© Pixabay

Međunarodni festival „Pint of Science“ (Čaša nauke) ponovo dolazi u Austriju od 13. do 15. maja. U osam bečkih lokala laici mogu utoliti žeđ za znanjem dok im naučnici uz čašu piva predstavljaju svoje naučne radove.

Prvobitno su Majkl Mockin i Praven Paul 2012. godine u Engleskoj osnovali događaj „Meet the Scientists“ koji su zamislili kao razmenu između pacijenata i istraživača. U međuvremenu se festival pod nazivom „Pint of Science“ održava u 25 zemalja, uključujući i šest austrijskih gradova. Osnovna ideja je i dalje ostala ista, a to je, da se naučni dijalog sa fakulteta i iz instituta prenese u lokale kako bi se prevazišla barijera između istraživanja i laika zainteresovanih za nauku.

Glavni fokus događaja je taj, da svi govornici na festivalu svoja istraživanja vrše u Beču i okolini. Na taj način Bečlijama se približavaju naučna istraživanja iz njihovog grada. Publici će u ponudi biti raznovrsne teme od kvantne fizike preko psihologije i estetike do istraživanja međuljudskih odnosa. Održivost i inkluzija takođe su teme o kojima će biti reči, bilo u predavanjima o poplavama, urbanom planiranju, saobraćaju ili o karbonskom otisku. Čak će i profesija klovna biti prikazana sa naučne strane, u vidu istraživanja aspekta smeha i straha.

Festival „Čaša nauke“ pruža pristup aktuelnim istraživanjima u kafanskoj atmosferi. Time se smanjuje prepreka za bavljenje naukom, što je osnovna ideja događaja, kaže direktorka festivala, Liza Recnik. Nauka i istraživanje su važni za sve, a posebno njihov uticaj na društvo. Tokom tri večeri festivala, u svakom lokalu se održavaju po dva predavanja, od kojih će neka biti na engleskom jeziku.