Tradicionalni bečki uskršnji sajmovi ove godine otvaraju svoje kapije već od sredine marta. Brojni štandovi sa uskršnjim ukrasima, umetnički dekorisana jaja, kulinarski specijaliteti i muzički program očekuju sve posetioce bazara.

Uskršnji vašar ispred dvorca Šenbrun (www.ostermarkt.co.at) smatra se jednim od najromantičnijih. Pred baroknom kulisom dvorca, 75 izlagača nudi ne samo raznovrsne kulinarske užitke, već i dekorativne uskršnje ukrase i umetničke radove. Za decu je spremna igraonica sa raznovrsnim igrama, ringišpil koji se pokreće biciklom, a tu je i dečji muzej u dvorcu Šenbrun. Odrasli mogu da uživaju uz program „Džez na uskršnjem vašaru“.

Na „Alt-Viner“ bazaru (https://altwiener-markt.at/easter) na trgu Frajung, u starom gradu, svake godine se napravi najveća gomila jaja u Evropi sa oko 40.000 oslikanih uskršnjih jaja. Tu su i brojni uskršnji specijaliteti, ručni radovi, cvetni aranžmani i za najmlađe radionica za pravljenje uskršnjih ukrasa, kao i lutkarsko pozorište.

Muzička zabava na Alt-Viner vašaru počinje svakog dana od 16:30 časova. Takođe, uskršnji vašar “Am Hof“ (www.ostermarkt-hof.at) posvećen je uskršnjim običajima sa vešto ukrašenim jajima i cvetnim aranžmanima, kao i lepim umetničkim radovima i tradicionalnom kuhinjom.

© Wien Tourismus/ Christian Stemper/ Jonas Thiller