Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme “Motopassion” svečano su otvoreni 20. marta, na kraju “novinarskog dana” namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci.

Ovu jedinstvenu sajamsku manifestaciju i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi, koji se na Beogradskom sajmu održavaju  od 21. do 27. marta 2024. godine, svečano je u Hali 1 otvorio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

.

Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, konstatovala je da je ovaj sajam ozbiljniji od nedavnog Ženevskog, jer mi ovde imamo “čak 30 brendova koji prikazuju 34 automobilske premijere, a kod motocikala 22 brenda sa 52 premijere”.

Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova,

Frančesko Maši (Francesco Masci), predsednik Izvršnog odbora DDOR Osiguranja Novi Sad, sponzora ove manifestacije, rekao je da mu je čast što predstavlja DDOR osiguranje Novi Sad kao deo Unipol grupe evropskih dimenzija. 

“Automobilska industrija prolazi kroz fazu sveobuhvatnih promena koje su između ostalog uslovljene tržišnom potražnjom i autonomnom mobilnošću. Tehnologija svakako može dati odgovore na neke od ovih problema i omogućiti alatke u ovom sektoru. Sajber bezbednost mora biti integrisana ne samo u novim automobilima nego i u celokupnoj infrastrukturi koja pruža podršku uslugama da bi se sprečili rizici i gubici podataka i obezbedilo bezbedno okruženje za ljude i njihovu imovinu”, rekao je Maši.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar privrede Slobodan Cvetković i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić. 

***

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, koja okuplja sve potencijalne izlagače na sajmu, i za ovaj sajam je najavila predstavljanje svih novih modela kod svih brendova zastupljenih na našem tržištu. Posetiocima i potencijalnim kupcima pruža se mogućnost da učestvuju u jedinstvenom događaju, tokom kojeg će se predstaviti oko 230 izlagača, koji će predstaviti više od 30 automobilskih brendova sa 38 premijera.

Na sajmu “Motopassion” je, pod sloganom Strast koja te pokreće”, svoje mesto obezbedilo oko 50 izlagača, sa više od 30 brendova i 60 premijera 

Na spisku najviđenijih sajamskih učesnika su i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, čiji je zadatak da u aktuelnim specifičnim tržišnim okolnostima, u saradnji sa prodavcima i distributerima, pripreme povoljne finansijske aranžmane, kako bi kupac za isti novac dobio povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji ili uslovima servisiranja.

RASPORED PO HALAMA 

U hali 1 će biti: Mazda, Nissan, MG, Škoda, Subaru, Isuzu, Toyota, Honda, Opel, Peugeot, Suzuki, Fiat, Abarth, Jeep, Alfa Romeo, Citroen, Chery, Ford, Hyundai, Dacia, Renault, Kia, Volvo, Geely, Lynk&Co.

U hali 3 nastupaju Mercedes, Maybach, BMW i Mini.

U hali 3A – u kojoj će se predstaviti laka privredna vozila i izlagači LCV programa – Mercedes, Renault, Dacia, Fiat Professional, BG Plast (proizvođač nadogradnji) – biće predstavljena i mini izložba kineskih električnih vozila u organizaciji kompanije Ferum iz Šida (putničko i lako dostavno vozilo marke BAW – model Pony, lako dostavno vozilo marke Runhorse – model J2-P i džip petosed marke Dayun model Yuehu).

Na sajmu “Motopassion” u hali 4 predstaviće se sledeći brendovi motocikala, ATV vozila i skutera: BMW, Honda, KTM, Kawasaki, Suzuki, Motomorini, SYM, Yamaha, Ducati, Benelli, Zontes, QJ Motor, Kymco, Keeway, Polaris, Indian, Triumph, Husqvarna, GASGAS, Jawa, Linhai, Malaguti, CAN AM, Odes, Segway, Loncin, Voge, Peugeot, Peda, Kove.

Prateća automobilska oprema biće u halama 2 i 1A

PRATEĆI PROGRAM. Zaljubljenicima u automobile i motocikle, ali i onom stručnijem delu gostiju i javnosti, već je poznato da ih tokom ove jedinstvene auto-moto manifestacije na Beogradskom sajmu očekuje i bogat program informativnih, edukativno-obrazovnih, zabavnih, takmičarskih i nagradnih sadržaja.

Tradicionalni novinarski reli ove godine će biti organizovan u sasvim drugačijem, “premijernom” formatu pod nazivom Digital Gaming Press Rally,  i to na trenažerima na izložbenom prostoru UNS-a u hali 2 nivo A. Prva trka biće održana 20. marta u 15 časova, a igrica je konfigurisana na stazi Ušće i simulira vožnju “juga” nacionalne klase. Takmičenje u dve kategorije trajaće do 24. marta, a rezultati će biti objavljeni na sajtu UNS-a 25. marta.

Petak 22. mart je planiran za “Family day”, porodični dan koji ide u susret posetiocima koji bi da ovaj sajam obiđu porodično i po privilegovanim cenama. Cena ulaznice je 1.000. dinara. 

U ponedeljak, 25. marta, u 17 h, u hali 1, sledi izbor za “Miss DDOR BG Car Show 08 & Motopassion”, što je za mnoge ključni događaj ove sajamske manifestacije, koji se ne propušta ni pod kojim okolnostima.

Proglašenje “Najboljih u autoindustriji” u organizaciji Automobilskog foruma biće takođe u ponedeljak 25. marta, u 18 h, u Svečanoj sali upravne zgrade.

Oldtajmeri će se ovog puta predstaviti na dva načina – na izložbi koja će biti postavljena sve vreme trajanja sajma i to u hali 2, a u nedelju 24. marta na platou ispred upravne zgrade biće održana tradicionalna parada oldtajmera.  

Centralna prateća stručna konferencija – Puma Car Conference 2024 – u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma, a uz podršku Ministarstva nauke, biće održana u utorak 26. marta 2024. u Svečanoj sali upravne zgrade, od 11 do 13:30. Tema konferencije je Green Mobility.

NAVAK, Nacionalna vozačka akademija, organizuje u atrijumu Beogradskog sajma svakodnevnu edukaciju vozača o bezbednim tehikama vožnje.

STRATEŠKI PARTNERI – Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije i generalni sponzor kompanija DDOR Osiguranje Novi Sad – i ove godine su nezamenjivi i kompetentni saradnici u realizaciji ovih manifestacija.

***

SERVISNE INFORMACIJE

Hale 1, 1A, 2, 3, 3A i 4

Radno vreme sajmova DDOR BG CAR SHOW 08 i “MOTOPASSION” je 

21 – 26. marta od 10 do 20 časova

27. marta od 10 do 19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice 500 dinara, grupne 400, za organizovane posete studenata i đaka 300 dinara. Cena porodične karte je 1000 dinara.

Cena parkinga za automobile u krugu Sajma je 150 din/h.