16 novih)
• MICHELIN Selected: 115 restorana (38 novih)
• Zelene zvezdice: 13 restorana (4 nova)
Pored selekcije restorana, Vodič MICHELIN uključuje i listu hotela u Turskoj i svetu — kolekciju jedinstvenih smeštaja. MICHELIN ključevi, uvedeni 2024. godine, dodeljuju se najizuzetnijim hotelima, slično kao što se zvezdice dodeljuju najboljim restoranima. Svi hoteli mogu se rezervisati direktno putem sajta i aplikacije MICHELIN Guide.
Izvor i fotografije: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
